Ειδήσεις

Υποχρεωτικά στη «Διαύγεια» οι επιχορηγήσεις ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ και άλλων φορέων

Η χρηματοδότηση φορέων από το δημόσιο, έχει πλέον ως απαραίτητη προϋπόθεση τη δημοσίευση αναλυτικής κατάστασης διάθεσης των επιχορηγήσεων που έλαβαν.

Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, θα αποκλείονται από τις χρηματοδοτήσεις. Η σχετική υποχρέωση αφορά επιχορηγήσεις που είναι πάνω από τις 3.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, η σχετική υποχρέωση απορρέει μετά τη δημοσίευση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης που αφορά στην Ανάρτηση στο Πρόγραμμα Διαύγεια των δαπανών των επιχορηγούμενων φορέων (ΦΕΚ 116 Β 2015).

Η απόφαση βασίζεται στο άρθρο 16 Ν. 4305/2014 και αποτελεί μια τεράστια τομή στη διαφάνεια των ΜΚΟ και άλλων επιχορηγούμενων φορέων. Με την απόφαση καθιερώνεται η υποχρεωτική ανάρτηση στο αναβαθμισμένο «πρόγραμμα Διαύγεια» των απολογιστικών στοιχείων των δαπανών όλων των Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών (μεταξύ των οποίων και οι ΜΚΟ), των σωματείων, των ιδρυμάτων και των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) και λοιπών μη κερδοσκοπικών φορέων, οι οποίες επιχορηγούνται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με ποσό άνω των 3.000 ευρώ ετησίως.

Οι ανωτέρω φορείς οφείλουν να αναρτούν αναλυτική κατάσταση διάθεσης των επιχορηγήσεων που έλαβαν. Η παράλειψη της ανάρτησης συνεπάγεται τον αποκλεισμό των υπόχρεων φορέων από παντός είδους επιχορήγηση ή χρηματοδότηση από φορείς της γενικής κυβέρνησης στο μέλλον.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου