ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απάντηση Κομισιόν σε Τσιόδρα για τον εθισμό των παιδιών στο διαδίκτυο: Θα παρουσιάσουμε κατευθυντήριες γραμμές

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΤΣΙΟΔΡΑΣ

Κατευ­θυ­ντή­ριες γραμμές για την ασφά­λεια, προ­στα­σία και ιδιω­τι­κό­τητα των ανη­λί­κων στο δια­δί­κτυο και τα social media, θα παρου­σια­στούν εντός του 2025, όπως ανα­φέ­ρει η Κομι­σιόν στην απά­ντησή της σε ερώτηση του ευρω­βου­λευτή της ΝΔ, Δημήτρη Τσιόδρα.

Συγκε­κρι­μένα, όπως σημειώ­νει η αρμόδια Εκτε­λε­στική Αντι­πρό­ε­δρος Henna Virkkunen, η Κομι­σιόν λαμ­βά­νει πολύ σοβαρά υπόψη τον αντί­κτυπο της χρήσης των μέσων κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης και του υπερ­βο­λι­κού χρόνου μπροστά στην οθόνη στην ψυχική υγεία των νέων και έχει ήδη ανα­λά­βει δράση κινώ­ντας επί­ση­μες δια­δι­κα­σίες έρευνας κατά μεγάλων πλατ­φορ­μών και μέσων κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, όπως TikTok, Facebook και Instagram, λόγω υπο­νοιών ότι οι αλγό­ριθ­μοί τους ενδέ­χε­ται να υπο­κι­νούν “συμπε­ρι­φο­ρι­κούς εθι­σμούς” των παιδιών.

Υπο­γραμ­μί­ζει δε ότι η Κομι­σιόν “παρα­κο­λου­θεί συνεχώς τη συμ­μόρ­φωση όλων των πολύ μεγάλων πλατ­φορ­μών και μηχανών ανα­ζή­τη­σης με την πράξη για τις ψηφια­κές υπη­ρε­σίες και ενδε­χο­μέ­νως να κινήσει νέες έρευνες, εάν χρεια­στεί”.

Ο κ. Τσιό­δρας στην ερώτησή του, είχε επι­ση­μά­νει ότι “σύμφωνα με πρό­σφατη έρευνα του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγείας, το 11% των εφήβων εμφά­νισε σημάδια προ­βλη­μα­τι­κής συμπε­ρι­φο­ράς στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, καθώς δυσκο­λεύ­ε­ται να ελέγξει τη χρήση τους. Επι­στη­μο­νι­κές έρευνες έχουν επίσης συν­δέ­σει την παρα­τε­τα­μένη και υπερ­βο­λική χρήση μέσων κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης με δια­τα­ρα­χές ύπνου και, άρα, με συνέ­πειες για την πνευ­μα­τική και σωμα­τική εξέλιξη των παιδιών, αλλά και με φαι­νό­μενα κατά­θλι­ψης, bullying και αυξη­μέ­νου άγχους. Ενδέ­χε­ται δε, ψηφια­κές πλατ­φόρ­μες και μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης να απο­σκο­πούν στην ενί­σχυση του εθισμού των παιδιών μέσω του σχε­δια­σμού, της λει­τουρ­γίας ή και της χρήσης τους”.

Είχε ρωτήσει την Ευρω­παϊκή Επι­τροπή σε τι ενέρ­γειες θα προ­χω­ρούσε για την αντι­με­τώ­πιση φαι­νο­μέ­νων εθισμού παιδιών στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, καθώς και την παροχή επί­και­ρων προ­γραμ­μά­των ψηφια­κού εγγραμ­μα­τι­σμού (digital literacy).

“Η απά­ντηση αυτή δείχνει τη σημασία έγκαι­ρων παρεμ­βά­σεων σε εθνικό επίπεδο, όπως αυτή της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης, η οποία πρό­σφατα παρου­σί­ασε την Εθνική Στρα­τη­γική Προ­στα­σίας των Ανη­λί­κων από τον Εθισμό στο Δια­δί­κτυο”, ανα­φέ­ρε­ται στην ανα­κοί­νωση του κ. Τσιόδρα.

Πηγή: thetoc.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.