ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μειώνονται οι φόροι στους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
κινητό

Χα­μη­λό­τε­ρους λο­γα­ρια­σμούς θα πλη­ρώ­σουν οι κα­τα­να­λω­τές κι­νη­τής τη­λε­φω­νί­ας από τον Ια­νουά­ριο, καθώς ξε­κι­νά η υλο­ποί­η­ση του μέ­τρου της μεί­ω­σης των τελών κι­νη­τής τη­λε­φω­νί­ας που απο­φά­σι­σε η κυ­βέρ­νη­ση τον προη­γού­με­νο Οκτώ­βριο.

Σύμ­φω­να με την από­φα­ση, το νέο μειω­μέ­νο τέλος κι­νη­τής δια­μορ­φώ­νε­ται πλέον στο 10%, ενώ με­γα­λύ­τε­ρο θα είναι το όφε­λος για τους νέους έως 29 ετών, οι οποί­οι απαλ­λάσ­σο­νται πλή­ρως από το ει­δι­κό τέλος.

Ει­δι­κό­τε­ρα, από την 1η Ια­νουα­ρί­ου τί­θε­ται σε ισχύ:

η κα­τάρ­γη­ση τελών κι­νη­τής τη­λε­φω­νί­ας για φυ­σι­κά πρό­σω­πα 15 έως 29 ετών και

η μεί­ω­ση και στα­θε­ρο­ποί­η­ση των τελών κι­νη­τής τη­λε­φω­νί­ας στο 10% για φυ­σι­κά πρό­σω­πα άνω των 30 ετών και για επι­χει­ρή­σεις.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι το τέλος μέχρι τώρα ήταν κλι­μα­κω­τό, ανά­λο­γα με το ύψος του μη­ναί­ου λο­γα­ρια­σμού και κυ­μαι­νό­ταν από 12% έως και 20% επί του κό­στους των λο­γα­ρια­σμών. Στο πλαί­σιο αυτό, το όφε­λος προς όλους τους κα­τα­να­λω­τές, είτε είναι ιδιώ­τες είτε επι­χει­ρή­σεις, κυ­μαί­νε­ται με­τα­ξύ 2% και 10% για κάθε μη­νιαίο λο­γα­ρια­σμό.

Η μεί­ω­ση του τέ­λους στο 10% θα γίνει αυ­τό­μα­τα στους λο­γα­ρια­σμούς. Ωστό­σο, για την κα­τάρ­γη­σή του για τους δι­καιού­χους 15-29 ετών θα πρέ­πει να γίνει δή­λω­ση εγ­γρα­φής στο Μη­τρώο Αι­τή­σε­ων Δι­καιού­χων Απαλ­λα­γής Τελών Κι­νη­τής Τη­λε­φω­νί­ας, που ανα­μέ­νε­ται να ανοί­ξει μετά τις 10 Ια­νουα­ρί­ου.

Η απαλ­λα­γή εφαρ­μό­ζε­ται για έναν αριθ­μό τη­λε­φώ­νου ανά δι­καιού­χο. Η δή­λω­ση γί­νε­ται μέσω του gov.gr, με τους κω­δι­κούς Taxisnet. Εάν πρό­κει­ται για ανή­λι­κο δι­καιού­χο, η υπο­βο­λή της δή­λω­σης γί­νε­ται από τον γονέα ή τον έχο­ντα τη γο­νι­κή μέ­ρι­μνα. Η μεί­ω­ση του τέ­λους θα επη­ρε­ά­σει και την καρ­το­κι­νη­τή και πλέον κάθε κάρτα θα δίνει πε­ρισ­σό­τε­ρα λεπτά ομι­λί­ας και data.

Σύμ­φω­να με τα  στοι­χεία του Γε­νι­κού Λο­γι­στη­ρί­ου του Κρά­τους, η απαλ­λα­γή των τελών για τους νέους έως 29 ετών και η μεί­ω­ση των τελών θα αφαι­ρούν ετη­σί­ως από τους πο­λί­τες επι­βά­ρυν­ση ύψους 68 εκατ. ευρώ.

Το μέτρο αυτό έρ­χε­ται να διορ­θώ­σει, εν μέρει, μια ση­μα­ντι­κή επι­βά­ρυν­ση του κό­στους κι­νη­τής τη­λε­φω­νί­ας στη χώρα μας, που επι­βλή­θη­κε για πρώτη φορά το 2009. Σή­με­ρα, το τέλος κι­νη­τής υπο­λο­γί­ζε­ται προ του ΦΠΑ και ανέρ­χε­ται σε 12% για χρε­ώ­σεις έως 50 ευρώ, σε 15% για χρε­ώ­σεις από 50,01 μέχρι και 100 ευρώ, σε 18% για χρε­ώ­σεις από 100,01 μέχρι και 150 ευρώ και σε 20% από 150 ευρώ και άνω.

Στους λο­γα­ρια­σμούς κι­νη­τής ο Φόρος Προ­στι­θέ­με­νης Αξίας (ΦΠΑ) 24% υπο­λο­γί­ζε­ται μετά την επι­βο­λή του ει­δι­κού τέ­λους, με απο­τέ­λε­σμα η πραγ­μα­τι­κή επι­βά­ρυν­ση να είναι με­γα­λύ­τε­ρη.

Αξί­ζει να ση­μειω­θεί ότι το μέτρο για την ορι­ζό­ντια μεί­ω­ση του τέ­λους θα μειώ­σει και τα κόστη των πρό­σθε­των υπη­ρε­σιών που πλη­ρώ­νουν οι κα­τα­να­λω­τές, όπως για πα­ρά­δειγ­μα τα πα­κέ­τα data, πέρα αυτών του συμ­βο­λαί­ου. Και αυτό διότι το τέλος κι­νη­τής προ­στί­θε­ται και σε όλες τις πρό­σθε­τες υπη­ρε­σί­ες.

Σύμ­φω­να με πα­λαιό­τε­ρη με­λέ­τη του ΙΟΒΕ, η συ­νο­λι­κή φο­ρο­λο­γι­κή επι­βά­ρυν­ση υπη­ρε­σιών κι­νη­τής τη­λε­φω­νί­ας υπο­λο­γί­ζε­ται στο 39% με 49% του τε­λι­κού ποσού που κα­λεί­ται να πλη­ρώ­σει ο συν­δρο­μη­τής. Ως απο­τέ­λε­σμα, η χώρα μας έχει τη δεύ­τε­ρη με­γα­λύ­τε­ρη έμ­με­ση φο­ρο­λο­γία στην κι­νη­τή τη­λε­φω­νία στην Ευ­ρώ­πη.

Πηγή euro2day.gr

Μαρία Μό­σχου

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.