Ακόμη μια δίκη με κατηγορούμενο για ρύπανση περιβάλλοντος τον πρώην δήμαρχο Ρόδου και πρόεδρο της ΔΕΥΑ Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά θα απασχολήσει το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου την 10η Ιανουαρίου 2017.
Ο πρώην δήμαρχος κατηγορείται συγκεκριμένα ότι στη Λίνδο την 14η Ιανουαρίου 2014 με την ιδιότητα του προϊσταμένου του τμήματος βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΡ, προκάλεσε ρύπανση ή υποβάθμιση στο περιβάλλον με πράξεις και παραλείψεις του, που αντιβαίνουν στις διατάξεις του Ν. 1650/86 ή των κανονιστικών πράξεων, που εκδίδονται κατ΄ εξουσιοδότηση του νόμου αυτού.
Πιο συγκεκριμένα σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε την 14η Ιανουαρίου 2014 στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού Λίνδου, διαπιστώθηκε ότι η εγκατάσταση ήταν εκτός λειτουργίας και εντός αυτής μέρος των αστικών λυμάτων χωρίς καμία επεξεργασία οδηγούνταν με ανεξέλεγκτη επιφανειακή ροή προς την θάλασσα με αποτέλεσμα την δημιουργία ανθυγιεινών για την δημόσια υγεία καταστάσεων, όπως λιμνάζοντα αστικά απόβλητα.
Ο πρώην δήμαρχος απολογούμενος κατέστησε καταρχήν σαφές ότι η ΔΕΥΑ Ρόδου προήλθε από την συγχώνευση των 6 υφιστάμενων στο νησί δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ τόνισε ότι τον Αύγουστο του 2012 είχε διενεργηθεί έλεγχος από 3 μηχανικούς της επιχείρησης στον βιολογικό και είχαν διαπιστώσει ότι η λειτουργία του βιολογικού της Λίνδου ήταν ελλιπής και τελείως εντός προδιαγραφών, σε σημείο μάλιστα που πρακτικά να θεωρείται ότι δεν δουλεύει.
Κατέστησε έτσι σαφές ότι η ΔΕΥΑΡ παρέλαβε τις εγκαταστάσεις του βιολογικού τον Αύγουστο του 2012 στην κατάσταση εκείνη και το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της λειτουργίας τους.
Τον Ιούνιο του 2014 εγκρίθηκαν τα τελικά τεύχη δημοπράτησης του έργου αποκατάστασης και προχώρησε η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του αναδόχου.
Κατά την διαγωνιστική διαδικασία λόγω του υψηλού κόστους του έργου υπήρξαν ενστάσεις και προσφυγές μέχρι και το Συμβούλιο της Επικρατείας και τελικά η σύμβαση με τον ανάδοχο υπεγράφη τον Μάρτιο του 2015.
Ως συνήγορος υπεράσπισης του κ. Κουσουρνά παρίσταται ο δικηγόρος κ. Βασίλης Καταβενάκης.

Σχολιασμός άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ