ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εμβολιασμός: 50.000 ραντεβού α’ δόσης μετά την ανακοίνωση των μέτρων

news room 1 λεπτό ανάγνωση
εμβόλιο

Ρα­γδαία αύ­ξη­ση στα ρα­ντε­βού πρώ­της δόσης στις ηλι­κί­ες των 60+ ση­μειώ­θη­κε μετά τις κυ­βερ­νη­τι­κές ανα­κοι­νώ­σεις περί υπο­χρε­ω­τι­κό­τη­τας. Σύμ­φω­να με νε­ό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες, από το με­ση­μέ­ρι της πε­ρα­σμέ­νης Τρί­της έως το με­ση­μέ­ρι της Πα­ρα­σκευ­ής, 50.000 πο­λί­τες είχαν κλεί­σει ρα­ντε­βού για εμ­βο­λια­σμό.

Σε σχε­τι­κή του ανάρ­τη­ση, ο υπουρ­γός Επι­κρα­τεί­ας, Άκης Σκέρ­τσος, το­νί­ζει: «50.000 ρα­ντε­βού πρώ­της δόσης στις ηλι­κί­ες 60+ κλεί­στη­καν από την Τρίτη το με­ση­μέ­ρι έως αυτή την ώρα. Το 1/10 της ομά­δας των πιο ευά­λω­των συ­μπο­λι­τών μας, που πα­ρέ­με­ναν επί 11 μήνες απρο­στά­τευ­τοι, έκανε σε μόλις τρεις ημέ­ρες μια επι­λο­γή ζωής. «Τους ευ­χα­ρι­στού­με και συ­νε­χί­ζου­με για να χτί­σου­με ένα τεί­χος προ­στα­σί­ας γύρω από τους πιο ευά­λω­τους».

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι, βάσει των όσων ανα­κοί­νω­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός, αν κά­ποιος πο­λί­της άνω των 60 ετών δεν έχει κλεί­σει ρα­ντε­βού για την πρώτη δόση του εμ­βο­λί­ου έως τις 16 Ια­νουα­ρί­ου, τότε θα του επι­βάλ­λε­ται μη­νιαί­ως διοι­κη­τι­κό πρό­στι­μο 100 ευρώ

Προς τρίτη δόση στους 4 μήνες

Το άνοιγ­μα της πλατ­φόρ­μας για την ενι­σχυ­τι­κή δόση για όλους στους τέσ­σε­ρις μήνες,ανα­μέ­νε­ται να ανα­κοι­νώ­σει στις 18.00, στο πλαί­σιο έκτα­κτης ενη­μέ­ρω­σης ο Γε­νι­κός Γραμ­μα­τέ­ας Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας, Μά­ριος Θε­μι­στο­κλέ­ους.

Νω­ρί­τε­ρα, μι­λώ­ντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Θε­μι­στο­κλέ­ους, είπε ότι έχει προη­γη­θεί η συ­νε­δρί­α­ση της Εθνι­κής Επι­τρο­πής Εμ­βο­λια­σμών, ση­μειώ­νο­ντας πως το πι­θα­νό­τε­ρο είναι να ανοί­ξει για όλους η τρίτη δόση στους τέσ­σε­ρις μήνες.

«Υπάρ­χουν τα δια­θέ­σι­μα ρα­ντε­βού έχου­με το μη­χα­νι­σμό. Όταν ανοί­ξει η πλατ­φόρ­μα. Όσοι έχουν εμ­βο­λια­στεί μέχρι τέλος Αυ­γού­στου μέχρι τα μέσα Ια­νουα­ρί­ου θα έχουν εμ­βο­λια­στεί, έχου­με το μη­χα­νι­σμό, θα το στη­ρί­ξου­με», δή­λω­σε.

Γνω­στο­ποί­η­σε δε ότι χθες Πέμ­πτη κλεί­στη­καν 30.000 ρα­ντε­βού πρώ­της δόσης, τα 17.000 νέα ρα­ντε­βού για πρώτη δόση στους 60 ετών και άνω, και συ­νο­λι­κά από την ανα­κοί­νω­ση της υπο­χρε­ω­τι­κό­τη­τας έχουν κλει­στεί 45.000 ρα­ντε­βού.

«Θα γνω­ρί­ζου­με σε πε­ρί­που 10 μέρες αν τα εμ­βό­λια κα­λύ­πτουν τη με­τάλ­λα­ξη Όμι­κρον» τό­νι­σε.

«Κα­νείς δεν συ­ζη­τά­ει αυτή τη στιγ­μή για τέ­ταρ­τη δόση εκτός από πολύ εξει­δι­κευ­μέ­νες κα­τη­γο­ρί­ες ελα­χί­στων εξαι­ρέ­σε­ων, ανο­σο­κα­τε­σταλ­μέ­νοι, κλπ», είπε και πρό­σθε­σε: «Έχου­με εμ­βο­λιά­σει το 78% του ενή­λι­κου πλη­θυ­σμού. Οι 60 και άνω είναι πιο ευ­πα­θείς ο εμ­βο­λια­σμός είναι εξαι­ρε­τι­κά ση­μα­ντι­κός, πάμε χωρία και σε πλα­τεί­ες».

Πι­στο­ποι­η­τι­κά για εμ­βο­λια­σμέ­νους στο εξω­τε­ρι­κό

Ο ίδιος διευ­κρί­νι­σε ότι όσοι έχουν εμ­βο­λια­στεί στο εξω­τε­ρι­κό με δύο δό­σεις και θέ­λουν να κά­νουν την τρίτη δόση, αν πάνε σή­με­ρα το από­γευ­μα στα ΚΕΠ και έχουν εμ­βο­λια­στεί σε τρίτη χώρα με ένα από τα τέσ­σε­ρα εμ­βό­λια που χρη­σι­μο­ποιού­με στη χώρα μας (ΑstraΖeneca, Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson) θα τούς πε­ρα­στούν οι δύο δό­σεις στο δικό μας σύ­στη­μα και θα προ­γραμ­μα­τι­στεί το ρα­ντε­βού για την ανα­μνη­στι­κή εδώ και μονό στην πε­ρί­πτω­ση που την κά­νουν εδώ θα πά­ρουν ελ­λη­νι­κό και κατ’ επέ­κτα­ση και ευ­ρω­παϊ­κό πι­στο­ποι­η­τι­κό.

Πρό­σθε­σε ότι για τα υπό­λοι­πα 5 εμ­βό­λια που δε χρη­σι­μο­ποιού­με εδώ (Sinopharm, Sputnik κλπ) από τρί­τες χώρες θα ξε­κι­νή­σου­με στα μέσα της επό­με­νης εβδο­μά­δας.

Για τα άτομα που έχουν εμ­βο­λια­στεί στο εξω­τε­ρι­κό, για να μην υπο­πέ­σουν στην υπο­χρε­ω­τι­κό­τη­τα, θα υπάρ­χει τε­χνι­κή λύση, που θα ανα­πτυ­χθεί τις επό­με­νες 10 με 15 μέρες.

Πηγή kathimerini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.