Ειδήσεις

Μέχρι τις 20/12 θα μεταφερθούν όλες οι μηχανές στο νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα τεθεί σε λειτουργία το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο.
Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων χθες στη «δ», ο διευθυντής Παραγωγής της ΔΕΗ κ. Γιάννης Κοπανάκης και υπογράμμισε ότι οι εργασίες για την ολοκλήρωση της μεγάλης υποδομής συνεχίζονται με εντατικούς  ρυθμούς.
«Οι οικοδομικές εργασίες  για την κατασκευή του νέου εργοστασίου είναι στη φάση της ολοκλήρωσης. Πιστεύω πως δεν θα υπάρξουν παρεκκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα που αφορά το συγκεκριμένο έργο», δήλωσε  ο κ. Γιάννης Κοπανάκης.
Όπως τόνισε ο κ. Κοπανάκης, σύντομα θα ξεκινήσουν από την ανάδοχο εταιρεία  οι εργασίες  και για την κατασκευή των παράκτιων εγκαταστάσεων.
«Πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες  και για τις παράκτιες εγκαταστάσεις. Αυτό προβλέπεται από τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων. Μέχρι τώρα δεν μας επέτρεπαν να κάνουμε παρεμβάσεις.  Θα  κατασκευαστούν στο χώρο που έχει επιλεγεί από τη ΔΕΗ  τα αντλιοστάσια για τα  καύσιμα και το νερό (για την ψύξη των μηχανών) που χρειάζεται  το εργοστάσιο», εξήγησε ο κ. Κοπανάκης.
Σχετικά  με τον ΑΗΣ Σορωνής ο κ . Κοπανάκης δήλωσε πως θα συνεχίσει να  είναι σε λειτουργία μεν αλλά όχι με όλη την ισχύ του.
«Είναι προφανές πως θα μειωθεί η εκμετάλλευση του ΑΗΣ  από τη ΔΕΗ . Εκτιμούμε πως  θα καλύπτει το 50% των αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα. Το υπόλοιπο θα παράγεται από το νέο εργοστάσιο στη Νότια Ρόδο», εξήγησε ο κ.  Γιάννης Κοπανάκης .
Μέσα στο 2016 θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για τις προσλήψεις του  προσωπικού που χρειάζεται  για να λειτουργήσει το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο.
«Θα πρέπει να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό λίγο πριν τελειώσουν οι εργασίες κατασκευής του εργοστασίου. Θα  προσληφθούν άνθρωποι οι οποίοι ζουν στο νησί», δήλωσε ο κ. Κοπανάκης και συμπλήρωσε πως θα μεταφερθούν στο νέο εργοστάσιο και εργαζόμενοι από τον ΑΗΣ Σορωνής.
«Σε πρώτη φάση θα  προσληφθούν 30 άτομα  στο νέο εργοστάσιο. Θα υπάρχουν εργαζόμενοι και με οκτάμηνες και δίμηνες συμβάσεις . Συνεργασία θα αναπτυχθεί  και με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρόδο», τόνισε ο κ. Κοπανάκης.
Σε ερώτηση σχετικά με τΟν ανταγωνισμό που μπορεί να δημιουργηθεί εξαιτίας της λειτουργίας και άλλης εταιρείας παραγωγής ενέργειας  στη Ρόδο, ο διευθυντής Παραγωγής της ΔΕΗ δήλωσε:
«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Είμαστε ανοικτοί στον ανταγωνισμό. Όποιος θέλει και του επιτρέπεται, μπορεί να δραστηριοποιηθεί στη Ρόδο», τόνισε ο κ. Κοπανάκης.
Ο κ. Κοπανάκης υπογράμμισε πως τηρούνται κατά γράμμα οι δεσμεύσεις που έχουν δοθεί από τη διοίκηση της ΔΕΗ.
«Τηρούμε το χρονοδιάγραμμα του έργου. Θα τηρήσουμε απόλυτα τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων για το νέο εργοστάσιο . Δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία από τους κατοίκους  σχετικά με τη λειτουργία του νέου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Νότια Ρόδο», τόνισε ο κ. Κοπανάκης.
Επίσης θα γίνουν παρεμβάσεις, όπως τόνισε, για να μειωθούν τα προβλήματα που προκαλούνται στη δημοτική ενότητα Καμείρου από τη λειτουργία του ΑΗΣ Σορωνής.
«Είναι στις προτεραιότητΈς μας να βελτιώσουμε τη λειτουργία του ΑΗΣ  στη Σορωνή και να μειώσουμε τα προβλήματα», τόνισε ο κ. Κοπανάκης.
Αξίζει να σημειωθεί πως από τη ΔΕΗ έχει εκπονηθεί μελέτη για τη χρήση αερίου από εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη Ρόδο και σε άλλα νησιά.
« Έχουμε προβλέψει ώστε οι μηχανές που θα εγκατασταθούν στο νέο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να μπορούν να λειτουργήσουν και με αέριο. Σε πρώτη φάση όμως  θα χρησιμοποιηθεί πετρέλαιο», δήλωσε ο κ. Γιάννης Κοπανάκης.
Οι τοπογραφικές αποτυπώσεις για την κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2014. Τον ίδιο μήνα ξεκίνησαν και οι εκσκαφές για την κατασκευή των απαραίτητων  κτηριακών εγκαταστάσεων.

Οι μηχανές του νέου
εργοστασίου
Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε και η μεταφορά των  μηχανών του εργοστασίου από το λιμάνι της Λάρδου στη Νότια Ρόδο. (σχετικά έγραψε χθες η «δ»).
Η διαδικασία όπως εξήγησαν ο κ. Γιάννης Κοπανάκης και ο διευθυντής του ΑΗΣ στη Σορωνή κ. Μιχάλης Μπαρδακάς δεν είναι και τόσο εύκολη. Σημειώνεται πως   χρειάζονται δύο ημέρες για να μεταφερθεί μια μηχανή από τη Λάρδο στη Νότια Ρόδο.
«Δεν είναι και τόσο εύκολο να μεταφερθούν οι μηχανές στη Νότια Ρόδο. Χρειάζεται χρόνος», δήλωσε ο κ. Γιάννης Κοπανάκης.
«Η μεταφορά των μηχανών γίνεται με ειδικό όχημα που κινείται με ταχύτητα πέντε χιλιομέτρων. Για να καλύψει την απόσταση μέχρι τη Νότια Ρόδο χρειάζονται δύο ημέρες το περισσότερο», τόνισε ο κ. Μιχάλης Μπαρδακάς.
Επιπλέον κάθε φορά που μεταφέρεται μια μηχανή δημιουργούνται διάφορα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται το ταχύτερο δυνατό.
«Κατά την μεταφορά μιας μηχανής  πριν λίγες ημέρες ξηλώθηκαν  καλώδια του δικτύου της ΔΕΗ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να διακοπεί  η ηλεκτροδότηση σε ορισμένες κοινότητες  για  έξι ώρες.  Προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε το συντομότερο δυνατό τα προβλήματα που παρουσιάζονται κάθε φορά », σημείωσε ο κ . Μπαρδακάς .
Υπολογίζεται πάντως  ότι μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα έχουν μεταφερθεί όλες οι μηχανές που προορίζονται για το νέο εργοστάσιο στη Νότια Ρόδο.
«Στη συνέχεια θα  γίνει η εγκατάστασή τους στο νέο εργοστάσιο. Ακολούθως  θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία τους», δήλωσε ο κ. Κοπανάκης .
Στο νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο θα εγκατασταθούν επτά μηχανές ισχύος 16,5 μεγαβάτ η κάθε μία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου