Ρεπορτάζ

Απεργούν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό – επισιτισμό στις 10 Nοεμβρίου

Σε κινητοποίηση ως την τελευταία ελπίδα πίεσης προς την κυβέρνηση για να εισακουστούν τα αιτήματα του κλάδου, καλεί τους εργαζόμενους στην εστίαση, επισιτισμό και ξενοδοχοϋπαλλήλους, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) κ. Γιώργος Χότζογλου.
Με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο κ. Χότζογλου, υπογραμμίζει ότι με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την προστασία από την πανδημία με τον κορωνοϊό, διαλύουν κυριολεκτικά τον κλάδο αλλά και τους εργαζόμενους οι οποίοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να εξαλείφονται:
«Μπορεί τα μέτρα να αφορούν μερικές περιοχές της χώρας με lockdown κ.λπ. αλλά χτυπούν και πάλι τον κλάδο. Δυστυχώς, η εστίαση και ο επισιτισμός είναι στο κέντρο και υπάρχουν πολλά ζητήματα που έχουν ανακύψει και δεν έχουν επιλυθεί. Ακούσαμε από τον πρωθυπουργό ότι θα στηρίξει τους εργαζόμενους αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι δικαιούχοι των 534 ευρώ, λαμβάνουν την Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού κάθε 60 ημέρες και όχι κάθε μήνα όπως μας έλεγαν εξ αρχής π.χ. στις 29 Οκτωβρίου, καταβλήθηκαν τα 534 ευρώ του Σεπτεμβρίου. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό κι επειδή ούτως ή άλλως αργήσαμε πολύ να πάμε να δουλέψουμε, η ζημιά είναι τεράστια. Επομένως, τα 534 ευρώ που μας υποσχέθηκαν, εμείς θα τα χαρακτηρίσουμε ως ‘ασπιρίνες για τον καρκίνο’. Και πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να υιοθετήσει τις προτάσεις της Ομοσπονδίας μας, για πλήρη κάλυψη όλων των εργαζομένων με την Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού (534 ευρώ), προσαυξημένη κατά 10% για κάθε προστατευμένο μέλος της οικογένειάς του, μέχρι και τον Μάρτιο του 2021. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Όλα τ’ άλλα είναι ημίμετρα. Εμείς ζητάμε την στήριξη όλων των εργαζομένων τόσο στην εστίαση όσο και στον τουρισμό (και τους εποχιακά απασχολούμενους) χωρίς όρους και προϋποθέσεις ώστε να μην μείνει κανένας εκτός των ρυθμίσεων. Για όλους αυτούς τους λόγους, η ολομέλεια της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) αποφάσισε και προκύρηξε 24ωρη πανελλαδική απεργία στον κλάδο για τις 10 Νοεμβρίου 2020. Γνωρίζουμε πόσο μεγάλες είναι οι δυσκολίες για να προγραμματίσουμε μία τέτοια μεγάλη κινητοποίηση πανελλαδικής εμβέλειας αλλά θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, διότι δεν έχουμε σκοπό να γίνουμε κέντρο διασποράς του κορωνοϊόυ. Όμως είμαστε αντιμέτωπο με την φτωχοποίηση».

ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Όσον αφορά στα επιδόματα ανεργίας, αν νομοθετήθηκε η απόφαση για να τα λάβουν όσοι έχουν συμπληρώσει 50 ένσημα, δυστυχώς δεν ισχύει για όλους:
«Για τους εποχιακά εργαζόμενους στον κλάδο μας, για να πάρει κάποιος το επίδομα ανεργίας για τρεις μήνες πρέπει να συμπληρώσει 100 ένσημα την σεζόν. Καταφέραμε ύστερα από πιέσεις, φέτος να αλλάξει –λόγω των έκτακτων συνθηκών. Τελικά, νομοθετήθηκε κι έχει κατέβει στα 50 ένσημα. Ωστόσο, σε πολλές περιοχές της χώρας, τα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ δεν έχουν λάβει την σχετική εγκύκλιο. Κι εδώ είναι το μεγάλο… αλαλούμ. Δεν μπορεί να έχει ψηφιστεί ο νόμος από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αριθμό ΦΕΚ 177 και οι τοπικοί ΟΑΕΔ να μην γνωρίζουν τι συμβαίνει. Πηγαίνουν οι εργαζόμενοι και τους απορρίπτουν τα αιτήματά τους. Άλλα λένε στους δημοσιογράφους και σε δηλώσεις τους, κι άλλα ισχύουν τελικά. Βεβαίως, μπορεί να μειώθηκε το πλαφόν στα 50 ένσημα αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις: για όσους εργάστηκαν πρώτη χρονιά φέτος σε αυτό τον κλάδο καθώς και για όσους δεν κατάφεραν πέρσι να συγκεντρώσουν 100 ένσημα, δεν το δικαιούνται (!) Αυτά είναι αλληλένδετα στη νομοθεσία. Για να λάβει κάποιος ανεργία, θέλει δύο σεζόν και φυσικά, απαιτούνται κάποια ένσημα από την προηγούμενη χρονιά. Καταλαβαίνετε ότι κυριαρχεί μία μεγάλη σύγχυση. Γι αυτό ζητούσαμε από τον περασμένο Απρίλιο, να γίνει η χρηματοδότηση των εργαζομένων ‘χωρίς όρους και προϋποθέσεις’. Ήταν κάτι που μπορούσε να γίνει πολύ εύκολα αλλά η κυβέρνηση, δεν το έκανε. Νομοθέτησε, αλλά δεν αφορά όλους τους εργαζόμενους. Καταλαβαίνετε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης για τους εργαζόμενους και φυσικά, ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει εάν αυτά τα νέα μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό θα ισχύσουν μόνον για ένα μήνα. Εάν επανέλθει η κυβέρνηση και με άλλα lockdown, πόσες επιχειρήσεις θα καταφέρουν να ανοίξουν μετά τα λουκέτα και πόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν ή θα σωθούν», αναρωτήθηκε ο κ. Χότζογλου.

Σημειώνεται ότι και στην Ρόδο, οι απασχολούμενοι στους κλάδους αυτούς, θα συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση της 10ης Νοεμβρίου και το Εργατικό Κέντρο Ρόδου με τα σωματεία, αναμένεται να προβούν σε σχετικές ανακοινώσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου