Ειδήσεις

Το ΤΑΠΑ κίνησε τις διαδικασίες για την έξωση μισθωτών του στην Μεσαιωνική Πόλη!

Μείζον θέμα έχει ανακύψει και μάλιστα αιφνιδίως χθες στην εμπορική αγορά της Μεσαιωνικής Πόλης εξαιτίας της αδράνειας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και μάλιστα από το έτος 2011 να εξεύρει ρεαλιστική λύση για τον εξορθολογισμό της διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) εντός των τειχών.
Χθες συγκεκριμένα απεστάλη σε 25 περίπου μισθωτές ακινήτων διαχείρισης του ΤΑΠΑ, επιστολή που υπογράφεται από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διοικητικού του ΤΑΠ κ. Δήμητρα Βαβουράκη, με την οποία ενημερώνονται ότι οι συμβάσεις παρατάσεων της μισθώσεως των ακινήτων τους έχουν λήξει τα έτη 2011 και 2012.
Οι μισθωτές, παρακαλούνται για την άμεση παράδοση των ακινήτων τους, αν και είναι ηλίου φαεινότερον ότι θα ακολουθήσουν εξώσεις.
Το ΤΑΠΑ, που δέχτηκε δριμεία κριτική και εντός του Κοινοβουλίου, για τον τρόπο που διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του στην Μεσαιωνική Πόλη, αποφάσισε, καθώς σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν υπήρξε πολιτική απόφαση για την παράταση των εμπορικών μισθώσεων που είχε συνάψει, οι οποίες έληξαν στην συντριπτική πλειοψηφία των 50 ακινήτων που διαθέτει για εμπορική εκμετάλλευση από το 2012, να κινήσει την συγκεκριμένη δεσμευτική από το νόμο διαδικασία.
Η διαδικασία, που ακολουθείται, είναι μεν σαφής και προβλέπει για τις συμβάσεις μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των νομικών προσώπων του με ιδιώτες να παραδίδονται τα ακίνητα στον εκμισθωτή με την λήψη του, αλλά δεν εφαρμόστηκε.
Ούτε μάλιστα κινήθηκε εγκαίρως η διαγωνιστική διαδικασία – πλειστηριασμός για την μίσθωσή τους από το έτος 2012 με αποτέλεσμα οι μισθωτές να είναι πλέον μετέωροι και να βρίσκονται ενώπιον ανυπέρβλητων προβλημάτων αφού είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν στο ΤΑΠΑ τα ακίνητα στα οποία δραστηριοποιούνται επί σειράν ετών.
Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, υφίστανται μισθώσεις, που έχουν «κληρονομικώ δικαιώματι», περάσει από γονείς στα τέκνα τους λόγω ασθένειας, με αποτέλεσμα να μην είναι λίγες οι οικογένειες, που στην κυριολεξία μένουν χωρίς την επαγγελματική στέγη, που διατηρούν επί 35 ετία.
Το όλο ζήτημα αναμένεται να προσλάβει ακόμη μεγαλύτερη διάσταση καθώς παράγοντας του ΤΑΠΑ με τον οποίο συνομίλησε χθες η «δημοκρατική» κατέστησε σαφές ότι σε δεύτερη φάση θα κινηθεί η ίδια διαδικασία και για τις μισθώσεις κατοικιών ιδιοκτησίας του ταμείου.
Σημειώνεται ότι το ΤΑΠΑ διαθέτει και εκμεταλλεύεται στη Ρόδο 163 οικίες και 50 καταστήματα.
Τα έσοδα από την αξιοποίηση ή την ενοικίασή τους είναι πολύ χαμηλά. Το 2013 επισπράχθηκα μόλις 363.971 ευρώ, το 2014 εισπράχθηκαν 351.000 ευρώ και το 2015, 454.000 ευρώ.
Όπως ανέφερε πηγή του ΤΑΠΑ στην «δημοκρατική» στην Μεσαιωνική Πόλη, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις, που μισθώνονται οικίες έναντι μόλις 200 ευρώ ποσό που θεωρείται εξαιρετικά χαμηλό αν όχι προκλητικά χαμηλό.
Σε ό,τι αφορά φήμες, που θέλουν το ΤΑΠΑ, να κινεί την διαδικασία των εξώσεων από τις ιδιοκτησίες του, προκειμένου αυτές εν συνεχεία να εκποιηθούν από το Υπερ-Ταμείο, αυτό διαψεύδεται και μάλιστα κατηγορηματικά, αρμοδίως, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρξε τέτοιος σχεδιασμός.
Σε κάθε περίπτωση το θέμα θεωρείται εξαιρετικά σοβαρό καθώς αφορά σε δεκάδες οικογένειες, που δραστηριοποιούνται και κατοικούν επί σειράν ετών, στην Μεσαιωνική Πόλη και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αφού δεν χωρούν διοικητικά ή δικαστικά μέτρα, για την ματαίωση των εξώσεων (είναι δύσκολο να δώσουν μακροπρόθεσμη λύση) ο μόνος τρόπος για να υπάρξει λύση είναι να ληφθεί απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, αφού ληφθούν υπόψιν, κοινωνικοοικονομικά κριτήρια που ισχύουν στην αγορά της κρίσης, για νέα παράταση των μισθώσεων ή αν δοθεί νομοθετική λύση και μάλιστα άμεσα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΟΜΑΚΗΣ    05.05.2022 07:58

    ΝΑ ΛΕΜΕ ΌΜΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΗΨΊΕΣ ΤΟΝ ΑΚΟΙΝΗΤΟΝ,ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΗ ΜΠΑΧΑΛΟ.ΟΠΛΟΣ ΘΕΛΕΙ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ ΠΟΣΟ ΠΟΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.. ΚΆΠΟΙΟΙ ΈΧΟΥΝ ΑΝΆΓΚΗ ΚΑΙ ΜΠΩΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ ΣΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΏΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ,ΑΠΛΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΆΡΞΕΙ ΕΛΕΝΧΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΚΟΙΝΗΤΑ..

Σχολιασμός άρθρου