Ειδήσεις

Τ. Μελετίου: «Ζητάμε μόνιμη παρουσία αστυνομικών στη Μεσαιωνική Πόλη»

Την ανάγκη για μόνιμη παρουσία αστυνομικών στην Παλιά Πόλη επισημαίνει ο πρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών της Μεσαιωνικής Πόλης κ. Τάσος Μελετίου, μετά την αρνητική απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Ν. Τόσκα στο αίτημα του βουλευτή Δωδεκανήσου της ΝΔ και τομεάρχη Τουρισμού κ. Μ. Κόνσολα για τη δημιουργία Α.Τ. εντός του μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θέμα το οποίο ανέδειξε χθες η «δ».
Σύμφωνα με τον κ. Τάσο Μελετίου, όσο η αστυνόμευση είναι ελλιπής τόσο τα προβλήματα θα διογκώνονται ενός των τειχών γι αυτό και επαναφέρει το αίτημα για μόνιμη παρουσία αστυνομικών σε κεντρικά σημεία της Μ. Πόλης, στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Ν. Τόσκα, ότι «στο πλαίσιο του Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής ετών 2015-2019, αποφασίστηκε η εφαρμογή της πιλοτικής Δράσης Αστυνόμευσης Με Χρήση Ηλεκτροκίνητων Ποδηλάτων σε περιοχές που παρουσιάζουν έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, όπως και αυτή της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, με σκοπό τόσο την άμεση εξυπηρέτηση των επισκεπτών – τουριστών, όσο και την ενίσχυση του πλέγματος εμφανούς αστυνόμευσης», ο κ. Μελετίου είπε ότι το μέτρο αυτό δεν απέδωσε ούτε πέρυσι που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Π. Πόλη.
«To συγκεκριμένο μέτρο με τα ποδήλατα, εφαρμόστηκε και πέρυσι στην αρχή της σεζόν. Εμφανίστηκαν κάποιοι αστυνομικοί με ποδήλατα, οι οποίοι έκαναν τη βόλτα τους μέσα στην Παλιά Πόλη αλλά αυτό δεν έλυσε τα προβλήματα. Φέτος δεν εμφανίστηκαν, αλλά αυτό το μέτρο δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα. Εμείς ζητάμε μόνιμη παρουσία των αστυνομικών. Καταλαβαίνω ότι ο κ. Τόσκας στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων δεν μπορεί διαθέσει κονδύλια για την λειτουργία ενός Α.Τ. μέσα στην Παλιά Πόλη, θα μπορούσε όμως να αυξήσει τη διαθέσιμη δύναμη της τουριστικής αστυνομίας στη Ρόδο ώστε να γίνονται περισσότερες περιπολίες και να τοποθετηθούν στατικοί αστυνομικοί σε κεντρικά σημεία της Π. Πόλης, όπου δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα», ανέφερε ο κ. Τάσος Μελετίου.
Οπως εξήγησε ο πρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών της Π. Πόλης, όσες φορές εμφανίστηκαν ή κλήθηκαν αστυνομικοί για να επιληφθούν διαφόρων θεμάτων, ως… δια μαγείας τα προβλήματα λύνονταν πριν καν φτάσουν στο σημείο. Αυτό, όπως λέει, καταδεικνύει ότι υπάρχουν τσιλιαδόροι στις πύλες εισόδου, που ειδοποιούν τους δράστες για την έλευση των αστυνομικών και εξαφανίζονται στη στιγμή. «Μόλις εμφανίζονταν αστυνομικοί όλα ήταν όμορφα και ωραία! Εξαφανίζονταν και οι Πακιστανοί, και οι ΡΟΜΑ και τα αθιγγανόπουλα, οι κράχτες ήταν στη θέση τους… Όταν εμείς πολλές φορές ειδοποιούσαμε την αστυνομία για να έρθει και να επιληφθεί διαφόρων θεμάτων, σε λίγα λεπτά εξαφανίζονταν οι δράστες, που σημαίνει ότι έχουν τσιλιαδόρους στις Πύλες εισόδου. Μόλις έφευγαν οι αστυνομικοί, όλοι επέστρεφαν στις θέσεις τους. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι αδύνατον να εντοπιστούν οι δράστες, γι αυτό χρειαζόμαστε αστυνομικούς που να είναι μόνιμα μέσα στην Παλιά Πόλη, κι ας μην δημιουργηθεί Α.Τ. Η παρουσία τους όμως πρέπει να είναι μόνιμη τουλάχιστον στη διάρκεια της σεζόν, αυτό θα μπορούσε να γίνεται από την τουριστική αστυνομία, κάτι που ίσχυε στο παρελθόν. Δεν ζητάμε κάτι παράλογο. Θα μπορούσαν για την διάρκεια του καλοκαιριού να έρθουν στη Ρόδο αστυνομικοί από άλλα τμήματα με πλεονάζον προσωπικό».
Όπως είπε ο κ. Μελετίου, τα προβλήματα είναι πάντα πολλά στην Παλιά Πόλη και δεν πρόκειται να εκλείψουν. «Ενδεχομένως να σημειώνεται ύφεση στο φουλ της σεζόν όταν όλοι είναι απησχολημένοι με την εξυπηρέτηση των πελατών στα καταστήματά τους. Στην αρχή και στο τέλος της σεζόν όμως τα προβλήματα της άγρας είναι πάντα έντονα γιατί ο καθένας προσπαθεί να πάρει τον πελάτη του γείτονα. Επομένως κάτι πρέπει να γίνει με αυτό το θέμα. Η νομοθεσία δεν βοηθά, η αστυνόμευση είναι ελλιπής, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, ο Δήμος Ρόδου δεν έχει πλέον δημοτική αστυνομία. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι τα χέρια όλων είναι δεμένα, τα προβλήματα διογκώνονται και η ανομία βασιλεύει».
Μάλιστα, ο κ. Μελετίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αρχή της σεζόν στο γραφείο της εισαγγελέως, κι ενώ τότε είχαν τεθεί οι σωστές βάσεις για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, εντούτοις οι έλεγχοι ατόνησαν λόγω αδυναμίας και υποστελέχωσης των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών. «Είχαμε συναντηθεί όλοι οι φορείς, μαζί και ο δήμαρχος, στο γραφείο της εισαγγελέως, στην αρχή της σεζόν. Εκεί δόθηκαν κάποιες οδηγίες και κατευθύνσεις. Στην αρχή τηρήθηκαν κάποια πράγματα αλλά στην πορεία ατόνησαν λόγω έλλειψης ελεγκτικού μηχανισμού», σημείωσε ο κ. Μελετίου που υποστήριξε ότι χωρίς μόνιμη αστυνομική παρουσία, δεν θα λυθεί κανένα από τα χρονίζοντα προβλήματα της Π. Πόλης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου