Ρεπορτάζ

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας

Συνεδρίασε χθες στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου με στόχο την προετοιμασία όλων των δυνάμεων καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπλημμυρικής περιόδου η οποία ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου 2017 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Απριλίου 2018.
Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος επιχειρησιακής ετοιμότητας, κ. Χρήστος Ευστρατίου δήλωσε ότι με ενέργειες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έχει γίνει μια σειρά από παρεμβάσεις οι οποίες συνεχίζονται έτσι ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα λόγω ενδεχόμενης κακοκαιρίας.
«Η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ βοήθησε και κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου καθαρίζοντας τους δρόμους από τα χόρτα και κάνοντας κλαδέματα, ενώ τον τελευταίο καιρό προβαίνει στον καθαρισμό των καναλιών απορροής. Παράλληλα με τα μηχανήματα της Περιφέρειας παρεμβαίνουμε όπου μπορούμε. Ολοκληρώθηκαν δε τρεις εργολαβίες καθαρισμού ποταμιών σε Κρεμαστή, Θολό και Αφάντου και μας ζητούν συνέχεια να κάνουμε αντίστοιχες παρεμβάσεις πολλές άλλες κοινότητες. Ενώ πρόκειται για αρμοδιότητα του Δήμου, φροντίζουμε να βοηθούμε και να ικανοποιούμε τα αιτήματα των πολιτών. Ετοιμαζόμαστε για μία νέα παρέμβαση στην Αρχίπολη. Είμαστε πάντα έτοιμοι να παρεμβαίνουμε όπου χρειαστεί», είπε ο κ. Ευστρατίου.
Στη συνέχεια, ο νέος διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, Ιωάννης Τσιτσικάς έκανε ένα απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου, δηλώνοντας ότι μόλις 170 στρέμματα (εκ των οποίων τα 65 στη Μεγίστη) καταστράφηκαν φέτος από πυρκαγιές, αριθμός αρκετά μικρότερος σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Ανέφερε δε ότι πρέπει να παρθούν μέτρα για τη συγκράτηση των επικίνδυνων βράχων στο Λόφο του Αγίου Στεφάνου, όπου τον Σεπτέμβριο εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά. Αυτό που προέχει σύμφωνα με τον κ. Τσιτσικά, είναι η πρόληψη. «Η φετινή αντιπυρική περίοδος εξελίχθηκε φέτος ομαλά. Δεν υπήρξαν πολλά σοβαρά συμβάντα. Το πιο επικίνδυνο ήταν αυτό στο Λόφο Αγίου Στεφάνου, όπου πρέπει να παρθούν τώρα κάποια μέτρα για τη συγκράτηση των εδαφών και την αντιμετώπιση κατολισθήσεων. Κατά τα λοιπά, αυτό στο οποίο δίνουμε μεγάλη έμφαση είναι η πρόληψη και η ενημέρωση των πολιτών. Η καταστολή έπεται όταν υπάρχει συντονισμένη πρόληψη», τόνισε ο διοικητής της ΠΥΡ.
Αναφορικά με τον Λόφο του Αγίου Στεφάνου, ο κ. Λεφάκης από τη Διεύθυνση Δασών δήλωσε ότι η υπηρεσία σε συνεννόηση με το δήμο Ρόδου θα προβεί στα απαιτούμενα έργα για τη συγκράτηση των εδαφών. Συγκεκριμένα σχεδιάζεται να τοποθετηθούν κορμοδέματα ή ξυλοφράγματα συνολικού μήκους 400 μέτρων. Όσο για τα επικίνδυνα βράχια, θα πρέπει ο δήμος να προβεί σε ελεγχόμενες ανατινάξεις σύμφωνα με τον κ. Λεφάκη.
Ένα ακόμη θέμα που απασχόλησε ήταν οι ιρλανδικές διαβάσεις, όπου στο παρελθόν έχασαν τις ζωές τους συμπολίτες μας λόγω της κακοκαιρίας. Ο περιφερειακός σύμβουλος, κ. Αντώνης Χατζηιωάννου πρότεινε να τοποθετηθεί ειδική προειδοποιητική σήμανση ώστε οι οδηγοί να αποφεύγουν να τις χρησιμοποιούν όταν αυτές κατακλύζονται από νερό. Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης κ. Χ. Κόκκινος ενημέρωσε ότι σύμφωνα με την νέα εγκύκλιο πολιτικής προστασίας προβλέπεται για την αποφυγή ατυχημάτων να τοποθετηθεί ειδική προειδοποιητική σήμανση (Κ25) αλλά και συμπληρωματική προειδοποιητική πινακίδα με το κείμενο: Προσοχή σε περίπτωση πλημμύρας μην εισέρχεστε-Κίνδυνος παράσυρσης.
Ο διοικητής του τμήματος τροχαίας Ρόδου, Γιώργος Στέργου είπε ότι σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων όλα τα περιπολικά της ΕΛΑΣ είναι σε ετοιμότητα. Μέσω του τηλεφωνικού κέντρου κατευθύνονται στις περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα, αποκλείοντας τους δρόμους.
Ο πρόεδρος της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας, κ. Αγαπητός Πάλλας δήλωσε: «Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση για την αντιπυρική περίοδο η οποία ήταν ομαλή. Υπήρξε μία πολύ καλή συνεργασία ειδικά με την ΠΥΡ και είχαμε αυτά τα θετικά αποτελέσματα. Πρέπει να πω ότι έχουμε μία καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον τομέα της πρόληψης. Θα πρέπει να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν για τους καθαρισμούς ρεμάτων και άλλες παρόμοιες εργασίες. Εμείς είχαμε προϋπολογίσει κάποια χρήματα για τις μελέτες καθαρισμού ρεμάτων, ακόμη όμως είμαστε στη διαδικασία του διαγωνισμού. Υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας… Φέτος έγινε πολύ καλή δουλειά με τον καθαρισμό των φρεατίων επί της λεωφόρου Καμείρου και γενικά θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα λόγω έντονης βροχόπτωσης. Χρειαζόμαστε τις βροχές».
Τέλος και ο εκπρόσωπος της 95 ΑΔΤΕ ανέφερε ότι ο στρατός θα είναι πάντα σε ετοιμότητα ώστε να παρέμβει όπου χρειαστεί. Τόνισε δε ότι και ο στρατός έχει σχέδια επιφυλακής και επιχειρησιακής ετοιμότητας που τηρεί πάντα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου