Ειδήσεις

Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών – Τραπεζική «βουτιά» 11%-Πώς χάθηκαν 1,8 δισ. ευρώ σε τέσσερις ημέρες

Τι οδήγησε στη βίαια πτώση του τραπεζικού κλάδου σήμερα και πώς μεταφράζεται η εκτόξευση των συναλλαγών στα 101 εκατ.

Καθοδική εκτόνωση επιφύλασσε η τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας και παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα και τις ισχνές διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, πολύ γρήγορα οι εν δυνάμει πωλητές πήραν τα “ηνία” της Αγοράς, πιέζοντας τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Η κατάσταση πήρε χαρακτηριστικά γενικευμένου “sell off”, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, που απασχόλησε την μεγαλύτερη μερίδα των ενεργών παικτών, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, “απασχόλησαν” το 64% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, οι περιπτώσεις των Folli Follie και των “λαθών” στον ισολογισμό της ΔΕΗ (-6,67%) δίνουν “πεδίον δόξης λαμπρόν” και για τα πλέον αρνητικά σενάρια και τα οποία απλά προστίθενται στις ανησυχίες της Αγοράς για την κεφαλαιακή ευρωστία των Τραπεζών.

Οι τελευταίες συνεχίζουν να πιέζονται καθώς στις αναβολές των ομολογιακών εκδόσεων και στους φόβους της Αγοράς για, πιθανές, νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις, ήλθαν να προστεθούν οι τελευταίες επιφυλακτικές εκθέσεις των Ξένων Οίκων, που θεωρούν ζητούμενο την ανάγκη ενεργότερης διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων – ανοιγμάτων.

Μάλιστα οι πωλήσεις σε κάποιες στιγμές της συνεδρίασης πήραν τόσο επιθετικό χαρακτήρα, που ενεργοποιήθηκε και “ΑΜΕΜ” (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) (!)

Κινήσεις “stop loss”, αλλά και “margin calls”, απλά επιτάχυναν την πτωτική κίνηση, που σε κάποιες στιγμές της συνεδρίασης πήρε ανεξέλεγκτο χαρακτήρα.

Το τελευταίο επιβεβαιώνεται και από την σημαντική αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων) και μένει να φανεί, στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, αν αυτή η συναλλακτική “αναπήδηση” βοήθησε στην απορρόφηση των πιέσεων, από όσα χαρτοφυλάκια αποφάσισαν να μειώσουν δραστικά θέσεις, ή το “σήριαλ” του πλαγιοκαθοδικού σπιράλ έχει και άλλα “επεισόδια”.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο “μεγάλος φόβος” της Αγοράς είναι οι “παράπλευρες απώλειες”. Δηλαδή μήπως κάποια στιγμή τα χαρτοφυλάκια που μειώνουν επιθετικά θέσεις, σταματήσουν να ρευστοποιούν Τραπεζικές μετοχές, και μεταφέρουν τις πιέσεις σε μη Τραπεζικούς, Δεικτοβαρείς, τίτλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, ο Τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 456,98 μονάδες (-17,66%), η μετοχή της Alpha Bank ΑΛΦΑ -3,28% (-3,28%) μέχρι τα 1,08 ευρώ (-11,48%), της Εθνικής (-5,49%) μέχρι τα 1,348 ευρώ (-19,52%), της Eurobank (-14,69%) μέχρι τα 0,4804 ευρώ (-23,69%) και της Πειραιώς (-20,73%) μέχρι τα 1,148 ευρώ (-30%).

Ευνόητο είναι ότι οι “θαρραλέοι” traders που τοποθετήθηκαν στα χαμηλά ημέρας και ρευστοποίησαν σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα, αν μη τι άλλο έβγαλαν το “μεροκάματο του τρόμου”.

Σε κάθε περίπτωση, οι εν δυνάμει πωλητές πιστώθηκαν και την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, ενώ από τις 27/9, όταν και ξεκίνησε το τελευταίο πτωτικό κύμα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αθροιστικές απώλειες 5,8% και η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,8 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα, με τρεις πτωτικές και μία οριακά θετική συνεδρίαση στις τελευταίες τέσσερις, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών αθροίζει απώλειες 14,08%.

Αξίζει υποσημείωσης ότι η σημερινή έντονα πτωτική συνεδρίαση, διεξήχθη με μικτά πρόσημα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, αλλά και με μικτά μηνύματα από τις Αγορές ομολόγων.

Πιο συγκεκριμένα, παρά τις αντιφατικές δηλώσεις Ιταλών Αξιωματούχων, αλλά και Αξιωματούχων της Ευρωζώνης, σημειώθηκε σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα Ιταλικά ομόλογα, ενώ νεότερη ενίσχυση παρουσίασαν οι αποδόσεις για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους.

Πιο συγκεκριμένα, “οι στόχοι της Ιταλικής Κυβέρνησης για το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα μειωθούν στο 2,2% του ΑΕΠ το 2020 και στο 2% το 2021, από 2,4% το 2019“, σύμφωνα με Κυβερνητική πηγή της Λέγκας, που μετάδωσε το Reuters.

Ο Πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε δήλωσε πως “η Ρώμη στοχεύει σε επιτάχυνση της μείωσης του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ με συνεπή τρόπο σε μια περίοδο τριών ετών”, χωρίς ωστόσο να δίνει συγκεκριμένα στοιχεία.

“Υπάρχει κάποιος στην Ευρώπη που έχει σκοπό να γονατίσει την Ιταλία με στόχο να αγοράσει τις Τράπεζες και τις Επιχειρήσεις της σε χαμηλή τιμή”, δήλωσε ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Χώρας Ματέο Σαλβίνι.

“Η Κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι το χρέος θα υποχωρήσει περισσότερο το 2019 από ότι τα τελευταία χρόνια”, σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζιοβάνι Τρία.

O Ευρωπαίος Επίτροπος για οικονομικά θέματα, Πιέρ Μοσκοβισί, προειδοποίησε πως “αν ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας είναι στο 2,4%, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα και το διαρθρωτικό έλλειμμα να μην είναι σύμφωνο με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ακόμα πως “ο προϋπολογισμός πρέπει να υποβληθεί επίσημα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αξιολόγηση”.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η απόδοση του Ιταλικού 10ετουςαποκλιμακώνεται κατά 14 μονάδες βάσης (3,31%), ενώ η απόδοση του αντίστοιχου Ελληνικού τίτλου ενισχύεται κατά 9 μονάδες βάσης (4,34%).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, που απέσπασε το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου, αλλά και των πιέσεων, μπορεί ο Τραπεζικός δείκτης να ξεκίνησε με διαθέσεις αντίδρασης αναρριχόμενος μέχρι τις 562,66 μονάδες (+1,39%), όμως η συνέχεια ήταν καταστροφική για τους πρωινούς αγοραστές με τον εν λόγω δείκτη να “γκρεμίζεται” μέχρι τις 456,98 μονάδες (-17,66%). Στις 17.00 είχε “αναδυθεί” στις 506,08 (-8,81%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 506,26 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 8,78%.

Το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ παραπέμπει σε νέα χαμηλά 32 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 12/2/2016 (502,6 μονάδες).

Τεχνικά, η εικόνα δείχνει περίπου απελπιστική για τον εν λόγω δείκτη καθώς, χάθηκαν οι στηρίξεις στις 535 και 527 μονάδες και αν δεν αντέξει το σημερινό χαμηλό των 456 μονάδων, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι πιέσεις, η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 358 μονάδες (!)

Το ημερήσιο “stop short” έχει κατέβει στις 591 μονάδες.

Για τις επιμέρους μετοχές, για την Alpha Bank ΑΛΦΑ -3,28% το ημερήσιο “stop short” στα 1,275 ευρώ, για την Εθνική στα 1,80 ευρώ, για την Eurobank στα 0,66 ευρώ και για την Πειραιώς στα 2,076 ευρώ, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, “δεν πιεζόμαστε και δεν αιφνιδιαστήκαμε. Θα δούμε τις συνθήκες που θα επικρατούν στις Αγορές και όταν θα είναι ευνοϊκές, θα προχωρήσουμε στην έκδοση του ομολόγου“, τόνισε μεταξύ άλλων, στο περιθώριο της παρουσίασης του εκπαιδευτικού προγράμματος “Project Future”, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου (η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμευθεί στο πλάνο της κεφαλαιακής ενίσχυσής της να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018).

“Η Τράπεζα Πειραιώς εκτελεί ένα πλάνο ενίσχυσης των κεφαλαίων, όπως ήδη έχει επικοινωνηθεί στην Αγορά από τα μέσα του 2018. Η Τράπεζα είναι σε συνεχή διάλογο με τις Εποπτικές Αρχές και παρακολουθεί τις Αγορές κεφαλαίων για να προσδιορίσει ‘παράθυρο’ ευκαιρίας για μια έκδοση εργαλείου κεφαλαίων που δεν θα προκαλεί ‘αραίωση’ (non-dilutive) που περιλαμβάνεται στο σχέδιο”, τόνισε ο Χρήστος Μεγάλου σε σημερινές δηλώσεις του στο Reuters.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+3,87%), ΕΕΕ (+0,34%), Grivalia (+0,38%), ΕΧΑΕ (+0,45%), Μυτιληναίος (+1,66%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,47%) και Τιτάν (+2,40%) και αμετάβλητος ο τίτλος του Σαράντη, ασφαλώς και τις εντυπώσεις κέρδισε η “contrarian” κίνηση που ξεκίνησε από τους πρώτους και χωρίς να περιμένει τις “βοήθειες” των τελικών δημοπρασιών, ο τίτλος της Μυτιληναίος.

Η μετοχή, αν και αλλάζει τελικό πρόσημο κατά τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, συνεχίζει να κρατά απόσταση ασφαλείας από τα 8,34 ευρώ, που είναι και το ημερήσιο “stop long”. Παραμένει, τεχνικά, ζητούμενο, η επιστροφή υψηλότερα των 9,00 ευρώ.

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε κάποια αντίδραση η Grivalia. Αν επιστρέψουν οι πωλητές, τελευταία και άκρως σημαντική στήριξη στα 7,55 ευρώ, ενώ το ημερήσιο “stop short” είναι σημαντικά ψηλότερα και πιο συγκεκριμένα στα 9,24 ευρώ.

Σε “σπάνιο είδος” εξελίσσονται οι αγοραστές για τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου κάτι κινείται στην Forthnet (+20%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Ιατρικό (+8,91%), επιστροφή αγοραστών στην ΑΝΕΚ(+4,35%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Εβροφάρμα (+1,64%), αντέδρασε μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο Νηρέας (+4,41%), ενώ πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Σελόντα (-1,29%), αλλά και η Ιντρακόμ (-3,05%).

Μόνο αρνητικές σκέψεις δημιουργεί η διαγραμματική απεικόνιση των βασικών δεικτών του Χ.Α.

Για τον Γενικό Δείκτη, το κλείσιμο χαμηλότερα των 679 μονάδων επανέφερε το ημερήσιο σήμα πωλήσεων (στις 710 μονάδες, το ημερήσιο “stop short”), ενώ αν χαθεί η ζώνη στήριξης 657 – 647, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 600 – 580 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2,04%), αν χαθεί η στήριξη στις 1755 μονάδες, ανοίγει ο δρόμος για υποχώρηση προς τις 1675 μονάδες.

πηγή euro2day.gr

Συντάκτης Θανάσης Σταυρόπουλος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου