Ειδήσεις

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΚΙΝΑΛ; «Οχι, ευχαριστούμε»-Οι απαντήσεις στην πρόταση Γεννηματά

Σφήνα στον διπολισμό η πρόταση Γεννηματά για κυβέρνηση «εθνικής συνεννόησης». Πού την αποδίδουν Μαξίμου-Πειραιώς. Τη «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ» θέτει ως προϋπόθεση ο Ευ. Βενιζέλος. Η παράμετρος των δημοσκοπήσεων και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

«Την τρικομματική κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΚΙΝΑΛ να την ξεχάσει η Γεννηματά», απαντούν στελέχη της στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, η οποία επανέφερε χθες τη γνωστή (από το 2015) πρότασή της.

Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν το ξαναζέσταμα της εν λόγω πρότασης στο στρατηγικό κενό που έχει βρεθεί το ΠΑΣΟΚ, για δύο λόγους:

* Όλες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το ΚΙΝΑΛ πολύ μακριά από τον στόχο του διψήφιου ποσοστού. Κατά τις αναλύσεις τους, το ΚΙΝΑΛ «πληρώνει» την τακτική των ίσων αποστάσεων σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που εφαρμόζει στη θεωρία, ενώ αντιθέτως, όπως προσθέτουν, στην πράξη βρίσκεται διαρκώς πιο κοντά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

* Η ηγεσία του κόμματος εμφανίζεται απομονωμένη από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, της οποίας οι εκπρόσωποι αφενός θεωρούν «παίκτη» τον Αλέξη Τσίπρα (γι’ αυτό τον καλούν εδώ και 2,5 χρόνια στις συνόδους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην ευρωομάδα της Αριστεράς) και, αφετέρου, «συνιστούν» στην κα Γεννηματά να συνδράμει στην εν Ελλάδι προοδευτική συνεργασία.

Η προ ημερών εμφάνιση της ιδίας στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών στην οποία παρέστησαν μόλις έντεκα ευρωβουλευτές θεωρήθηκε «έμπρακτη αντίδραση» στη δική της άρνηση. Και «απάντηση» στην επιλογή της να μην παραστεί, στα τέλη Σεπτεμβρίου, στην ομιλία του επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ούντο Μπούλμαν στην Αθήνα, ο οποίος τάσσεται υπέρ της συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά την ίδια ανάγνωση, τόσο η κα Γεννηματά όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναζητούν διέξοδο στην επαναφορά της «κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης»που προωθούσαν και το 2015. Στόχος, λένε, είναι να εμφανιστεί το ΚΙΝΑΛ «σφήνα» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ, ώστε να περάσει τις συμπληγάδες του διπολισμού.

Ο κ. Βενιζέλος λανσάρισε τη νέα τακτική τη Δευτέρα (προλαβαίνοντας κατά μία ημέρα την κα Γεννηματά), εξηγώντας ότι μία τέτοια τριμερής συνεργασία προϋποθέτει τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Το νόημα; Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υποχρεωθεί να μετάσχει σε κυβέρνηση με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ για το καλό της χώρας και όχι να είναι απαραίτητη η συμμετοχή του για να σχηματιστεί τέτοια κυβέρνηση.

«Δεν πρέπει να υπάρχει αυτοδυναμία. Η χώρα έχει ανάγκη από άλλη πολιτική, όχι μόνο από άλλη κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά, να μην μπορεί να ελέγξει την επόμενη κυβέρνηση, τη συνταγματική αναθεώρηση, την προεδρική εκλογή (…) Η εθνική συνεννόηση είναι αναγκαία. Το ΚΙΝΑΛ πρέπει να είναι ο κρίσιμος παράγοντας για όλα, για την προγραμματική κατεύθυνση της χώρας, για την προεδρική εκλογή, για τον εκλογικό νόμο, για το Σύνταγμα», είπε.

«Δεν τίθεται θέμα συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ. Να το εμπεδώσει αυτό η κα Γεννηματά και να πάρει τις αποφάσεις της», ήταν η δημόσια απάντηση (ΕΡΤ) του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, ενώ ανάλογη απάντηση έδωσε πρόσφατα και ο κ. Τσίπρας.

«Απορρίπτεται» και από Κ. Μητσοτάκη

Από την άλλη… πλευρά, πριν από ένα περίπου μήνα ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος είχε υποστηρίξει πως ένα από τα σενάρια που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι και ένας κυβερνητικός συνασπισμός κομμάτων υπό τους ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ.

Το σενάριο απέρριψε μετ’ επιτάσεως η Πειραιώς, κάτι που έπραξε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμφωνήσω και να συμφωνήσει η ΝΔ σε μεγάλο συνασπισμό που να περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ», είχε πει χαρακτηριστικά.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι βρίσκονται πολύ κοντά όχι μόνο στη νίκη στις εκλογές αλλά και στην αυτοδυναμία, οπότε οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση θα μείωνε τη δυναμική προς την επίτευξη του συγκεκριμένου σκοπού.

Σύμφωνα με συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ, «η όλη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του, δεν μας δίνει κανένα περιθώριο, όσο καλή πρόθεση και να έχουμε, να προχωρήσουμε σε οποιουδήποτε είδους συμπόρευση μαζί του».

Αντίθετα, δεν αποκλείεται καθόλου η μετεκλογική συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής. Σχετική «χείρα φιλίας», άλλωστε, έχει τείνει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τη Φώφη Γεννηματά, σε μια κίνηση σύστασης ενός αντιΣΥΡΙΖΑϊκού μετώπου. Πρόθεσή του δε, είναι, ακόμα και στην περίπτωση της αυτοδυναμίας της ΝΔ, να επιδιώξει συνεργασίες και ευρύτερες κοινοβουλευτικές συγκλίσεις, με την Κουμουνδούρου πάντως εκτός.

Όσο για την πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά να βάλει εκ νέου το θέμα στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου, γαλάζιες πηγές την αποδίδουν στην προσπάθεια της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ «να επιβιώσει πολιτικά, μέσα σε μια πολύ δύσκολη γι’ αυτή συγκυρία».

πηγή euro2day.gr

Συντάκτρια Μαρίνα Μάνη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου