ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένα κατατοπιστικό ρεπορτάζ για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού France 2.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις τουρκικές προκλήσεις στα χωρικά ύδατα Κύπρου και Ελλάδας. Ο δημοσιογράφος χαρακτηρίζει την περιοχή πυριτιδαποθήκη. Υπογραμμίζει πως η Γαλλία είναι με το μέρος της Ελλάδας και κάνει αναφορά στη στήριξη που της παρέχει με την αποστολή πολεμικών πλοίων και μαχητικών στην περιοχή. Τέλος επισημαίνει πως η ένταση δεν αναμένεται να υποχωρήσει.

«Στην καρδιά της έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αυτό το πλοίο. Το Ορούτς Ρέις που εδώ και πολλούς μήνες σκανάρει τη Μεσόγειο ψάχνοντας για φυσικό αέριο συνοδευόμενο και προστατευόμενο από πολεμικά τουρκικά πλοία.  Η Ελλάδα κατηγορεί την Τουρκία ότι πραγματοποιεί έρευνες μέσα σε μια θαλάσσια ζώνη που της ανήκει και πολύ γρήγορα οι τόνοι ανέβηκαν» αναφέρει το ρεπορτάζ.

«Στις δημοσκοπήσεις, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος παίζει με τις εθνικιστικές χορδές με την ελπίδα να κατακτήσεις και πάλι την κοινή γνώμη. Η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο. Όμως η ανακάλυψη τα τελευταία χρόνια φυσικού αερίου, στα ανοιχτά της Αιγύπτου, της Κύπρου, του Ισραήλ και του Λιβάνου θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση. Σ΄ αυτό τον χάρτη, ορίστε η ζώνη που αξιώνει (ο Ερντογάν). Είναι γύρω από το μικρό ελληνικό νησί Καστελλόριζο που βρίσκεται στα 2 μόλις χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές, που παίζεται το μπρα-ντε-φερ, μεταξύ των δυο χωρών μελών του ΝΑΤΟ» προσθέτει το ρεπορτάζ του France 2.

« H Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα και στέλνει πολλά από τα (πολεμικά) πλοία της και δυο μαχητικά για κοινούς χειρισμούς, τη στιγμή που ένα αμερικάνικο πλοίο πλέει με τα τουρκικά. Μια πυριτιδαποθήκη…»

«Η ευρωπαϊκή διαμεσολαβητική προσπάθεια μέχρι σήμερα έχει παραμείνει νεκρό γράμμα. Η ένταση στη Μεσόγειο δεν είναι έτοιμη να υποχωρήσει…».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter της Δημοκρατικής. Καθημερινή ενημέρωση στο e-mail σας.