ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχοινάς : Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για διάλογο με την Τουρκία έως τις 25 Σεπτεμβρίου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μ. Σχοινάς

Για «πα­ρά­θυ­ρο ευ­και­ρί­ας», προ­κει­μέ­νου να ανοί­ξει δια­δι­κα­σία δια­λό­γου με την Τουρ­κία ως τις 25 Σε­πτεμ­βρί­ου που θα συ­γκλη­θεί η σύ­νο­δος κο­ρυ­φής των 27, το οποίο πρέ­πει να εκ­με­ταλ­λευ­τού­με, μί­λη­σε ο αντι­πρό­ε­δρος της Ευ­ρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής Μαρ­γα­ρί­της Σχοι­νάς.

Στο οι­κο­νο­μι­κό πεδίο τό­νι­σε ότι υπάρ­χει η δυ­να­τό­τη­τα να λάβει η Ελ­λά­δα το 10% των πόρων που της ανα­λο­γεί από το Τα­μείο Ανά­καμ­ψης, αμέ­σως μετά την έγκρι­ση του εθνι­κού σχε­δί­ου από την Επι­τρο­πή και πριν να εγκρι­θεί από το Συμ­βού­λιο των Υπουρ­γών. Αυτό  μαζί με τα 2,7 δισ. του προ­γράμ­μα­τος SURE για την απα­σχό­λη­ση θα είναι ένα «ση­μα­ντι­κό μα­ξι­λά­ρι» πριν δο­θούν οι με­γά­λοι πόροι την επό­με­νη χρο­νιά, όπως είπε.

Για την προ­ο­πτι­κή του εμ­βο­λί­ου για τον κο­ρο­ναϊό, είπε ότι υπάρ­χει κε­ντρι­κός συ­ντο­νι­σμός για την προ­α­γο­ρά, αγορά και δια­νο­μή του, εφό­σον προ­κύ­ψει, ώστε να έχουν όλοι οι Ευ­ρω­παί­οι ισό­τι­μη και φτηνή πρό­σβα­ση.

«Πα­ρά­θυ­ρο δια­λό­γου»

Ει­δι­κό­τε­ρα, ο κ. Σχοι­νάς, μι­λώ­ντας σε εκ­πο­μπή της ΕΡΤ,  ση­μεί­ω­σε σχε­τι­κά με τα ελ­λη­νο­τουρ­κι­κά ότι στο διά­στη­μα που μένει ως τη σύ­νο­δο κο­ρυ­φής της ΕΕ στις 25 Σε­πτεμ­βρί­ου υπάρ­χει ελ­πί­δα ότι η δια­δι­κα­σία του δια­λό­γου με την Τουρ­κία θα μπο­ρέ­σει να προ­χω­ρή­σει, εφό­σον στα­μα­τή­σουν οι επι­θε­τι­κές τα­κτι­κές και κραυ­γές από την τουρ­κι­κή πλευ­ρά.

Τό­νι­σε ότι «υπάρ­χει μια δο­μη­μέ­νη δια­δι­κα­σία σε ευ­ρω­παϊ­κό επί­πε­δο με το σύ­νο­λο της ευ­ρω­παϊ­κής οι­κο­γέ­νειας στο πλευ­ρό της Ελ­λά­δας» και επα­νέ­λα­βε την προσ­δο­κία ότι «μέσα απ αυτή τη δια­δι­κα­σία θα βρε­θεί η διέ­ξο­δος της απο­κλι­μά­κω­σης με επι­στρο­φή στην κα­νο­νι­κό­τη­τα στην Αν. Με­σό­γειο».

«Έχου­με ένα πα­ρά­θυ­ρο ευ­και­ρί­ας που πρέ­πει να το εκ­με­ταλ­λευ­τού­με», υπο­γράμ­μι­σε.

Για τις ευ­ρω­τουρ­κι­κές σχέ­σεις δή­λω­σε,  ότι η συμ­βί­ω­ση δεν είναι απλή. Ή θα το κά­νεις μέσα από συ­νεν­νό­η­ση ή μέσα από μια χρό­νια έντα­ση.

«Η τουρ­κι­κή στάση θίγει την Ευ­ρώ­πη»

Η Ευ­ρώ­πη προ­σπα­θεί να βρει ένα ευ­ρω­τουρ­κι­κό πλαί­σιο ανα­φο­ράς στο οποίο θα χω­ρέ­σουν και οι εθνι­κές επι­διώ­ξεις της Ελ­λά­δας και της Κύ­πρου, αλλά δεν εί­μα­στε ακόμη εκεί κι αυτό είπε δεν συμ­βαί­νει με ευ­θύ­νη της Ευ­ρώ­πης και ανα­φέρ­θη­κε στις επι­θε­τι­κές ενέρ­γειες της Τουρ­κί­ας από τη Συρία ως τη Λιβύη στην Αν. Με­σό­γειο.

«Πρέ­πει να κα­τα­κα­θί­σει αυτή η σκόνη για να βρού­με που θα βρε­θεί το ση­μείο ισορ­ρο­πί­ας στις ευ­ρω­τουρ­κι­κές σχέ­σεις» ση­μεί­ω­σε, όπως ανα­φέ­ρει το ΑΠΕ.

Ο αντι­πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής υπο­γράμ­μι­σε ότι η τουρ­κι­κή στάση θίγει την Ευ­ρώ­πη συ­νο­λι­κά και υπεν­θύ­μι­σε την ευ­ρω­παϊ­κή αλ­λη­λεγ­γύη προς την Ελ­λά­δα, κατά την οι­κο­νο­μι­κή κρίση, την αντι­με­τώ­πι­ση του με­τα­να­στευ­τι­κού, με το Τα­μείο Ανά­καμ­ψης. Και τώρα με τα ελ­λη­νο­τουρ­κι­κά είναι η τέ­ταρ­τη φορά που η Ευ­ρώ­πη στέ­κε­ται στο πλευ­ρό της Ελ­λά­δας.

Πρό­κει­ται είπε «για μια ελ­λη­νι­κή κα­τά­κτη­ση όλου του πο­λι­τι­κού κό­σμου, όλων των πο­λι­τι­κών κομ­μά­των στην Ελ­λά­δα γιατί αγκί­στρω­σαν τη χώρα στην Ευ­ρώ­πη που είναι και οι ισχυ­ρές της συμ­μα­χί­ες».

«Δυ­να­τό­τη­τα πρώ­ι­μης εκτα­μί­ευ­σης του 10% των πόρων του Τα­μεί­ου Ανά­καμ­ψης»

Σύμ­φω­να με τον κ. Σχοι­νά, σε λίγες εβδο­μά­δες τα κράτη μέλη θα κα­τα­θέ­σουν τα εθνι­κά σχέ­δια ανά­καμ­ψης και από την αρχή του χρό­νου θα αρ­χί­σει να μπαί­νει το χρήμα στην πραγ­μα­τι­κή οι­κο­νο­μία.

Στο ση­μείο αυτό, τό­νι­σε ότι υπάρ­χει και η δυ­να­τό­τη­τα να δοθεί το 10% των πόρων που ανα­λο­γούν σε κάθε χώρα -και στην Ελ­λά­δα- ως προ­κα­τα­βο­λή από τη στιγ­μή που η Επι­τρο­πή εγκρί­νει το πρό­γραμ­μα, πριν από την έγκρι­σή του από το Συμ­βού­λιο Υπουρ­γών.

Αυτό το ποσόν μαζί με τα 2,7 δισ. του προ­γράμ­μα­τος SURE για τη βρα­χυ­πρό­θε­σμη απα­σχό­λη­ση απο­τε­λεί ένα ση­μα­ντι­κό μα­ξι­λά­ρι πριν εισ­ρεύ­σουν οι με­γά­λοι πόροι την επό­με­νη χρο­νιά, ση­μεί­ω­σε.

Ως προς τις δρά­σεις που θα κα­τευ­θυν­θούν αυτοί οι πόροι απά­ντη­σε ότι η αφε­τη­ρία για το Τα­μείο Ανά­καμ­ψης εκ μέ­ρους της Ευ­ρώ­πης είναι να ξε­πε­ρα­στούν οι οι­κο­νο­μι­κές απώ­λειες που προ­κά­λε­σε η παν­δη­μία. Ο στό­χος είναι οι δρά­σεις που θα κα­τευ­θύ­νουν την πρά­σι­νη και ψη­φια­κή οι­κο­νο­μία, την αγορά ερ­γα­σί­ας -πώς οι ερ­γα­ζό­με­νοι θα απο­κτή­σουν πε­ρισ­σό­τε­ρες δυ­να­τό­τη­τες απα­σχό­λη­σης με νέες δε­ξιό­τη­τες μέσω προ­γραμ­μά­των κα­τάρ­τι­σης κλπ- αλλά δεν θα πάνε σε μα­κρο­χρό­νια «έργα τσι­μέ­ντου» και υπο­δο­μών για τα οποία υπάρ­χουν οι πρό­σθε­τοι πόροι του ΕΣΠΑ.

 Για τα εμ­βό­λια

Η Επι­τρο­πή συ­ντο­νί­ζει ήδη όλες τις προ­α­γο­ρές εμ­βο­λί­ων με 4-5 εται­ρί­ες που βρί­σκο­νται σε προ­χω­ρη­μέ­νο στά­διο για την πα­ρα­γω­γή τους και ο συ­ντο­νι­σμός αυτός αφορά όλα τα κράτη μέλη, ώστε όλοι οι Ευ­ρω­παί­οι να έχουν ισό­τι­μη και φτηνή πρό­σβα­ση στο εμ­βό­λιο από τη στιγ­μή που θα προ­κύ­ψει.

Δεν θα επι­τρέ­ψου­με, κα­τέ­λη­ξε ο κ. Σχοι­νάς, να επα­να­λη­φθεί η κα­κο­φω­νία που φά­νη­κε στην αρχή της παν­δη­μί­ας με τις μά­σκες και τους ανα­πνευ­στή­ρες. Αυτή τη φορά με τα εμ­βό­λια θα υπάρ­ξει κε­ντρι­κή προ­α­γο­ρά, αγορά και δια­νο­μή σε όλα τα κράτη μέλη.

Πηγή: in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.