Την σύσταση νέου φορέα που θα αποτελείται από ελαιοτριβείς και ιδιώτες (στην οποία δεν θα συμμετέχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) για να διαχειρίζεται το πυρηνελαιουργείο, ανακοίνωσε χτες ύστερα από την σύσκεψη που είχε με τους ιδιοκτήτες ελαιουργείων, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης.
Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, δήλωσε τα εξής:
«Είχαμε μία συνάντηση όπου συμμετείχαν οι ελαιοτριβείς, εκπρόσωπος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου (ως ιδιοκτήτης), ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Ευστρατίου και υπηρεσιακοί παράγοντες, με σκοπό να βρεθεί μία λύση για την καλύτερη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των ελαιοτριβείων. Συμφωνήσαμε όλες οι πλευρές, να προχωρήσουμε άμεσα –γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα, φορέας που να έχει σύμβαση με την ιδιοκτήτρια εταιρεία για να λειτουργήσει το πυρηνελαιουργείο- να συνταχθεί μία τροπολογία, η οποία θα προωθηθεί στην Βουλή και θα δώσει την δυνατότητα να αδειοδοτηθεί το πυρηνελαιουργείο που είναι σφραγισμένο. Εμείς, ως Περιφερειακή Αρχή, ενημερώσαμε τους ελαιοτριβείς για την θέση της ΠΝΑι που θέλει να στηρίξει κάθε σοβαρή προσπάθεια για να βρεθεί λύση. Το μείζον πρόβλημα, παραμένουν οι συνεχείς καταγγελίες που έχουν πάει στην Δικαιοσύνη. Εμείς, ως ΠΝΑι θα εφαρμόσουμε τον Νόμο αφού υπάρχουν προβλέψεις για όλα (πώς πρέπει να λειτουργεί ένα πυρηνελαιουργείο, τα ελαιοτριβεία κ.λπ.)
Το πρόβλημα εστιάζεται στις καταγγελίες που καθυστερούν τις όποιες εξελίξεις. Ωστόσο, οι παραγωγοί μας πρέπει να δουλέψουν, να παράξουν το λάδι τους κι εμείς θέλουμε να τους στηρίξουμε. Εάν σταματήσουν οι καθυστερήσεις, εκτιμούμε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και κυρίως θα εξελιχθεί καλά, η φετινή ελαιοκομική περίοδος».
Ο κ. Ζαννετίδης είπε ακόμα ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος της ΕΑΣΔ βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια δημιουργίας ενός φορέα που θα αποτελείται από ελαιοτριβείς ιδιώτες, προκειμένου να λειτουργήσει το πυρηνελαιουργείο.
«Αυτή την στιγμή, δεν υπάρχει κάτι επίσημο. Η ΠΝΑι είναι ελεγκτικός και αδειοδοτικός μηχανισμός –δεν έχει καμία συμμετοχή σε αυτό. Όμως, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες πρέπει να ομονοήσουν μεταξύ τους οι ιδιώτες και να σταματήσουν οι καταγγελίες που καθυστερούν τις διαδικασίες».
Όπως ανέφερε, η εταιρεία που είχε συμφωνήσει να λειτουργήσει το πυρηνελαιουργείο δεν τήρησε τα προσυμφωνηθέντα κι επομένως, η ΕΑΣΔ δεν μπόρεσε να προχωρήσει στην τελική συμφωνία.
Να σημειωθεί αφενός πως το πυρηνελαιουργείο είναι σφραγισμένο και απαιτείται αδειοδότηση και αφετέρου, η χτεσινή συνάντηση διεξήχθη σε έντονα φορτισμένο κλίμα, με ανεγκλήσεις και… διασταυρούμενα πυρά.
«Το λάδι που παράγεται στην Ρόδο είναι πολύ καλό τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα. Η περσινή ήταν η καλύτερη ελαιοκομική περίοδος των τελευταίων 15 ετών! Εύχομαι και αισιοδοξώ ότι και φέτος, θα καμφθούν τα προβλήματα και θα έχουμε και πάλι μια πολύ καλή χρονιά. Προς το παρόν, τα μηνύματα δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά…» κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ