Ειδήσεις

Δώρο Χριστουγέννων: Τι προβλέπεται για τους εργαζόμενους σε αναστολή

Εργασιακό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του κρατικού μεριδίου στο Δώρο Χριστουγέννων των υπό αναστολή μισθωτών.

Το εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνει την επίμαχη ρύθμιση για το φετινό δώρο Χριστουγέννων, ξεκαθαρίζοντας τις προϋποθέσεις και τον τρόπο υπολογισμού για τους εργαζόμενους που μπήκαν ή θα μπουν σε αναστολή σύμβασης και τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες που η λειτουργία τους ανεστάλη με εντολή δημόσιας αρχής αλλά και αυτές που ανήκουν στις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ.

Η ρύθμιση ξεκαθαρίζει πως το Δώρο πρέπει να πληρωθεί κανονικά από τις επιχειρήσεις όμως αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού καθώς ως μισθός θα θεωρηθεί η αποζημίωση και όχι ο μισθός που προβλέπει η υπό αναστολή σύμβασή του.

Άρα, όπως προβλέπει το ν/σ, το κράτος:

  • θα πληρώνει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας, ώστε ο να μην χάσει χρόνο ο μισθωτός από τον υπολογισμό του επιδόματος
  • βάση υπολογισμού για το ποσό που θα καταβάλλει το κράτος ως τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων θα είναι το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δηλαδή τα 534 ευρώ ανά μήνα

Παράδειγμα

Αν κάποιος που παίρνει μισθό 800 ευρώ και έχει ανασταλεί η σύμβασή του δεν θα πάρει δώρο 800 ευρώ. Το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές Μαΐου – Δεκεμβρίου 2020. Έτσι αν ανεστάλη η σύμβαση εργασίας του μέσα σε αυτό το διάστημα και πήρε αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ το μήνα τότε θα υπολογιστεί με βάση αυτό το μισθό το δώρο του.

Το Πάσχα, το κράτος ανέλαβε να καταβάλλει το ποσοστό του Δώρου που αντιστοιχούν στις μέρες στις οποίες είχε βγει σε αναστολή ο κάθε εργαζόμενος. Το ποσοστό αυτό υπολογίστηκε επί του ονομαστικού μισθού του.

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου