Πολιτιστικά

«Το Αμπερνάλλι» θα συμμετάσχει στο 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Φελτέν της Γαλλίας

Στα πλαίσια της Διδυμοποίησης που πραγματοποιήθηκε το 2014 ανάμεσα στον Πολιτιστικό Σύλλογο των Απολλώνων «Νέοι Ορίζοντες» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο οι «Φίλοι των Πύργων» του Μοντειγ ο Βικόμτ της Γαλλίας, φέτος με ενέργειες από τους «Νέους Ορίζοντες» και «Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο» θα συμμετάσχει στο 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Φελτέν, στην Κρεζ της Γαλλίας, από 04/08/2019 έως και 12/08/2019, το χορευτικό τμήμα ενηλίκων του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής «Το Αμπερνάλλι» εκπροσωπούμενο από 15 χορευτές και υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου τους κ. Φιλήμονα Μιχαλάκη. Η αποστολή θα συνοδεύεται από τους δυο προέδρους κ. Κυριαζάκο και κα Δημητρά, από τους μουσικούς κ. Μανώλη Μπαλάσα στο βιολί και κ. Ροδίτη Γιάννη στο λαούτο καθώς και από μεταφραστή για τις ανάγκες επικοινωνίας.

Αυτή η φετινή συμμετοχή δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί αν «Το Αμπερνάλλι» δεν είχε επιχορηγηθεί για την κάλυψη σημαντικού μέρους των εξόδων μετακίνησης της αποστολής. Το σχετικό αίτημα του συλλόγου ενεκρίθη με την 4114_06/125/30-01-2019 απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής – Διεύθυνση Νησιωτικής Πολιτικής – Τμήμα Θαλάσσιων Θεμάτων και Πολιτισμού και αναπληρωτή υπουργό το Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Νεκτάριο Σαντορινιό. Η επιχορήγηση αυτή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συμμετοχή του συλλόγου στο φεστιβάλ.

Πριν από έξι μήνες περίπου η υπεύθυνη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Πόρτες του Κόσμου» (Les Portes du Monde) που οργανώνει το φεστιβάλ, κα Βαλερί Ντροσόν πραγματοποίησε επίσκεψη γνωριμίας και αξιολόγησης στη Σορωνή, επισκέφθηκε το Λαογραφικό Μουσείο αλλά και την έδρα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Αμπερνάλλι», γνωρίστηκε και είδε την ομάδα των χορευτών «εν δράσει», με τις παραδοσιακές φορεσιές και έκανε μια πολύ ευνοϊκή εισήγηση για την συμμετοχή αυτή στο 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Φελτέν της Γαλλίας.

Στη συνέχεια με την βοήθεια της κ. Μαριλένας Σωκιανού, Επίτιμης Προέδρου του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο, ετοιμάστηκε ένας φάκελος με μεταφρασμένα από την κ. Σωκιανού διάφορα έγγραφα γνωριμίας και πεπραγμένων του συλλόγου «Το Αμπερνάλλι», επεξηγήσεις των ειδικών χορών που θα παρουσιαστούν εκεί αλλά και των μουσικών οργάνων που θα συνοδεύσουν την ομάδα και ο φάκελος εστάλη στους οργανωτές του Φεστιβάλ.

Αξίζει να πούμε ότι αυτή θα είναι η 3η Ελληνική συμμετοχή σ’ αυτό το Φεστιβάλ. Η πρώτη ήταν στο ξεκίνημα του Φεστιβάλ πριν 42 χρόνια, η δεύτερη ήταν η πολύ επιτυχημένη συμμετοχή του Εργαστηρίου

Παραδοσιακών Χορών των Απολλώνων «Νέοι Ορίζοντες» το 2017 και φέτος θα συμμετάσχει δυναμικά ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής «Το Αμπερνάλλι».

Με έναυσμα αυτό το γεγονός, ο Πρόεδρος από τους «Νέους Ορίζοντες» κ. Μανώλης Κυριαζάκος και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σορωνής «Το Αμπερνάλλι» κ. Ελένη Δημητρά μαζί με τις Επίτιμες προέδρους από το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο κ. Μαριλένα Σωκιανού και κ. Άννα Χαρίτου, πραγματοποίησαν εθιμοτυπική επίσκεψη, το πρωί της Δευτέρας 1ης Ιουλίου 2019, στο Προξενείο της

Γαλλίας στη Ρόδο. Εκεί συναντήθηκαν με την Πρόξενο επί τιμή της Γαλλίας κ. Αλίκη Μοσχή Γκογκέ, την ενημέρωσαν σχετικά με την παραπάνω δράση της διδυμοποίησης και αντάλλαξαν απόψεις σ’ ένα κλίμα ζεστό και φιλικό. Ας μην ξεχνάμε ότι η Πρόξενος στήριξε εξαρχής την Διδυμοποίηση και υπήρξε αρωγός των προσπαθειών που ξεκίνησαν το 2009 και ευοδώθηκαν τελικά το 2014.

Στην ομάδα επιφυλάσσεται θερμή υποδοχή από τον Γαλλικό Πολιτιστικό Σύλλογο της Διδυμοποίησης «Οι Φίλοι των Πύργων» και γνωριμία με τους κατοίκους του Μοντέιγ ο Βικόμτ αλλά και όλης της περιοχής που ανυπομονούν να γνωρίσουν την μουσική και τους χορούς από ένα ακόμη τόπο του νησιού μας.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου