Ήδη το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε μια απόφαση “σταθμό” αναφορικά με τις ρήτρες ισοτιμίας τιμών (parity clauses) που χρησιμοποιεί η Booking.com στις συμβάσεις της με ξενοδοχεία. Αυτές οι ρήτρες απαγορεύουν στα ξενοδοχεία να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές στις δικές τους ιστοσελίδες ή σε ανταγωνιστικές πλατφόρμες σε σχέση με τις τιμές που εμφανίζονται στη Booking.com, κάτι που είχε σημαντικές επιπτώσεις στις απευθείας πωλήσεις στις οποίες προχωρούν τα ξενοδοχεία και στην πολιτική προσφορών τους.
Πιο συγκεκριμένα, το ΔΕΕ έκρινε ότι οι ρήτρες ισοτιμίας τιμών, είτε ευρείες είτε στενές, δεν μπορούν να θεωρηθούν “παρεπόμενοι περιορισμοί” και με απλά λόγια δεν είναι αντικειμενικά αναγκαίες για τη λειτουργία της πλατφόρμας και ενδέχεται να περιορίζουν τον ανταγωνισμό. Το Δικαστήριο τόνισε δηλαδή ότι δεν έχει αποδειχθεί πως οι ρήτρες αυτές είναι απαραίτητες για την οικονομική βιωσιμότητα της Booking.com ή ότι είναι αναλογικές ως προς τον επιδιωκόμενο σκοπό. Αντιθέτως, ενδέχεται να μειώνουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των πλατφορμών κρατήσεων και να αποκλείουν μικρότερες ή νέες επιχειρήσεις από την αγορά.
Αν και το ΔΕΕ δεν χαρακτήρισε τις ρήτρες αυτές άμεσα παράνομες, η απόφαση έδωσε ισχυρή ώθηση στη θέση των εθνικών αρχών ανταγωνισμού και των ξενοδόχων που ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία στον καθορισμό των τιμών τους.
Παρά την απόφαση όμως, όπως σημειώνουν οι ξενοδόχοι, η πλατφόρμα εξακολουθεί να προβαίνει σε καταχρηστικές πρακτικές. Σημειώνεται πως Booking.com χρεώνει προμήθεια περίπου 15% ανά κράτηση στην Ελλάδα, με δυνατότητα να ανέβει έως και 18% ή περισσότερο αν το κατάλυμα συμμετέχει στο πρόγραμμα “Preferred Partner” ή “Visibility Booster”. Υψηλότερες προμήθειες προσφέρουν μεγαλύτερη προβολή στην πλατφόρμα. Αν και η Booking, όπως λέει το ρεπορτάζ, δεν εφαρμόζει ανοικτά “στενή ρήτρα ισοτιμίας” (που σημαίνει πως το ξενοδοχείο επιτρέπεται να προσφέρει χαμηλότερη τιμή στην επίσημη ιστοσελίδα του ή μέσω άμεσης επικοινωνίας με τον πελάτη, συγκριτικά με την τιμή που εμφανίζεται στην Booking.com) στην πραγματικότητα μέσω αλγορίθμων, εάν διαπιστώσει πως το ξενοδοχείο προσφέρει μικρότερη τιμή, τότε το εμφανίζει πολύ χαμηλά.
Πλήρης απαγόρευση
Το ζήτημα τέθηκε στην 90ή Γενική Συνέλευση της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ξενοδοχίας και Εστίασης (HOTREC) που πραγματοποιήθηκε στο Όσλο από τις 28 έως τις 30 Απριλίου. Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της HOTREC είναι ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός.
Η HOTREC έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή της στις ρήτρες, θεωρώντας ότι περιορίζουν την επιχειρηματική ελευθερία των ξενοδόχων και στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό. Η HOTREC υπογράμμισε την ανάγκη για πλήρη απαγόρευση αυτών των ρητρών σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου να αποκατασταθεί η δυνατότητα των ξενοδόχων να καθορίζουν ελεύθερα τις τιμές και τις συνθήκες διάθεσης των δωματίων τους.
“Καθώς ο κλάδος αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις – από την εκτόξευση του κόστους έως τις σύνθετες κανονιστικές υποχρεώσεις – η Γενική Συνέλευση αποτελεί μια κρίσιμη στιγμή για ενότητα και ανταλλαγή πρακτικών λύσεων που στηρίζουν τα 2 εκατομμύρια επιχιερήσεις του τομέα φιλοξενίας στην Ευρώπη” αναφερόταν στο σχετικό δελτίο τύπου. “Η 90ή Γενική Συνέλευση στο Όσλο δεν είναι απλώς ένα ορόσημο – είναι ένα κάλεσμα για ουσιαστική δράση. Ο τομέας φιλοξενίας της Ευρώπης βασίζεται σε πολύ μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις. Για να παραμείνουμε ανθεκτικοί και ανταγωνιστικοί, χρειαζόμαστε πολιτικές της ΕΕ που μειώνουν τα κανονιστικά βάρη, περιορίζουν τη γραφειοκρατία και ελαχιστοποιούν το κόστος. Αυτά δεν είναι θεωρητικά ζητήματα – είναι καθημερινή πραγματικότητα για εκατομμύρια επιχειρηματίες και εργαζόμενους” ανέφερε ο κ. Βασιλικός.
Σημειώνεται πως το ΞΕΕ είχε κάνει λόγο πέρσι για κατάθεση ομαδικών αγωγών μαζί με άλλες εθνικές ευρωπαϊκές οργανώσεις, καθώς οι ξενοδόχοι βρίσκονται απέναντι σε μια μεγάλη στρέβλωση από τις παράνομες πρακτικές που ακολουθούν οι πλατφόρμες όπως η Booking, που τη δυνατότητα να καθορίζουν τις τιμές που επιθυμούν.
Υπογραφές στην Actioncollectivehotel.fr
“Χρησιμοποιούσε το ξενοδοχείο σας την πλατφόρμα της Booking.com μεταξύ 2015 και 2024; Λάβετε αποζημίωση για τις υπερβολικές προμήθειες που πληρώσατε στην Booking.com, δωρεάν και μαζί με χιλιάδες άλλους Γάλλους ξενοδόχους”.
Αυτό είναι το μήνυμα που αναγράφεται στην ψηφιακή ιστοσελίδα actioncollectivehotel.fr, που όμως όπως λένε οι πληροφορίες είναι ανεξάρτητη κίνηση από τα δικηγορικά γραφεία Eskariam και Geradin Partners.
Σε εθνικό επίπεδο, οι ισπανικές και ιταλικές αρχές έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Booking.com για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, επιβάλλοντας κυρίως πρόστιμο 415 εκατομμυρίων ευρώ στην Ισπανία τον Ιούλιο του 2024, όπως τονίζεται. Αυτές οι αποφάσεις, οι οποίες επισημαίνουν πρακτικές που εφαρμόζονται και στη Γαλλία, ενισχύουν το δικαίωμα των Γάλλων ξενοδόχων να διεκδικήσουν αποζημίωση.
“Το ποσό της αποζημίωσής σας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο κύκλος εργασιών σας με την Booking.com, τα ποσοστά προμήθειας που έχετε καταβάλει, οι συνεργασίες που έχετε συνάψει με την Booking.com κ.λπ. Τα ανεξάρτητα ξενοδοχεία θα μπορούσαν να λάβουν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, χιλιάδες ευρώ σε αποζημίωση. Για τις αλυσίδες, οι ζημιές ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ. Στη Γαλλία, οι συνολικές απώλειες για τους ξενοδόχους εκτιμώνται σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ” αναφέρεται.
Πηγή: capital.gr