Τοπικές Ειδήσεις

Mε ρυθμούς… χελώνας οι εμβολιασμοί στη Pόδο – Ποιες λύσεις εξετάζει η κυβέρνηση

Με τους ρυθμούς που γίνεται η διαδικασία των εμβολιασμών στη Ρόδο, δεν θα έχει ολοκληρωθεί ούτε στην… μετά covid εποχή, δηλώνει στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου και μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Νίκος Φουτούλης, γνωστοποιώντας ότι ήδη αναζητείται λύση σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο.
Σύμφωνα με τον κ. Ν. Φουτούλη, η ανεπάρκεια των εμβολίων και τα λίγα εμβολιαστικά κέντρα, σε συνδυασμό με τα προβλήματα της πλατφόρμας, αφού ακόμα και σήμερα παραπέμπονται πολίτες από το ένα νησί στο άλλο (!) για να εμβολιαστούν, έχουν προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία με αποτέλεσμα ο στόχος για τον εμβολιασμό ενός μεγάλου τμήματος του γενικού πληθυσμού πριν το καλοκαίρι να είναι άπιαστος.
Η διαδικασία προκαλεί προβληματισμό όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε κεντρικό επίπεδο, γι αυτό και όπως κάνει γνωστό μέσω της «δ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου είναι έτοιμα τα φαρμακεία στα νησιά να ριχτούν στην μάχη για τον έγκαιρο εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, λειτουργώντας ως εμβολιαστικά κέντρα (σχετικά έχει γράψει η «δ»).
Όπως αναφέρει, έχουν ήδη γίνει οι πρώτες επαφές μεταξύ του αρμόδιου Υπουργείου και των φαρμακοποιών, ώστε από το τέλος Μαρτίου να μπορούν οι φαρμακοποιοί να εμβολιάζουν τους πολίτες με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
«Όπως είχαμε επισημάνει ήδη από την αρχή της διαδικασίας, οι ρυθμοί του εμβολιασμού είναι εξαιρετικά αργοί για αντικειμενικούς και διαδικαστικούς λόγους. Σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, κάθε μήνα από το τέλος Μαρτίου το αργότερο αρχές Απριλίου και για τους επόμενους τέσσερις μήνες, θα αποστέλλονται 400.000 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson στην Ελλάδα. Μιλάμε για 1.600.000 δόσεις εμβολίου το οποίο θα γίνεται μέσα από τα φαρμακεία αν κι εφόσον βέβαια, επιλυθούν αντικειμενικά προβλήματα τα οποία εκκρεμούν, μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Με τους ρυθμούς που εξελίσσονται οι εμβολιασμοί, δεν πιστεύω ότι στη Ρόδο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκαίρως. Για να είμαι ειλικρινής αν συνεχιστεί με τους ρυθμούς αυτούς ο εμβολιασμός, τότε ίσως θα ολοκληρωθεί όταν δεν θα χρειάζεται πλέον, όταν θα έχουμε περάσει στην μετά covid εποχή κι αυτό που σας λέω δεν είναι υπερβολή. Οι πολίτες ταλαιπωρούνται γιατί πέρα από την μεγάλη αναμονή, κάποιοι καλούνται ακόμα και σήμερα να αλλάξουν νησί για να εμβολιαστούν. Είχαμε πει από την αρχή ότι ο σχεδιασμός είχε ατέλειες και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Πλέον, και όπως δείχνουν τα πράγματα, θα κληθούν τα φαρμακεία να δώσουν τη λύση για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να επιτύχουμε τον έγκαιρο εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Οι συζητήσεις με το Υπουργείο βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και εκτιμώ ότι πολύ γρήγορα θα έχουμε αποτελέσματα», δήλωσε στη «δ» ο κ. Νίκος Φουτούλης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η «δημοκρατική» μέχρι σήμερα περισσότεροι από 7500 Ροδίτες και Ροδίτισσες έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού (Covid-19).
Στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου έγιναν περίπου 6.500 εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Pfizer, ενώ περίπου 500 άτομα (έως 75 ετών) εμβολιάστηκαν στο Κέντρο Υγείας Ρόδου, στον ΕΦΚΑ. Σχεδόν 500 συμπολίτες μας άνω των 65 ετών έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca στο Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία που είναι αναρτημένα στην σχετική σελίδα του Υπουργείου www.emvolio.gr οι εμβολιασμοί που έχουν γίνει στις Περιφερειακές Ενότητες Ρόδου, Κω, Καλύμνου και Καρπάθου, αγγίζουν μόλις τους 11.500 , γεγονός που δείχνει πως έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά μας μέχρι να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

H KATAΣTAΣH ΣTA YΠOΛOIΠA NHΣIA

Με πολύ καλούς ρυθμούς εξελίσσονται οι εμβολιασμοί στα νησιά της Δωδεκανήσου, ενώ σύμφωνα με τους δημάρχους που μίλησαν στην «δημοκρατική», έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση και οδεύοντας προς την δεύτερη, αυξάνεται και η συμμετοχή των κατοίκων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα δεν έχουν σημειωθεί αλλεργικές αντιδράσεις ή σοβαρά περιστατικά κατά την διάρκεια των εμβολιασμών στα νησιά.
Αναλυτικότερα:
• Στο νησί της Τήλου, εμβολιάστηκαν 240 άτομα ενώ η δεύτερη φάση των εμβολιασμών ξεκινάει στις 13 Μαρτίου. Αυτό αντιστοιχεί γύρω στο 50% του πληθυσμού ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να φτάσει έως και το 80%. Σύμφωνα με την δήμαρχο κα Μαρία Καμμά, υπάρχουν άτομα που λόγω αλλεργιών θα πρέπει να μεταβούν στη Ρόδο για εμβολιασμό.
• Στο νησί των Λειψών, εμβολιάστηκαν 252 άτομα και αναμένεται η δεύτερη φάση των εμβολιασμών. Όπως δήλωσε δήμαρχος κ. Φώτης Μάγγος, πρόκειται για το 1/3 του πληθυσμού ενώ υπάρχει ανταπόκριση και από τους υπόλοιπους κατοίκους να εμβολιαστούν.
• Στο Καστελλόριζο, ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση των εμβολιασμών. Όπως δήλωσε στην «δ» ο αντιδήμαρχος κ. Αμύγδαλος εμβολιάστηκε πάνω από το 90% του πληθυσμού του νησιού –περίπου 280 άτομα.
• Στο νησί της Χάλκης, εμβολιάστηκαν 258 άτομα (περίπου το 90-95% των κατοίκων που διαμένουν εκεί) ενώ αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα και η δεύτερη φάση των εμβολιασμών.
• Στο νησί της Λέρου, έχουν εμβολιαστεί 350 περίπου άτομα ενώ είναι σε εξέλιξη και η δεύτερη φάση των εμβολιασμών. Ένα μεγάλο ποσοστό έχει λάβει και την δεύτερη δόση ενώ καταγράφεται ανταπόκριση και συμμετοχή.
• Στη Νίσυρο έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου, 264 άτομα ενώ θα λάβουν την δεύτερη δόση σε 3 εβδομάδες. Όπως σημειώνει ο δήμαρχος κ. Χριστοφής Κορωναίος: «Έχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή των κατοίκων που επιθυμούν να εμβολιαστούν και δεν εμβολιάστηκαν στην α’ φάση ώστε να είμαστε σε ετοιμότητα όταν θα ξεκινήσει ξανά η διαδικασία».
• Στην Κω έχουν εμβολιαστεί 2.592 άτομα ενώ είναι σε εξέλιξη και η δεύτερη φάση.
• Στην Κάρπαθο εμβολιάστηκαν 535 άτομα μέχρι τώρα, σύνολο περίπου 10% του πληθυσμού, ενώ είναι σε εξέλιξη και η δεύτερη φάση του εμβολιασμού.

Η ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΑΚΟΜΗ
ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ»
Στην Κάλυμνο που παραμένει στο «κόκκινο» εμβολιάστηκαν 598 άτομα, ενώ οι εμβολιασμοί βρίσκονται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δ» ο Έπαρχος Καλύμνου κ. Μανώλης Μουσελλής τα ποσοστά στην Κάλυμνο είναι στο 4%, δηλαδή κάτω από τον μέσο όρο της χώρας γι αυτό ζήτησε με επιστολή του να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί:
«Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει επιβαρυμένο στο νησί ενώ μπήκε για δεύτερη φορά στο ‘κόκκινο’ –έως και τις 8 Μαρτίου. Θέλω να πιστεύω πως τα αποτελέσματα από την πολύ αυστηρή επιτήρηση, θ’ αρχίσουν να φαίνονται από αυτή την εβδομάδα με μείωση των κρουσμάτων. Οι κάτοικοι της Καλύμνου τηρούν τους κανόνες και τα μέτρα. Ισχύει αυτό που λένε, τελικά οι επιστήμονες. Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε καθόλου. Ο εχθρός είναι πάρα πολύ ύπουλος και πρέπει να βρισκόμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση».
Οι δομές, ωστόσο στο νησί είναι στα όριά τους ενώ υπάρχει και μονάδα Covid με 10 κλίνες.
Σύμφωνα με τον έπαρχο: «Αυτό που χρειάζεται τώρα η Κάλυμνος είναι ομόνοια και αποφυγή του διχασμού. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Δεν θέλουμε να αλλάξουμε την γνώμη κανενός. Θέλουμε να προχωρήσουμε ενωμένοι. Έχουμε αποδείξει ότι στα δύσκολα μπορούμε να πορευτούμε με ενότητα και θα είναι μια μεγάλη νίκη για το νησί».

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου