«Το στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας ώστε να πετύχει τη νίκη στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης και βουλευτικές εκλογές, είναι να εκφράσει την άποψη των πολιτών που ζητούν και προσδοκούν πολιτική αλλαγή». Αυτό δηλώνει σήμερα σε συνέντευξή της στην «δ» η κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, υποψήφια Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ειδικά για τις Ευρωεκλογές, δηλώνει πως η ψήφος στις επικείμενες Ευρωεκλογές του Μαΐου είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε. ενώ προαναγγέλλει ότι θα επισκεφθεί τα Δωδεκάνησα στο πλαίσιο των περιοδειών που έχει ξεκινήσει ανά την χώρα.
• Κυρία Ασημακοπούλου, το 2019 είναι μια εκλογική χρονιά στην οποία θα στηθούν πολλές κάλπες. Ποιο είναι το στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας ώστε να πετύχει τη νίκη;
Το στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας ώστε να πετύχει τη νίκη στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης και βουλευτικές εκλογές, είναι να εκφράσει την άποψη των πολιτών που ζητούν και προσδοκούν πολιτική αλλαγή.
Το στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας στην εκλογική αυτή χρονιά είναι να κερδίσει την ξεκάθαρη εντολή του ελληνικού λαού για να μπορέσει άμεσα να εφαρμόσει προοδευτικές πολιτικές με σεβασμό στα εθνικά μας συμφέροντα. Να επαναπροσδιοριστεί ως μια ευρωπαϊκή δύναμη και να διασφαλίσει την ανάπτυξη της οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας. Να αντιπροσωπεύσει δυναμικά την κοινωνική πλειοψηφία που αποζητά αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.
Και αυτό το στοίχημα θα το κερδίσει.
• Ειδικά για τις Ευρωεκλογές, αποτελούν πολύ σημαντική διαδικασία σε μία κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της Ευρώπης. Ποιο είναι το διακύβευμα κατά τη γνώμη σας;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο υπαρξιακό μεταίχμιο. Η πόλωση της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, η άνοδος των ακραίων πολιτικών πεποιθήσεων σε εθνικά επίπεδα, και οι εσωτερικές αλλά και εξωτερικές κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλούν τριγμούς στην ίδια την υπόσταση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.
Έτσι, δομείται ένα αρνητικό αφήγημα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι Ευρωπαίοι πολίτες αποστασιοποιούνται όλο και περισσότερο από το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτός είναι ίσως ο σοβαρότερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει, και θα αντιμετωπίσει στο μέλλον, η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντλήσει διδάγματα από τις δυσκολίες που ξεπέρασε μέσα από την οικονομική κρίση. Πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ως ένας παγκόσμιος παράγοντας δημοκρατίας και πολιτισμού και να επανασυνδέσει τους πολίτες με το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, εκμηδενίζοντας το δημοκρατικό έλλειμμα και επιχειρώντας ένα ευρωπαϊκό άλμα προόδου.
Τα λάθη του παρελθόντος και τα δύσκολα χρόνια της κρίσης μας δίδαξαν πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίστοιχα καθοριστικός λοιπόν είναι και ο ρόλος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια Ευρώπη ενωμένη, δυνατή και αντάξια των λαών της. Μέσα σε αυτή την Ευρώπη, η Ελλάδα πρέπει να έχει αποφασιστικό ρόλο και πυγμή ώστε να αντιπροσωπεύει με ακεραιότητα τις προσδοκίες των Ελλήνων, στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων.
Για αυτούς τους λόγους, η ψήφος στις επικείμενες Ευρωεκλογές του Μαΐου είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε.
• Είναι γεγονός πως πολλοί προσπαθούν να αναδείξουν τις ευρωεκλογές σε δημοψηφίσματα κατά των κυβερνήσεών τους. Συμφωνείτε;
Είναι σαφές πως κατά κύριο λόγο, τα εσωτερικά ζητήματα και οι εσωτερικές πολιτικές του κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ρυθμίζονται από τις εκάστοτε εθνικές εκλογές, αντικατοπτρίζοντας έτσι τις επιλογές των ευρωπαϊκών λαών σε εθνικό, πολιτικό επίπεδο.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα ολοκληρωμένο κέντρο λήψης σημαντικών αποφάσεων που έχουν άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών ανεξάρτητα από τις εθνικές πολιτικές των κρατών-μελών στα οποία ανήκουν και τις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεών τους. Επιπτώσεις που σε μεγάλο βαθμό επιφέρουν θετικά αποτελέσματα στην ασφάλεια και την ευημερία των Ευρωπαϊκών λαών.
Παρότι λοιπόν τα εσωτερικά, πολιτικά ζητήματα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιλύονται από τις εκλογές σε εθνικό επίπεδο, οι Ευρωεκλογές παρέχουν στους Ευρωπαίους πολίτες μια πλατφόρμα δυναμικής έκφρασης των δυσαρεσκειών τους απέναντι στις εθνικές κυβερνήσεις τους και αποστολής σαφών μηνυμάτων προς αυτές.
Στην περίπτωση της χώρας μας δε, οι Ευρωεκλογές αποτελούν μια πραγματική ευκαιρία για τον ελληνικό λαό να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του απέναντι στις πολιτικές επιλογές της επί 4 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα όμως αποτελούν και μια ευκαιρία για τον ελληνικό λαό να επιλέξει άτομα ικανά να τον αντιπροσωπεύσουν στο Ευρωπαϊκό επίπεδο με ενεργή συμμετοχή στην χάραξη μελλοντικών Ευρωπαϊκών πολιτικών και την προαγωγή της Ελλάδος ως έναν έμπιστο και ισότιμο εταίρο στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
• Το Brexit, εγκυμονεί κινδύνους αφού θα δημιουργήσει μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις. Πώς πρέπει να προετοιμαστεί η Ελλάδα για αυτό; Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέτρα, ενώ άλλες χώρες όπως η Γαλλία, έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζονται για το πώς θα αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα στην Ευρωζώνη.
Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την Ένωση. Η έξοδος της Βρετανίας, η οποία δεν είναι γνωστό ακόμη αν θα είναι τακτική ή “άτακτη”, θα έχει σημαντικά αρνητικές συνέπειες στους δεσμούς μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Ελλάδα αποτελεί έναν στενό εμπορικό συνεργάτη του Ηνωμένου Βασιλείου, έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τους Βρετανούς πολίτες και οι δύο χώρες έχουν οικοδομήσει στενές σχέσεις στο τομέα της ναυτιλίας που παραμένει ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα χαίρει διεθνούς αναγνώρισης. Σημαντική είναι ακόμα και η παρουσία Ελλήνων στη Βρετανία, εργαζόμενων και φοιτητών, οι οποίοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρά γραφειοκρατικά προβλήματα και αυξημένα κόστη στην περίπτωση ενός “άτακτου” Brexit.
Η Ελλάδα λοιπόν έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει τη διαδικασία προετοιμασίας των παραγωγικών της τομέων καθώς και των βιομηχανιών που διατηρούν στενές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για να μπορέσει να απορροφήσει τους οικονομικούς κραδασμούς που θα προκύψουν από το BREXIT και να καταστήσει τα ελληνικά προϊόντα της εξαγωγικής μας δραστηριότητας πολύ πιο ανταγωνιστικά στην βρετανική αγορά μέσω της οικοδόμησης στενών διμερών εμπορικών σχέσεων που ενδεχομένως θα μειώνουν κόστη από την επιβολή δασμών.
Επίσης, είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί μια κεντρική στρατηγική ενημέρωσης των Ελλήνων στο Ηνωμένο Βασίλειο οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με επιπλέον γραφειοκρατικές διαδικασίες και ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα πρόσβασης στο εθνικό σύστημα πρόνοιας της Βρετανίας.
Τέλος, στο τομέα του τουρισμού που παραμένει ο πνεύμονας της ελληνικής οικονομίας, η Ελλάδα πρέπει να προετοιμαστεί για πιθανή μείωση της αγοραστικής δύναμης των Βρετανών που θα επιφέρει μείωση της τουριστικής ροής στη χώρα μας δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες έγκρισης τουριστικής βίζα για τους Βρετανούς.
• Ξεκινήσατε μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Προγραμματίζετε να επισκεφθείτε και τα Δωδεκάνησα;
Η περιοδεία μου στις περιφέρειες της Ελλάδας είναι ένα πολύ όμορφο κομμάτι της προεκλογικής μου εκστρατείας. Αποτελεί για εμένα ευκαιρία να συναντήσω αξιόλογους ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα. Να ακούσω τους προβληματισμούς τους για την τωρινή κατάσταση. Τις ιδέες τους για καλύτερες συνθήκες στους τόπους τους, την χώρα μας και την Ευρώπη.
Ακόμη δεν έχω προγραμματίσει όλη την περιοδεία μου αλλά σίγουρα τα Δωδεκάνησα θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της και το επόμενο διάστημα θα τα επισκεφθώ. Θέλω να ακούσω τους κατοίκους του νομού με προσοχή για να μπορέσω να τους αντιπροσωπεύσω στην Ευρώπη με σοβαρότητα και σεβασμό στους προβληματισμούς τους.
• Στις επόμενες εθνικές εκλογές, η Ν.Δ. θα καταφέρει την αυτοδυναμία;
Όποτε και αν πραγματοποιηθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές, η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι πολύ κοντά. Πιο κοντά από ποτέ. Μάλιστα, η αυτοδυναμία είναι αναγκαία μιας και είμαστε η μόνη συμπαγής πολική δύναμη της χώρας που θα μπορέσει να εγγυηθεί σταθερότητα και ανάπτυξη. Και να βάλει την χώρα ξανά σε τροχιά ανόδου. Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ακόμη και σε περίπτωση αυτοδυναμίας, η Νέα Δημοκρατία θα είναι ανοιχτή σε μετεκλογικές συνεργασίες με όσους ενστερνίζονται τις αρχές και τις αξίες της σε προγραμματική βάση.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ