Την απόφασή του να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή, δηλώνει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δ» ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου Ρόδου, κ. Δήμος Μουτάφης. Την θέση του θα πάρει η μητέρα του κα Δέσποινα Μουτάφη, που θα είναι υποψήφια με την παράταξη του δημάρχου κ. Φ. Χατζηδιάκου «Ρόδος Δύναμη Πολιτών». Επιπλέον, μιλάει για την θητεία της νυν δημοτικής αρχής, για τις διαφοροποιήσεις στελεχών της παράταξης, αλλά και για την προσωπική του συνεργασία με τον δήμαρχο.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Μουτάφη, να ξεκινήσουμε από τις εκλογές. Πώς είναι τα πράγματα μέσα στην παράταξη του κ. Φώτη Χατζηδιάκου;
Κοιτάξτε, το κλίμα είναι πολύ καλό. Για λόγους που δεν άπτονται της δικής μας παράταξης, η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε πάρα πολύ νωρίς και μονομερώς –θα έλεγα. Από κάποιους συγκεκριμένους υποψήφιους ξεκίνησαν από πάρα πολύ νωρίς, οι ανακοινώσεις, οι εξαγγελίες και τα συναφή. Εμείς δεν μπορούσαμε να μπούμε σε έναν τέτοιο ρυθμό διότι έχουμε έργο το οποίο επιτελούμε και συνεχίζουμε. Ως εκ τούτου είμαστε υποχρεωμένοι να επικεντρωθούμε στα προβλήματα των πολιτών και να μην μείνουμε σε μια προεκλογική υφή την οποία, ούτως ή άλλως δεν την επιλέξαμε εμείς. Παρ ‘όλα αυτά, επειδή δεν μπορούμε να αφήσουμε και τίποτε να… πέσει κάτω, ο δήμαρχος οργάνωσε την υποδομή ώστε να είμαστε έτοιμοι για να απαντήσουμε σε κάθε περίπτωση, ενώ παράλληλα, οργάνωσε και την συσπείρωση της παράταξης, η οποία είναι εδώ δυνατή και όλα μας τα μέλη είναι δίπλα μας και αποφασισμένα. Είναι αποφασισμένα να υπερασπιστούν το έργο που έχουν κάνει. Όλα τα στελέχη (εκλεγμένα και μη) ήδη έχουν ενεργοποιηθεί, μας έχουν δηλώσει ξανά την στήριξή τους και είναι έτοιμοι να κατέβουν στις εκλογές.
• Υπήρχαν όμως απώλειες. Ο κ. Γιάννης Περδίκης, ο κ. Στέργος Παρδαλός, ο κ. Δώρος Κωνσταντίνου και πρόσφατα ο κ. Δημήτρης Τσίκκης. Υπήρχαν και διαφωνούντες που κατά καιρούς εκδήλωναν την δυσαρέσκειά τους αλλά δεν έφυγαν από την παράταξη. Πώς το βλέπετε αυτό;
Κατ’ αρχήν με το να ζητήσει ο κ. Χατζηδιάκος τις παραιτήσεις των αντιδημάρχων πρόσφατα, έδειξε ότι έχει όλη την διαύγεια που έχει ένας ηγέτης να ξεκαθαρίζει τα πράγματα, όποτε χρειάζεται. Δεν φοβήθηκε να έρθει σε ρήξη λίγο πριν τις εκλογές. Έδειξε πυγμή και αποφασιστικότητα να πει ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ποιος είναι μαζί μας και ποιος είναι διατεθειμένος να υπερασπιστεί το έργο της δημοτικής αρχής.
Επειδή αναφερθήκατε και σε συγκεκριμένα πρόσωπα, θέλω να κάνω μια διαφοροποίηση. Είναι λογικό –όπως συμβαίνει σε κάθε οικογένεια- να υπάρχουν αντιπαραθέσεις, προβλήματα και διαφωνίες, να υπήρξαν άνθρωποι που είχαν διαφορετική άποψη, που ήθελαν να εκφράσουν πιο έντονα και για τον λόγο αυτό να δηλώσουν την αντίθεσή τους. Έχουμε δημοκρατία, είναι δικαίωμά τους να κάνουν ό,τι επέλεξαν αλλά αυτό, σε καμία περίπτωση δεν έχει φέρει αυτούς τους ανθρώπους απέναντί μας. Κάποιους από αυτούς, προσωπικά, δεν έπαψα ούτε στιγμή να τους νιώθω να είναι δίπλα στην δημοτική αρχή. Δεν είδα μια διάθεση μομφής εναντίον μας. Είχαν προσωπική άποψη σε κάποια θέματα, την οποία και εξέφρασαν. Ωστόσο δεν έφτασαν στο σημείο να μας λοιδορήσουν κ.λπ. Βέβαια ειπώθηκαν και γράφτηκαν κάποια πράγματα για τα οποία δυσαρεστήθηκα, προσωπικά.
• Συνεπώς, είστε όλοι μαζί; Ακόμη και οι Νεοδημοκράτες;
Κοιτάξτε, δεν ξέρω τι θα κάνει ο καθένας ξεχωριστά. Η παράταξή μας είναι καθαρά υπερκομματική. Δεν εναντιωθήκαμε στην κομματική ταυτότητα κανενός. Είναι λογικό, άνθρωποι οι οποίοι αγαπάνε τον τόπο να έχουν ένα ευρύτερο πολιτικό ενδιαφέρον που τους εντάσσει σε άλλο κόμμα –όπως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αυτό δεν μπορεί να τους αποκλείσει από την δική μας παράταξη και φυσικά, ούτε να τους οδηγήσει εκτός παράταξης. Ο σκοπός μας είναι υπερκομματικός και είναι η αγάπη μας για την Ρόδο.
• Σίγουρα οι στηρίξεις και τα ‘χρίσματα’ δεν λειτουργούν πια όπως παλιά. Ωστόσο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όλοι θα ήθελαν μια στήριξη αλλά και πιο ευρείες συνεργασίες.
Οι στηρίξεις και τα χρίσματα ήταν πάρα πολύ σημαντικές την δεκαετία του 2000 –και πριν. Κι αυτό γιατί τότε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατέβαινε με μια πολυτέλεια που δεν έχει σήμερα. Τεράστιες κρατικές επιχορηγήσεις, ένα απίστευτα ευέλικτο νομικό πλαίσιο (είτε να προσλαμβάνουν προσωπικό, είτε να μονιμοποιούν προσωπικό, είτε να έχουν κονδύλια κ.λπ.) Συνεπώς η τότε Τ.Α. δεν χρειαζόταν να επιδείξει ένα πολύ σημαντικό έργο. Χρειαζόταν το χρίσμα. Τώρα που βρισκόμαστε σε πολύ αντίξοες αυτοδιοικητικές συνθήκες, με σκληρό έλεγχο, με σχεδόν εκμηδενισμένους πόρους κι ένα σωρό άλλα εμπόδια, καμία δυναμική κόμματος δεν μπορεί να σε βοηθήσει παρά μόνον ο ίδιος σου ο εαυτός. Όποια στήριξη κι αν έχεις, εάν δεν έχεις την ικανότητα να διαχειριστείς μια τόσο δύσκολη κατάσταση, όπως αντιμετωπίσαμε εμείς από την πρώτη μέρα της θητείας μας, μέχρι σήμερα, η κομματική στήριξη δεν μπορεί να σε βοηθήσει. Γι αυτό τον λόγο, τα στελέχη μας, έχουν μόνο βοηθό τους, το έργο τους, τις ικανότητές τους και όχι τόσο την κομματική στήριξη.

• Έχετε δηλώσει επανειλημμένως πως η προσωπική συνεργασία σας με τον κ. Χατζηδιάκο ήταν άριστη. Μήπως αυτό οφείλεται και στη νομική σας ιδιότητα που σας επέλεξε για να σας αναθέσει μια τόσο δύσκολη δουλειά όπως το Τμήμα Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου Ρόδου;
Η αλήθεια είναι πως για να διαχειριστείς τέτοιες υποθέσεις σε αυτό το τμήμα, χρειάζεσαι νομικές γνώσεις. Με τον τρόπο αυτό, έχουμε ξεφύγει από την δυσπραγία που θα μας έφερναν οι συνεχείς γνωμοδοτήσεις των νομικών συμβούλων σε διάφορα θέματα. Εμείς, διαχειριστήκαμε κάποια θέματα πιο εύκολα επειδή ξέραμε τι έπρεπε να κάνουμε. Όσον αφορά την προσωπική μου συνεργασία, τον δήμαρχο τον γνώρισα λίγες μέρες πριν πάρω το πτυχίο μου από τη Νομική και μπορώ να πω ότι με στήριξε πολύ στα πρώτα μου βήματα ως δικηγόρος. Η σχέση μας είναι πολύ καλή και πολύ φιλική και η συνεργασία μας ήταν πολύ καλή. Σίγουρα υπήρξαν και δύσκολες στιγμές αλλά ποτέ δεν υπήρξαν εντάσεις ανάμεσά μας. Νομίζω πως είναι και θέμα χαρακτήρα. Του αρέσει να γνωρίζει όλα τα θέματα του δήμου και μάλιστα με λεπτομέρειες.
• Θα είστε υποψήφιος και πάλι με τον Φώτη Χατζηδιάκο;
Εκδήλωσε από πολύ νωρίς την επιθυμία της να συμμετάσχει στις εκλογές η μητέρα μου, Δέσποινα Μουτάφη. Ήταν νομαρχιακή σύμβουλος με τον Γιάννη Μαχαιρίδη, διετέλεσε στον Τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είχε την ευθύνη του Κοινωνικού Παντοπωλείου και συνεχίζει να έχει κοινωνική δραστηριότητα. Από την άλλη, δεν σας κρύβω ότι, προσωπικά, έχω ένα λειτούργημα, ως δικηγόρος, το οποίο αγαπώ πολύ και θέλω να αφιερωθώ σε αυτό. Γι αυτό και πιστεύω πως οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για τον καθένα μας, να κάνει ό,τι αγαπάει περισσότερο.
• Θα ήθελα ένα σχόλιο για τους αντιπάλους σας.
Εκδηλώθηκε πολύ νωρίς μια αντιπολιτευτική και προεκλογική διάθεση. Εμείς, έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε. Η θητεία της δημοτικής αρχής λήγει στο τέλος Αυγούστου. Θεωρώ πως οι υποψήφιοι είναι προσωπικότητες πολύ γνωστές στην Ρόδο, δείχνουν ότι έχουν ενδιαφέρον για το νησί. Αυτό που θα ήθελα προσωπικά –για να υπάρχει διάλογος πάνω σε ρεαλιστικές βάσεις- είναι να τεθεί ένα πρόγραμμα ή ένας αντίλογος σε όλα όσα έκανε αυτή η δημοτική αρχή, ώστε να ξεφύγουμε από την τακτική: τι ονειρευόμαστε, τι θα θέλαμε κ.λπ. Να είναι δηλαδή, πιο ρεαλιστικός ο διάλογος για να μπορούμε κι εμείς να μιλήσουμε. Μπορούν να μας κατηγορήσουν για ό,τι θέλουν αλλά δεν μπορούν να μας κατηγορήσουν ότι δεν ήμασταν ρεαλιστές. Είχαμε μια κατάσταση να αντιμετωπίσουμε και αυτό κάναμε. Την διαχειριστήκαμε και σε προβλήματα, δώσαμε πραγματικές λύσεις.
• Σας ελκύει ο πρώτος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε σχέση με τον δεύτερο;
Ο πρώτος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι «κυματοθραύστης». Κι αυτό επειδή ο πολίτης είναι στενοχωρημένος για πολλά πράγματα. Θα διαμαρτυρηθεί όταν το απορριμματοφόρο άργησε μια μέρα, ή δεν λειτουργεί μια δομή. Ο κόσμος βλέπει το κράτος σαν μια ενιαία δομή. Δεν είναι λίγες οι φορές που προσπαθούμε να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι κάτι «δεν είναι αρμοδιότητά μας». Δεν είναι ευχάριστο, αλλά είναι αλήθεια. Είναι λογικό λοιπόν ο κόσμος να απευθύνεται απ ευθείας στην δημοτική αρχή.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ