«Η Ελλάδα είναι “the next big thing” στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη». Το «καρφί» (και) σε Στουρνάρα για την προληπτική γραμμή στήριξης. Έμφαση στην πολιτική ανανέωση και στην απόδοση δικαιοσύνης για τη διαφθορά και τη διαπλοκή του παρελθόντος.

«Προϋπόθεση για να μπορέσουν να επουλωθούν οι πληγές της κρίσης και να μειωθεί η σε πολλές περιπτώσεις δυσβάσταχτη φορολογία, είναι η Ελλάδα να μη γυρίσει πίσω».Μ΄αυτά τα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του στο Φόρουμ των Δελφών, δίνοντας το στίγμα του κυβερνητικού σχεδιασμού για την «επόμενη των μνημονίων ημέρα» και αναδεικνύοντας το μέτωπο που άνοιξε με τη διαφθορά του προηγούμενου συστήματος.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να γυρίσει πίσω στις σπατάλες και στις ρεμούλες, στο καθεστώς στης διαφθοράς και της διαπλοκής, στις πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα στα ελλείμματα και στην διεθνή ανυποληψία.

Αντιθέτως, πρέπει να πορευθεί σταθερά το δρόμο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών, το δρόμο της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, το δρόμο της κάθαρσης και της δικαιοσύνης», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε εκτενή αναφορά στην ανοδική πορεία της οικονομίας και στα στοιχήματα-εκκρεμότητες για το επόμενο διάστημα.

Παρουσιάζοντας τη σημερινή εικόνα τόνισε:

– Η Ελλάδα της ύφεσης επέστρεψε απο το 2017 στην ανάπτυξη και μάλιστα με δυναμικούς ρυθμούς που εκτιμάται ότι υπερβαίνουν σταθερά το 2% από φέτος και για τα επόμενα έτη.

– Η ανεργία υποχώρησε 7 ολόκληρες μονάδες μέσα στα τρία αυτά χρόνια και διατηρεί μια συνεχή τάση αποκλιμάκωσης.

– Ενώ η χώρα που είχε καταστεί συνώνυμο του χρόνιου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, εξήλθε το καλοκαίρι απο τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και από το 2016 και μετά κατορθώνει κάθε χρόνο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα,πολύ υψηλότερα από τους στόχους του προγράμματος.

– Τα στοιχεία των εξαγωγών και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι θετικά, αλλά το σημαντικότερο για μας είναι ότι αναδεικνύουν τον ταχύ αναπροσανατολισμό της χώρας από ένα καταναλωτικό μοντέλο που βασιζόταν αποκλειστικά στις εισαγωγές με δανεικά, προς ένα σύγχρονο παραγωγικό πρότυπο που βασίζεται εκτός από την ενίσχυση της ζήτησης και στην εξωστρέφεια, παρακολουθεί τις διεθνείς τάσεις και αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

– Η ανάπτυξη όμως προϋποθέτει χρηματοδότηση και ρευστότητα. Για το σκοπό αυτό διαμορφώσαμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που περιλαμβάνει τον αναπτυξιακό νόμο, στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, σταθερό τραπεζικό σύστημα και την ταχύτατη απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Τα βασικότερα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού είναι:

Ανάπτυξη

Η ανάπτυξη δεν εξαγγέλλεται με διαγγέλματα. Τους επόμενους μήνες, έχουμε αναλάβει την ευθύνη να παρουσιάσουμε έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό για την επόμενη μέρα, στον οποίο εξειδικεύονται οι στόχοι και οι συγκεκριμένες δράσεις σε κλαδικό και περιφερειακό επίπεδο.

Σημαντικά μέρη αυτού του σχεδιασμού έχουν παρουσιαστεί στις περισσότερες από τις περιφέρειες της χώρας στα 10 μέχρι σήμερα αναπτυξιακά περιφερειακά συνέδρια, ενώ μαζί με τους παραγωγικούς φορείς και τους φορείς της αυτοδιοίκησης, συζητήσαμε τρόπους να μεγιστοποιήσουμε τη στόχευση και την αποτελεσματικότητά του.

Όλα τα παραπάνω συνοδεύτηκαν από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στο σύνολο του οικονομικού και θεσμικού περιβάλλοντος της χώρας.

Επενδύσεις

Σήμερα η Ελλάδα είναι μια χώρα πιο φιλική και πιο αξιόπιστη στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, λιγότερο γραφειοκρατική, με σύγχρονο φορολογικό μηχανισμό, ομοιόμορφους και αδιάβλητους κανόνες ανταγωνισμού, αλλά και με πολύ πιο ενισχυμένες κοινωνικές δομές για το σύνολο των πολιτών.

Αυτή τη νέα τη νέα κατάσταση για τη χώρα που εξέρχεται απο μια πολυετή περιπέτεια κρίσης, επικροτούν σήμερα, σε κάθε ευκαιρία, οι ευρωπαίοι εταίροι μας και ο ΟΟΣΑ, αλλά την αναγνωρίζουν και οι ανεξάρτητοι διεθνείς αναλυτές, την επιβραβεύουν έμπρακτα οι διεθνείς επενδυτές με την εμπιστοσύνη τους στις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων, ακόμα κι όταν η διεθνής συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή, όπως είδαμε πολύ πρόσφατα από την τελευταία επιτυχημένη μας έκδοση.

Αλλά και στο εσωτερικό της χώρας βλέπουμε ότι όσοι είχαν επενδύσει τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας, σήμερα σπεύδουν να ισχυροποιήσουν τις θέσεις τους, ενώ νέοι επενδυτές αξιοποιούν επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στους τομείς της ενέργειας, των δικτύων και των επικοινωνιών, των μεταφορών και του εμπορίου, του Τουρισμού, της αγροτο-διατροφικής παραγωγής και κυρίως στους τομείς της έρευνας και των νέων τεχνολογιών.

Η Ελλάδα εντάσσεται σήμερα στον επενδυτικό σχεδιασμό κρατών και μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και δεν είναι υπερβολή να επαναλάβω, όπως έχω υποστηρίξει καιρό τώρα, ότι είμαστε “the next big thing” στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη.

Πολιτική ανανέωση

Αυτό σημαίνει για μας δίκαιη ανάπτυξη και αυτή είναι η ιστορική εκκρεμότητα που πρέπει να εκπληρώσουμε.

Για να γίνει αυτό απαιτείται μια νέα αντίληψη διακυβέρνησης και ένας αέρας ανανέωσης στα πολιτικά πράγματα που θα ξαναδίνει νόημα στην αξίας της δημοκρατικής συμμετοχής και θα εμπνέει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς στους θεσμούς.

Δώσαμε και δίνουμε καθημερινά εξετάσεις στον ελληνικό λαό, αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη. Ένα διαφορετικό ήθος και ύφος στη διαχείριση της ευθύνης αλλά και του δημόσιου συμφέροντος.Μακριά από τις πελατειακές λογικές και τη διαπλοκή των συμφερόντων που γνωρίσαμε στο παρελθόν.

Απόδοση δικαιοσύνης

Τώρα βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της κατάστασης, μετά από σχεδόν 8 χρόνια, αλλά αυτό το τέλος θα μείνει ανολοκλήρωτο και θα μας καταδιώκει αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη.

Η τραγωδία της ελληνικής κρίσης πρέπει να κλείσει με την απόδοση των όποιων ευθυνών γιατί δεν γίνεται απλώς να πάμε παρακάτω με την ψευδαίσθηση ότι θα ξεχαστεί έτσι απλά.

Μόνο έτσι θα μετουσιώσουμε την πικρή εμπειρία των μνημονίων σε δίδαγμακαι εθνική αυτογνωσία, ώστε να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη στο μέλλον.

Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα συστημικά αίτια της διαφθοράς κι όχι να κάνουμε μικροπολιτική πάνω στις περιπτώσεις που ανακύπτουν.

Και αυτό φυσικά είναι αποκλειστικά έργο της δικαιοσύνης, με όλες τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου που παρέχονται από το Σύνταγμα της χώρας.

Ωστόσο η στάση μας αυτή, επιβάλει ότι και εμείς από την πλευρά μας πρέπει να είμαστε ακόμα πιο αυστηροί σε σχέση με τις δικές μας πράξεις.

Δεν επιχειρούμε να πολιτικοποιήσουμε την ηθική και ο καθένας πρέπει να κρίνεται με βάση τις θέσεις, τα πεπραγμένα και τη συνεισφορά του στο δημόσιο βίο, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κάθε στιγμή, ώστε να μην παρεκκλίνουμε από τις αξιακές μας σταθερές.

Οχι στην προληπτική γραμμή στήριξης

Συνδιαμορφώσαμε με τους ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους τη στρατηγική για πλήρη και αυτοδύναμη επάνοδο στις αγορές μέσω του κεφαλαιακού αποθέματος, του λεγόμενου «μαξιλαριού ρευστότητας», το οποίο σε συνεργασία με τους εταίρους μας χτίζουμε συστηματικά.

Άλλες απόψεις που κυκλοφορούν στο δημόσιο διάλογο όπως πχ. η προσφυγή σε προληπτική γραμμή πίστωσης, σεβαστές μεν, αλλά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη στιγμή που συνεπάγονται νέες δεσμεύσεις και διαιώνιση της επιτροπείας.

Η επιμονή δε σε αυτές από επίσημα χείλη (σ.σ. «δείχνοντας», κατά τους συνεργάτες του, και τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα) , τη στιγμή που είναι πλήρως εν γνώση τους ότι δεν αποτελούν ούτε επίσημη θέση της χώρας αλλά ούτε και των Ευρωπαϊκών οργανισμών εις τους οποίους εξίσου λογοδοτούν, μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της.

Χρέος

Με το τέλος του προγράμματος η ελάφρυνση χρέους, θα είναι και το επιστέγασμα μιας δύσκολης αλλά καλά σχεδιασμένης και επιτυχημένης προσπάθειας που ολοκληρώνουμε χάρη στις θυσίες και στους κόπους του ελληνικού λαού.

Μαρίνα Μάνη-euro2day.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ