Ειδήσεις

Υποβολή πρότασης για ένταξη της Ρόδου στην Ένωση Ευρωπαϊκών Λουτροπόλεων

Υποβολή πρότασης για ένταξη της Ρόδου στην Ένωση Ευρωπαϊκών Λουτροπόλεων Ευρώπης- European Historic Thermal Towns Association (EHTTA), που απαρτίζεται από 26 ενεργά μέλη-λουτροπόλεις, σκοπεύει να καταθέσει ο δήμος, μέσω της ΔΕΡΜ.Α.Ε., το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ανάμεσα τους είναι οι λουτροπόλεις Vichy – Γαλλία, Acqui Therme- Ιταλία, Bath- Αγγλία, Ourense- Ισπανία , Spa- Βέλγιο.

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Λουτροπόλεων (ΕΗΤΤΑ) είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ιδρύθηκε το 2009 στις Βρυξέλλες και αναγνωρίσθηκε το 2010 από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή των Ιστορικών Λουτροπόλεων. Όπως ανέλυσε διεξοδικά, σε πρόσφατη ομιλία της, η επί τιμή Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού και πρόεδρος του Συμβουλίου Πολιτιστικών Διαδρομών των Ιστορικών Λουτροπόλεων της Ευρώπης και εκπρόσωπος της ΕΗΤΤΑ στην Ελλάδα κ. Ζωή Καζαζάκη, « η Ένωση αποτελείται δηλαδή από πόλεις της Ευρώπης με αναγνωρισμένη παράδοση ως λουτροπόλεις και πλούσια κληρονομιά, με σκοπό να ενισχύσουν την ιστορία τους, να διατηρήσουν και να προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά τους αναπτύσσοντας παράλληλα δημιουργικές και καινοτόμες πολιτικές προώθησης και ενίσχυσης τους».

Στην απόφαση για ένταξη στην ΕΗΤΤΑ οδηγήθηκε η δημοτική αρχή, καθώς η Ρόδος, πληροί όλα τα κριτήρια που θέτει η οργάνωση. Με έναν πλήρη φάκελλο στον οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία, από τις ιαματικές πηγές της Καλλιθέας, την ιστορία και τον πολιτισμό της, μέχρι τις πολιτιστικές δράσεις, εκδηλώσεις και φεστιβάλ, καθώς και τις ξενοδοχειακές υποδομές, η Ρόδος τεκμηριώνει την πρόθεση της για ένταξη στο δίκτυο των λουτροπόλεων. Ενισχύεται δε και από το γεγονός ότι παράλληλα διεκδικεί με βάσιμες ελπίδες και έχει θέσει υποψηφιότητα για τον θεσμό της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021».

Σε πρόσφατη μάλιστα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος (ΣΔΙΠΕ), παρουσία της υπουργού Μακεδονίας-–Θράκης κ. Κόλλια- Τσαρούχα, που πραγματοποιήθηκε την 1η Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη και στην οποία συμμετείχαν ως μέλη του δ.σ. από το Δήμο Ρόδου, η αντιδήμαρχος Τουρισμού Μαρίζα Χατζηλαζάρου και ο εντεταλμένος σύμβουλος Βασίλης Ψυλλάκης, απεφασίσθησαν: αφενός ο Σύνδεσμος της χώρας μας να συμμετάσχει στην Ένωση ως συνδεδεμένο μέλος και να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια που θα προβεί η Ρόδος για ένταξης της στα ενεργά μέλη της ΕΗΤΤΑ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου