Ρεπορτάζ

Ναυτιλιακή εταιρεία προσέφυγε στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα

Ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, θα συζητηθεί την Πέμπτη, το αίτημα κραταιάς ναυτιλιακής εταιρείας, για το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης της, κατ’ άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.
Καταστατικός σκοπός της εταιρείας είναι η κυριότητα  ή  εκμετάλλευση  ή  διαχείριση ελληνικών εμπορικών και επιβατικών πλοίων.
Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, κατόπιν αυξήσεως, ανέρχεται σήμερα σε 1.871.055,01 ευρώ και διαιρείται  σε  63.750 μετοχές, ονομαστικής αξίας 29,35€ εκάστη.
Δραστηριοποιείται στο χώρο των θαλάσσιων ημερήσιων εκδρομών. Εκτελεί καθημερινά δύο βασικές ημερήσιες εκδρομές στην Σύμη και στα παράλια της Τουρκίας. Παρέχει την δυνατότητα ναύλωσης δικών της ή άλλων μικρών ή μεγάλων σκαφών και αναλαμβάνει την διεξαγωγή προγραμμάτων βραδινής διασκέδασης για οργανωμένους επισκέπτες (γκρουπ).
Διαθέτει τρία πλοία και είναι μέτοχος σε διάφορες εταιρείες.
Η χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε το 2008 προκάλεσε σημαντική μείωση διαθέσιμου εισοδήματος των ευρωπαίων τουριστών που αποτελούν το 90% των επισκεπτών του νησιού της Ρόδου.
Ταυτόχρονα το κόστος δανεισμού αυξήθηκε σημαντικά καθώς οι τράπεζες αύξησαν τα περιθώρια κέρδους τους, επηρεάζοντας αρνητικά τη χρηματοοικονομική κατάσταση του κλάδου, ενώ συγχρόνως κατέστησαν ιδιαίτερα δυσχερείς οι χρηματοδοτήσεις.
Επιπλέον, τα οργανωμένα τουριστικά γραφεία χρησιμοποιώντας την μονοπωλιακή δύναμή τους περιόρισαν την πρόσβαση της εταιρείας στην πώληση πακέτων εκδρομών σε τουρίστες, κατέστησαν ως προαπαιτούμενο την υπογραφή συμβολαίων, τα οποία παρείχαν μεγάλη πίστωση χρόνου αποπληρωμής, γεγονός που επιδείνωσε το πρόβλημα ρευστότητας.
Επιπλέον, στην εταιρεία επέβαλαν εκπτώσεις από 7% έως και 10% προς ευκολότερη εξυπηρέτηση των οφειλών και αρνούντο την καταβολή οποιουδήποτε πρόσθετου ποσού είχαν χρεωθεί (τόκοι) παρά το γεγονός ότι αυτοί προβλέπονταν στο συμβόλαιο.
Στο τέλος του 2013 οι καθαρές υποχρεώσεις της εταιρείας, ανέρχονταν στο ποσό των 7.807.365,51 €.
Μεταξύ άλλων οφείλει 730.209,40€ στο Δημόσιο και 55.674,22 € στο ΙΚΑ.
Οφείλει προς τους εργαζόμενους το συνολικό ποσό των 232.011,88 € και στους ενέγγυους πιστωτές της 5.535.529,29 € και στους ανέγγυους πιστωτές της 1.253.940,72 €.
Η αξία του παγίου και του ενεργητικού της ανέρχεται σύμφωνα με την αίτησή της σε 5.535.441,21 €, ενώ διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές ναυτικές εταιρείες και έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του τουρισμού, ιδιαίτερα στο νησί της Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου