Τοπικές Ειδήσεις

ΣτΕ: Προσφυγές από δύο δικηγόρους της Ρόδου, για τον νέο νόμο που επιταχύνει τις δίκες Κατσέλη

Κατατέθηκαν οι πρώτες προσφυγές για το νέο νόμο «Κατσέλη». Για μνημόνιο αντισυνταγματικότητας κάνουν λόγοι οι προσφεύγοντες. Οι πρώτες προσφυγές σε βάρος του νέου νόμου που προβλέπει επιτάχυνση των δικών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και ειδικότερα την εκδίκαση περισσότερων από 40.000 υποθέσεις, μέσα στο 2021, έγιναν.

Συγκεκριμένα, δύο δικηγόροι από την Ρόδο, κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προσβάλλοντας ως αντισυνταγματικό το νέο νόμο, «χτυπώντας» την κοινή υπουργική απόφαση που προσδιορίζει τον τρόπο επαναπροσδιορισμού των δικών. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των δικών που εκκρεμούν (από το 2014) υποβάλλονται από τον ενδιαφερόμενο. Μπορούν να γίνουν χωρίς μάρτυρες, μόνο με την κατάθεση φακέλων από τις δύο πλευρές και μόνο εάν το κρίνει ο δικαστής, έχει τη δυνατότητα να καλέσει τις δύο πλευρές για διευκρινήσεις.

Η αίτηση υποβάλλεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, με χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Στη συνέχεια διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στη γραμματεία του δικαστηρίου, ενώπιον του οποίου εκκρεμεί η αίτηση ρύθμισης οφειλών. Στην αίτηση ακύρωσης οι δύο δικηγόροι χαρακτηρίζουν τον νέο νόμο (4745/2020) μνημόνιο αυταρχισμού και κατάλυσης του Συντάγματος, υποστηρίζοντας ότι «εισάγει ανεπίτρεπτα εξαιρετικό δίκαιο με έκδηλο το στοιχείο της στήριξης των συμφερόντων των Τραπεζών και αντιστρατεύεται  την αρχή της ισονομίας και της ισότητας». Έτσι, με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας που προβλέπει το Σύνταγμα στο άρθρο 1, αλλά και με τα απαιτούμενα στοιχεία για τον επαναπροσδιορισμό των υποθέσεων αυτών, παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, τα οποία προστατεύονται από τα άρθρα 2 και 9Α του Συντάγματος.

Πηγή: ethnos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου