Τοπικές Ειδήσεις

Νέες εξελίξεις στην «αντιδικία» του αναδόχου του έργου των LED με τον Δήμο Ρόδου – Yποβλήθηκε τριμηνιαίος λογαριασμός

Στην υποβολή τριμηνιαίου λογαριασμού για την περίοδο από 1 Οκτωβρίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 στον Δήμο Ρόδου προχώρησε η ανάδοχος του διαβόητου έργου των Led, με ανάδοχο την ενωση εταιρειών “Ο.Τ.Ε Α.Ε. – GLOBILED M.E.Π.Ε – ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.”.
Η ένωση εταιρειών γνωστοποίησε ότι υπήρξε συγκεκριμένα εξοικονόμηση 3.064.474,078 kWh, αξίας 459.671,11 ευρώ και αναφέρει ότι η κατανομή της ανέρχεται σε 450.477,69 ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται ενώ εκκρεμεί η έγκριση και αποδοχή ή μη από τον Δήμο Ρόδου της από 26 Οκτωβρίου 2020 γνωστοποίησης ολοκλήρωσης εγκατάστασης του έργου των Led κι ενώ δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα της αναδόχου για την επιστροφή εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης του έργου και υποβολή λογαριασμών πληρωμής.
Θα πρέπει έτσι να αναμένεται νέος κύκλος αντιπαράθεσης με την δημοτική αρχή ενώ θυμίζουμε ότι έχει υπάρξει ήδη ανάμειξη και αναζήτηση στοιχείων επί της υπόθεσης και από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία καθώς και αποφάσεις, που αφορούν στην διαχείριση της συγκεκριμένης Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών (ΣΠΥ) με τίτλο «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση Συστημάτων Ηλεκτροφωτισμού Κοινόχρηστων Χώρων – Εφαρμογές Smart Cities, με Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Δήμο Ρόδου».
Η ένωση εταιρειών, όπως έγραψε η «δημοκρατική», εχει γνωστοποιήσει στην Επιτροπή Παραλαβής και Παρακολούθησης της Σύμβασης την ολοκλήρωση του έργου.
Η ένωση εταιρειών διαμαρτύρεται εξάλλου για το ό,τι για χρονικό διάστημα πλέον των οκτώ μηνών, δεν έχει εκδοθεί oριστική απόφαση με την οποία, είτε να διαπιστώνεται ότι δεν συντρέχει περίπτωση κήρυξής της έκπτωτης είτε να κηρύσσεται έκπτωτη.
Υποστηρίζει μάλιστα ότι τα όργανα του Δήμου έχουν απωλέσει την αρμοδιότητα να κηρύξουν την ένωση έκπτωτη.
Ισχυρίζεται εξάλλου ότι ο Δήμος εμμένει αδίκαιολογήτως και, πάντως, αναρμοδίως να ασχολείται με το «δήθεν εκκρεμές ζήτημα έκπτωσής της» κατά τρόπο «τουλάχιστον παράδοξο, ακυρώνοντας το με αρ. IV/14.05.2020 πρακτικό της ΕΠΠΕ, ανασυγκροτώντας την τελευταία και αναθέτοντας σχετικό έργο σε εξωτερικούς ιδιωτικούς συμβούλους».
Διατείνεται μάλιστα ότι όλες αυτές οι ενέργειες του Δήμου ελέγχονται ως παράνομες και αντισυμβατικές.
Θυμίζουμε ότι το κόστος του έργου είναι 25.179.312,92 ευρώ (με Φ.Π.Α).
Ο ΟΤΕ με ανακοίνωσή του είχε δημοσιοποιήσει, όταν ανέκυψε το θέμα με την έναρξη των διαδικασίων για τον έλεγχο της Σύμβασης και για την έκπτωση της ένωσης εταιρειών, ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για τον Δήμο και τους δημότες Ρόδου, που αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αναβάθμιση του οδικού φωτισμού του Δήμου για 12 ολόκληρα χρόνια.
Με βάση τη σχετική προσφορά, ο Δήμος, όπως ανέφερε ο ΟΤΕ, χωρίς καμία επένδυση κεφαλαίου, εξοικονομεί 3,7 εκατ. ευρώ στην 12ετία.
Συνυπολογίζοντας το επιπρόσθετο όφελος ύψους 7,2 εκατ. ευρώ, βάσει στοιχείων του Δήμου, από τα έξοδα συντήρησης του δικτύου φωτισμού (μισθοδοσία, καλαθοφόρα, ανταλλακτικά, διαχείριση αποθήκης κ.α.), τα οποία πλέον αναλαμβάνει ο ανάδοχος, το συνολικό όφελος για τον Δήμο Ρόδου σε βάθος 12ετίας εκτιμάται από τον ΟΤΕ σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση ότι θα ξεπεράσει τα 11 εκατ. ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου