Συνεντεύξεις

Γ. Καββαθάς: «Η οικονομία παραμένει σε τροχιά επικίνδυνης στασιμότητας»

«Οι προτάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα οδηγούν σε αποσπασματικές λύσεις, ενώ αναμένεται να επιδεινώσουν το πρόβλημα των μελλοντικών εισροών στα ταμεία. Ασφαλώς, θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό μας σύστημα και να διορθωθούν στρεβλώσεις ετών. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει εις βάρος των συνεπών φορολογουμένων και των παραγωγικών επαγγελματιών»
Αυτό δηλώνει μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ . Γιώργος Καββαθάς με αφορμή τις αλλαγές στο ασφαλιστικό που έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
«Η πρόταση για πάγωμα των οφειλών, κεφαλαιοποίηση και εξαγορά ασφαλιστικού χρόνου στο μέλλον θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική ένεση ρευστότητας για το ασφαλιστικό σύστημα των επαγγελματιών. Η προσπάθεια για γενναία συνένωση των ταμείων χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και η διαχειριστική επάρκεια, δεν είναι η πιο κατάλληλη λύση», τονίζει ο κ. Καββαθάς.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρεται και  στην έρευνα της Συνομοσπονδίας που δείχνει ότι τα ελληνικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην αντιμετώπιση των καθημερινών υποχρεώσεων.
«Ασφαλώς οι επιβαρύνσεις του δεύτερου μνημονίου που διατηρήθηκαν, καθώς και άλλες που προστέθηκαν με το νέο τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα, επιδεινώνουν τις προοπτικές της εγχώριας ζήτησης, της κατανάλωσης και το επίπεδο διαβίωσης. Και αυτό με τη σειρά του πλήττει σημαντικά τις επιχειρήσεις και τις προσδοκίες οικονομικής ανάκαμψης. Η οικονομία παραμένει σε μια τροχιά επικίνδυνης στασιμότητας», λέει ο κ. Καββαθάς.
Σχετικά με το ενδεχόμενο διενέργειας εθνικών  εκλογών, ο κ. Καββαθάς δηλώνει ότι δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο η χώρα.
«Η χώρα αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται εκλογές. Αντιθέτως αυτό που χρειάζεται επειγόντως είναι  ένα  σχέδιο για να βγούμε από την κρίση το οποίο θα πρέπει να καταρτιστεί μετά από σοβαρό διάλογο στον οποίο θα συμμετάσχουν όλοι οι παραγωγικοί φορείς και τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου», τονίζει ο κ. Καββαθάς.
Η συνέντευξή του κ. Γιώργου Καββαθά, αναλυτικά:
• Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις  στις επιχειρήσεις από την εφαρμογή των διατάξεων του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό σύστημα; Ποιές είναι οι προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ  για το ασφαλιστικό; Πώς μπορεί το σύστημα να γίνει ξανά βιώσιμο;
Οι προτάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα οδηγούν σε αποσπασματικές λύσεις, ενώ αναμένεται να επιδεινώσουν το πρόβλημα των μελλοντικών εισροών στα ταμεία. Ασφαλώς, θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό μας σύστημα και να διορθωθούν στρεβλώσεις ετών. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει εις βάρος των συνεπών φορολογουμένων και των παραγωγικών επαγγελματιών. Αναφορικά με τις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για τον ΟΑΕΕ και το ασφαλιστικό σύστημα, οι οποίες παρεμπιπτόντως είναι εύλογες και έχουν γίνει αποδεκτές από όλους τους φορείς, εμείς εκτιμούμε ότι η πρόταση για πάγωμα των οφειλών, κεφαλαιοποίηση και εξαγορά ασφαλιστικού χρόνου στο μέλλον θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική ένεση ρευστότητας για το ασφαλιστικό σύστημα των επαγγελματιών. Η προσπάθεια για γενναία συνένωση των ταμείων χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και η διαχειριστική επάρκεια, δεν είναι η πιο κατάλληλη λύση.
• Θα μετάσχει και η ΓΣΕΒΕΕ στην απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 4 Φεβρουαρίου;  Θα κλείσουν οι επιχειρήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας;
Το έχουμε ήδη εξαγγείλει και η ανταπόκριση   τόσο των τοπικών όσο και των κλαδικών ομοσπονδιών είναι μεγάλη και μαχητική.Εχω την πεποίθηση ότι μετά από πολλά χρόνια θα γίνει μια μεγαλειώδης κινητοποίηση που θα στείλει ένα βροντερό μήνυμα τόσο προς τους δανειστές όσο και προς την κυβέρνηση.Οτι ο κόσμος δεν αντέχει πια τα μέτρα που τον οδηγούν στον οικονομικό αφανισμό ,στην απόγνωση και στην απώλεια της αξιοπρέπειας του.
• Ποιά είναι τα συμπεράσματα της έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ που σας ανησυχούν; Γιατί χαρακτηρίσατε το 2016 έτος χαμηλών  προοπτικών; Είναι τόσο άσχημη η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας;
Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα ελληνικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην αντιμετώπιση των καθημερινών υποχρεώσεων. Ασφαλώς οι επιβαρύνσεις του δεύτερου μνημονίου που διατηρήθηκαν, καθώς και άλλες που προστέθηκαν με το νέο τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα, επιδεινώνουν τις προοπτικές της εγχώριας ζήτησης, της κατανάλωσης και το επίπεδο διαβίωσης. Και αυτό με τη σειρά του πλήττει σημαντικά τις επιχειρήσεις και τις προσδοκίες οικονομικής ανάκαμψης. Η οικονομία παραμένει σε μια τροχιά επικίνδυνης στασιμότητας.
• Ελλοχεύει ο κίνδυνος να κλείσουν και άλλες επιχειρήσεις εξαιτίας των μέτρων και τι έγινε με τα προγράμματα στήριξης των ΜΜΕ;
Το επόμενο διάστημα αναμένουμε τη δημοσίευση του νέου αναπτυξιακού νόμου, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την προκήρυξη των νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Επίσης, διεθνείς οργανισμοί και οι θεσμοί φαίνεται να ανησυχούν για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ωστόσο, υπάρχει σημαντική απόκλιση ως προς τον τελικό στόχο και ελλιπής πληροφόρηση. Οι επιχειρήσεις κλείνουν όχι μόνο λόγω της έλλειψης ρευστότητας και χρηματοδότησης, αλλά και εξ αιτίας της περιορισμένης προοπτικής ανάκαμψης και συσσώρευσης υποχρεώσεων.
• Αισιοδοξείτε ότι με την πορεία που έχει χαράξει η κυβέρνηση είναι δυνατό να αναταχθεί η οικονομία της χώρας;
Με το υφιστάμενο πλαίσιο που προωθείται, υπό τις ευλογίες των θεσμών, είναι προφανές ότι οι προοπτικές ανάταξης της οικονομίας είναι περιορισμένες. Ακόμη κι αν αυτό συμβεί μελλοντικά, αναμένουμε ότι η ανάταξη αυτή, ο μετασχηματισμός θα είναι προς όφελος των ισχυρών παικτών στην αγορά, ενώ θα ευνοεί εκείνες τις επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται εκτός της χώρας σε διάφορα επίπεδα.
• Πιστεύετε πως η χώρα οδηγείται  ξανά σε εκλογές. Αν ναι, τι θα σημαίνει αυτό  για την οικονομία;
Η χώρα αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται εκλογές. Αντιθέτως αυτό που χρειάζεται επειγόντως είναι  ένα  σχέδιο για να βγούμε από την κρίση το οποίο θα πρέπει να καταρτιστεί μετά από σοβαρό διάλογο στον οποίο θα συμμετάσχουν όλοι οι παραγωγικοί φορείς και τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.Οσο δεν προχωρούμε προς αυτή τη κατεύθυνση τόσο θα αναπαράγονται τα αδιέξοδα της κοινωνίας και της  οικονομίας.
• Ποιοί είναι οι στόχοι σας για το έτος 2016;
Αναμένουμε σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής, να συνειδητοποιηθεί από όλους τους πολιτικούς χώρους η αναγκαιότητα συνεννόησης και διαμόρφωσης ενός εθνικού πλαισίου παραγωγικής ανασυγκρότησης και αναδιάρθρωσης. Υπάρχουν θέματα που άπτονται ζητημάτων που εκφεύγουν της οικονομικής ανάλυσης, όπως είναι το προσφυγικό, η κρίση στο ευρωπαϊκό μοντέλο, τα εθνικά θέματα. Πρέπει να δείξουμε ενότητα λόγου και έργων σε αυτούς τους τομείς. Η ΓΣΕΒΕΕ καλείται να αναδείξει τόσο στη βάση όσο και στο πολιτικό προσωπικό ότι ο δρόμος της ανάκαμψης πρέπει να προέλθει μέσα από εθνικές πρωτοβουλίες και δράσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου