Ειδήσεις

Γ. Σταθάκης: Παρατείνεται ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομίας, υποδομών, ναυτιλίας και τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, εξήγγειλε την παράταση της νομοθετικής ρύθμισης για την προστασία της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό.

Πρόκειται για τη διάταξη που θεσπίστηκε το 2013 και έληξε στο τέλος του 2014. Προβλέπει την απαγόρευση εκτέλεσης του πλειστηριασμού υπό την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης πληροί συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

Ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι: «Η κυβέρνηση προτίθεται άμεσα να νομοθετήσει την παράταση της προθεσμίας του νόμου αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η δημιουργία ενός συνολικού πλαισίου διαχείρισης των «κόκκινων» στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων», υποστήριξε.

Η νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πέρυσι και η οποία αναμένεται να παραταθεί μέχρι το τέλος του 2015 –μέχρι το επιτελείο του κ. Σταθάκη να παρουσιάσει το καινούργιο πλαίσιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων- ουσιαστικά δεν χρησιμοποιήθηκε παρά σε 3000 περιπτώσεις.

Και αυτό διότι η ρύθμιση προβλέπει ότι ο δανειολήπτης που πληροί τα κριτήρια πρέπει να πληρώνει ένα ποσό στην τράπεζα κάθε μήνα για να μην κινδυνεύει με πλειστηριασμό. Αυτό, γίνεται ούτως ή άλλως από τις τράπεζες και εκτός νόμου. Ποια είναι τα κριτήρια της νομοθετικής ρύθμισης;

1. Το εισόδημα να μην ξεπερνά τις 35.000 ευρώ,

2. Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τα 200.000 ευρώ

3. Η συνολική αξία των ακινήτων του να μην ξεπερνά τις 270.000 ευρώ

4. Το σύνολο των καταθέσεων και των κινητών αξιών να μην υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου