Τοπικές Ειδήσεις

Ν. Σαντορινιός: Όποιοι δεν θέλουν να είναι ξανά υποψήφιος ο κ. Παυλόπουλος, πρέπει να εξηγήσουν τους λόγους στον ελληνικό λαό

Στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Αταίριστοι», με τον δημοσιογράφο Χρήστο Κούτρα, ήταν σήμερα καλεσμένος ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου έθεσε τέσσερα καυτά ζητήματα που θα πρέπει να απασχολήσουν την ελληνική πλευρά, την επ΄ αύριο της υπογραφής της Συμφωνίας για τον East Med, ενώ σχολίασε σκωπτικά την ονοματολογία και την αναμονή της καθόδου του Πρωθυπουργού από το βουνό, στο πλαίσιο της εκλογής ΠτΔ.

Υπογραφή East Med

«Χαιρετίζουμε την υπογραφή της Συμφωνίας για τον αγωγό East Med, ως μια πολύ θετική εξέλιξη για τη χώρας μας».

«Η Συμφωνία για τον Αγωγό είναι βαρύνουσας σημασίας, για αυτό και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δούλεψε ιδιαίτερα για την ολοκλήρωσή της. Η Συμφωνία αυτή οριστικοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, κατά την 5η Σύνοδο Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ και τον Μάρτιο του 2019, στην συνάντηση των 3 χωρών, όπου για πρώτη φορά παρευρέθηκε και στήριξε το έργο και ο Αμερικανός Υπ. Εξωτερικών, κ. Πομπέο. Ενώ, τέλος, τον Φεβρουάριο του 2019, εγκρίθηκε ως ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος και εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Connecting Europe Facilities».

«Και κάποιες σκέψεις για την συνέχεια: Πρώτον, έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι το κείμενο της Συμφωνίας προβλέπει πως όλες οι συμμετέχουσες, στο έργο, χώρες θα προστατέψουν την όδευση του αγωγού. Πρακτικά αυτό δηλαδή σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει προστασία τόσο για την ΑΟΖ της Κύπρου, όπου τώρα η Τουρκία κάνει παράνομες γεωτρήσεις, αλλά και για την περιοχή που περιλαμβάνεται στην παράνομη Συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης, καθώς ο αγωγός περνάει μέσα και από αυτά τα δυο σημεία. Άρα, είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί η δέσμευση των χωρών που υπογράφουν ότι θα προστατεύσουν τις εν λόγω περιοχές.

Δεύτερον, παρά την ανακοίνωση που το State Department εξέδωσε και με την οποία χαιρετίζει την Συμφωνία, οφείλει η ελληνική πλευρά και ο Πρωθυπουργός, στη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό Πρόεδρο να διασφαλίσει την πλήρη, δημόσια, στήριξη των ΗΠΑ, αφού ο κ. Τράμπ έχει εκφράσει διαφωνίες για το Νομοσχέδιο East Mediterranean Partnership, στο οποίο περιλαμβάνεται η Συμφωνία για τον Αγωγό.

Τρίτον, να θυμίσω ότι η Συμφωνία θα μπορούσε να έχει υπογραφεί από τον Φεβρουάριο του 2019, όμως εμείς θεωρούσαμε πολύ σημαντική την παρουσία και της Ιταλίας, καθώς αυτή θα είναι ο τελικός αποδέκτης του έργου. Τώρα η Ιταλία εξέδωσε μια πολύ χαλαρή ανακοίνωση και η ελληνική πλευρά οφείλει να διασφαλίσει, έστω και τώρα, την συμμετοχή της.

Τέταρτον, ένα ακόμη πιο σημαντικό θέμα είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει από την ΔΕΠΑ Διεθνών. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει Νόμο όπου η ΔΕΠΑ Διεθνών, μαζί με την ΔΕΠΑ Υποδομών, ανήκαν αποκλειστικά στο Δημόσιο έλεγχο. Με τις πρόσφατες όμως ρυθμίσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ, η ΔΕΠΑ Υποδομών ιδιωτικοποιείται στο σύνολό της, μη διασφαλίζοντας τους πόρους στη ΔΕΠΑ Διεθνών για τη χρηματοδότηση των διεθνών αυτών έργων. Αυτά είναι σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Για μας είναι άκρως προβληματικό ότι οι υποδομές και το μονοπώλιο της διανομής φυσικού αερίου περνάει εξ΄ ολοκλήρου στα χέρια ιδιωτών και παράλληλα είναι μείζονος σημασίας, πια, να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του East Med».

Ονοματολογία για ΠτΔ

«Συζητώντας συνεχώς για πρόσωπα και περιμένοντας τον Πρωθυπουργό να κατέβει από το όρος, με τις πλάκες του Μωυσή, για να μας πει το όνομα, ευτελίζεται ο θεσμός του ΠτΔ».

Ο κ. Παυλόπουλος, όπως έχω ξαναπεί, κατά κοινή ομολογία, έχει επιτελέσει στο ακέραιο το θεσμικό του ρόλο. Για αυτό το λόγο εμείς πιστεύουμε ότι μια δεύτερη θητεία, του ίδιου προσώπου, είναι και επιτρεπτή από το Νόμο και σωστή. Όποιοι δεν θέλουν να είναι ξανά Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Παυλόπουλος, πρέπει να εξηγήσουν τους λόγους στον ελληνικό λαό».

Για την ομηρία των Ελλήνων Ναυτικών

«Προσωπικά, είχα διαφορές επαφές για αυτό το ζήτημα και είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η διαχειρίστρια εταιρεία έχει εντάξει στην προσπάθεια μια πολύ καλή διαπραγματευτική ομάδα. Γενικά, όπως ξέρω και από παρόμοιες περιπτώσεις που αντιμετωπίσαμε κατά τη θητεία μας, αυτές οι καταστάσεις απαιτούν χρόνο, ψυχραιμία και υπομονή. Είμαι σίγουρος ότι, με τους κατάλληλους χειρισμούς, όλα θα πάνε καλά και πως και αυτή η περιπέτεια θα έχει αίσιο τέλος».

Τέλος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, διαφώνησε κάθετα με τις απόψεις του κ. Σιμόπουλου, βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος διατύπωσε την άποψη, κατά την ώρα της συνέντευξης, ότι «λόγω της ποσόστωσης, γυναίκες που δεν αξίζουν, παίρνουν θέσεις από αξιόλογους άνδρες». Ο Νεκτάριος Σαντορινιός υπογράμμισε ότι το μέτρο της ποσόστωσης είναι απαραίτητο, από τη στιγμή που το πολιτικό σύστημα δεν έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό ωριμότητας, ώστε να δίνει τις ίδιες δυνατότητες συμμετοχής και στα δυο φύλλα. Το ζητούμενο είναι η ισότητα και για αυτό και προσωπικά ο χώρος μου τη στηρίζει, αυξάνοντας την ποσόστωση στις εξωκομματικές διαδικασίες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου