Από 10% έως 30% κυμαίνεται η μείωση των τζίρων τοπικών εμπορικών επιχειρήσεων κατά την εορταστική περίοδο. Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν στάθηκαν ικανές να «αναθερμάνουν» την τοπική αγορά, με αποτέλεσμα την έντονη ανησυχία των καταστηματαρχών και εμπόρων.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, κ. Γιάννης Πάππου, τα αυξημένα φορολογικά βάρη σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση των εισοδημάτων των πολιτών, έχουν άμεσες επιπτώσεις στην αγορά. Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες αλυσίδες καρπώνονται το μεγαλύτερο κομμάτι της όποιας ρευστότητας, γεγονός που συνεπάγεται τον περιορισμό του «ζωτικού χώρου» των τοπικών εμπορικών επιχειρήσεων.
«Τα ροδίτικα καταστήματα δυστυχώς πλήρωσαν το τίμημα της έλευσης των μεγάλων αλυσίδων είτε εθνικών, είτε πολυεθνικών με αποτέλεσμα π.χ. στον κλάδο παιδικών ειδών παιχνιδιών να έχει δημιουργηθεί πλέον μονοπωλιακή κατάσταση στο νησί, καθώς έχουν κλείσει όλα τα μικρά καταστήματα παιχνιδιών. Δυστυχώς το λυπηρό είναι ότι τα αποτελέσματα δεν θα ήταν τόσο οδυνηρά για την τοπική αγορά, εάν υπήρχε συνειδητοποιημένη καταναλωτική συνείδηση αλλά και αντίστοιχη εκπαίδευση των καταναλωτών. Βεβαίως η αγορά είναι ανοιχτή. Δεν μπορούν να μπουν φραγμοί στην έλευση πολυεθνικών ή εθνικών αλυσίδων. Αυτό το οποίο χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση είναι οι καταναλωτές να προβαίνουν σε σωστή έρευνα αγοράς, διότι πραγματικά τα ντόπια καταστήματα υπερέχουν σε ποιότητα και σε εξυπηρέτηση και σε τιμές από τα αντίστοιχα ανταγωνιστικά», δήλωσε ο κ. Πάππου στη «δημοκρατική».
Στο μεταξύ, από την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου, θα ξεκινήσουν οι χειμερινές εκπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν έως και 28 Φεβρουαρίου. Την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων δηλαδή στις 14 Ιανουαρίου τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά.
«Πολλοί καταστηματάρχες, προκειμένου να καταφέρουν να προσελκύσουν καταναλωτές κατά την εορταστική περίοδο, διέθεταν εμπορεύματα σε χαμηλότερες τιμές. Δεν μπορεί πλέον προϊόν να πωληθεί σε τιμές βιτρίνας. Κανένας δεν αγοράζει, όλοι ζητούν-απαιτούν προσφορές και εκπτώσεις», επισημαίνει ο κ. Πάππου.
Η κατάσταση που επικρατεί στη Ρόδο, στο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων είναι ενδεικτική για το τι μπορεί να συμβαίνει και στα υπόλοιπα μικρότερα νησιά όπου ο νέος χρόνος έφερε την εξίσωση των συντελεστών ΦΠΑ και την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος του μειωμένου ΦΠΑ.
Κώστας Σπανός
Ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου της Ρόδου, κ. Κώστας Σπανός αναφέρει ότι η εορταστική κίνηση στην αγορά ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών με τους τζίρους να είναι μειωμένοι σε σύγκριση με πέρυσι.
«Η κίνηση στην αγορά δεν ήταν η προσδοκώμενη. Οι τζίροι των τοπικών εμπορικών επιχειρήσεων είναι μειωμένοι σε σύγκριση με πέρυσι, με κάποιους κλάδους να μετρούν μεγαλύτερες και άλλους κλάδους να μετρούν λιγότερες απώλειες. Για μία ακόμη φορά είδαμε τις μεγάλες αλυσίδες να έχουν τη μεγαλύτερη κίνηση. Από εδώ και πέρα δεν περιμένουμε βελτίωση της κίνησης. Ξεκινούν βέβαια οι εκπτώσεις, αλλά δεν περιμένουμε να κινηθεί ιδιαίτερα η αγορά. Άλλωστε η εκπτωτική περίοδος διαρκεί ενάμιση μήνα, ενώ στην αγορά υπάρχουν διαρκώς προσφορές», είπε ο κ. Σπανός.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ