ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Στ. Γιαλλίζης: «Βαρύ πλήγμα έχει δεχθεί ο τουρισμός εξαιτίας του μεταναστευτικού»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΓΙΑΛΛΙΖΗΣ
Βαρύ πλήγμα έχει δεχθεί ο τουρισμός εξαιτίας του μεταναστευτικού

ΣΤ. ΓΙΑΛΛΙΖΗΣ

Συ­νέ­ντευ­ξη

στη Μαρία Χον­δρο­γιάν­νη

«Κατά τη διάρ­κεια του πε­ρα­σμέ­νου κα­λο­και­ριού, το με­τα­να­στευ­τι­κό πρό­βλη­μα πήρε πρω­το­φα­νείς δια­στά­σεις. Τα νησιά της Δω­δε­κα­νή­σου, και ει­δι­κά η Κως, βρί­σκο­νται διαρ­κώς στη δίνη του κυ­κλώ­να, γιατί δέ­χο­νται τον με­γα­λύ­τε­ρο όγκο προ­σφύ­γων και με­τα­να­στών. Δια­μορ­φώ­θη­καν πρω­το­φα­νείς κα­τα­στά­σεις για τις μι­κρές νη­σιω­τι­κές κοι­νω­νί­ες που χωρίς μέσα και δυ­να­τό­τη­τες, κλή­θη­καν να δια­χει­ρι­στούν ένα πρό­βλη­μα, που δεν είναι δικό τους αλλά πλέον ολό­κλη­ρης της Ευ­ρώ­πης».

Αυτό δη­λώ­νει, με­τα­ξύ άλλων, σε συ­νέ­ντευ­ξή του στη «δ», ο επι­κε­φα­λής του τμή­μα­τος του ΕΒΕΔ στην Κω κ. Στέρ­γος Γιαλ­λί­ζης και υπο­γραμ­μί­ζει πως ο του­ρι­σμός έχει ήδη δε­χθεί βαρύ πλήγ­μα εξαι­τί­ας του συ­γκε­κρι­μέ­νου προ­βλή­μα­τος.

«Το νησί βρί­σκε­ται εδώ και καιρό, σε κα­τά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης. Ει­λι­κρι­νά οδεύ­ου­με στο άγνω­στο με βάρκα μόνο την ελ­πί­δα, πως θα βρε­θεί σύ­ντο­μα μια λύση για το με­τα­να­στευ­τι­κό, που είναι μεί­ζον εθνι­κό, πο­λι­τι­κό αλλά κυ­ρί­ως κοι­νω­νι­κό ζή­τη­μα. Η Κως αλλά και τα υπό­λοι­πα νησιά δεν μπο­ρούν να αντέ­ξουν άλλη μια τρα­γι­κή σεζόν, όπως αυτή που πέ­ρα­σε. Ο χει­μώ­νας θα είναι δύ­σκο­λος για όλους. Οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες θα πα­ρα­παί­ουν αι­μορ­ρα­γώ­ντας κάθε ημέρα και πε­ρισ­σό­τε­ρο, πε­ρι­μέ­νο­ντας την πο­λυ­πό­θη­τη με­τα­μό­σχευ­ση δη­λα­δή την επό­με­νη του­ρι­στι­κή σεζόν», το­νί­ζει ο κ. Γιαλ­λί­ζης.

Ο κ. Γιαλ­λί­ζης ανα­φέ­ρε­ται και στην από­φα­ση της δη­μο­τι­κής αρχής Κω, να προ­χω­ρή­σει στην επι­βο­λή τέ­λους του­ρι­στι­κής ανά­πτυ­ξης αλλά και στο ζή­τη­μα που αφορά τις ρυθ­μί­σεις για τα δά­νεια που είναι στο «κόκ­κι­νο».

Η συ­νέ­ντευ­ξη του κ. Στέρ­γου Γιαλ­λί­ζη, ανα­λυ­τι­κά:

Πώς εξε­λί­χθη­κε η φε­τι­νή του­ρι­στι­κή σεζόν για τις επι­χει­ρή­σεις καθώς πα­ρου­σιά­στη­καν αρ­κε­τά προ­βλή­μα­τα και εξαι­τί­ας των εκλο­γι­κών ανα­με­τρή­σε­ων;

Η σεζόν φέτος θα μπο­ρού­σε να ήταν μια από τις πιο κα­λύ­τε­ρες, αφού είχαν γίνει αρ­κε­τές κρα­τή­σεις. Δυ­στυ­χώς η πο­λι­τι­κή αστά­θεια και η αβε­βαιό­τη­τα δε βο­ή­θη­σε το του­ρι­στι­κό μας προ­ϊ­όν. Οι του­ρί­στες επι­θυ­μούν να υπάρ­χει στα­θε­ρό­τη­τα και κυ­ρί­ως ασφά­λεια εκεί όπου κά­νουν δια­κο­πές. Ως χώρα σε αυτά απο­τύ­χα­με. Η πο­λι­τι­κή αστά­θεια τους τε­λευ­ταί­ους μήνες είχε ανυ­πο­λό­γι­στες συ­νέ­πειες για τον με­γα­λύ­τε­ρο πνεύ­μο­να της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας. Οι επι­χει­ρή­σεις δεν έτυ­χαν κα­μί­ας βο­ή­θειας και οι τζί­ροι κα­τρα­κύ­λη­σαν με ανυ­πο­λό­γι­στες συ­νέ­πειες όχι μόνο για τους επι­χει­ρη­μα­τί­ες και το προ­σω­πι­κό τους αλλά και για τα κρα­τι­κά έσοδα. Η ανυ­παρ­ξία συ­γκρο­τη­μέ­νης πο­λι­τι­κής στρα­τη­γι­κής για την προ­ώ­θη­ση αλλά και την ανά­πτυ­ξη της του­ρι­στι­κής βιο­μη­χα­νί­ας δη­μιούρ­γη­σαν προ­βλή­μα­τα. Συ­γκυ­ρί­ες και προ­βλή­μα­τα άλλων αντα­γω­νι­στι­κών του­ρι­στι­κών προ­ο­ρι­σμών μάς βο­ή­θη­σαν για να μην βου­λιά­ξου­με και να έχου­με μια θε­ω­ρη­τι­κά καλή σεζόν χωρίς τρα­γι­κές απώ­λειες σε αφί­ξεις αλλά χωρίς τα ανά­λο­γα κέρδη.

Ει­δι­κά στην Κω πώς είναι η κα­τά­στα­ση στην αγορά καθώς εξαι­τί­ας του με­τα­να­στευ­τι­κού αρ­κε­τές επι­χει­ρή­σεις είναι σε δεινή θέση; Θα είναι δύ­σκο­λος ο φε­τι­νός χει­μώ­νας;

Κατά τη διάρ­κεια του πε­ρα­σμέ­νου κα­λο­και­ριού, το με­τα­να­στευ­τι­κό πρό­βλη­μα πήρε πρω­το­φα­νείς δια­στά­σεις. Τα νησιά της Δω­δε­κα­νή­σου, και ει­δι­κά η Κως βρί­σκο­νται διαρ­κώς στη δίνη του κυ­κλώ­να, γιατί δέ­χο­νται τον με­γα­λύ­τε­ρο όγκο προ­σφύ­γων και με­τα­να­στών. Δια­μορ­φώ­θη­καν πρω­το­φα­νείς κα­τα­στά­σεις για τις μι­κρές νη­σιω­τι­κές κοι­νω­νί­ες που χωρίς μέσα και δυ­να­τό­τη­τες, κλή­θη­καν να δια­χει­ρι­στούν ένα πρό­βλη­μα, που δεν είναι δικό τους αλλά πλέον ολό­κλη­ρης της Ευ­ρώ­πης. Και το έκα­ναν με ένα τρόπο που τιμά τις αξίες και των πο­λι­τι­σμό μας. Με τον του­ρι­σμό να έχει δε­χτεί ισχυ­ρό­τα­το πλήγ­μα, η δρα­στη­ριό­τη­τα των επι­χει­ρή­σε­ων στην Κω ήταν υπό κα­τάρ­ρευ­ση. Το νησί βρί­σκε­ται εδώ και καιρό, σε κα­τά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης. Ει­λι­κρι­νά οδεύ­ου­με στο άγνω­στο με βάρκα μόνο την ελ­πί­δα, πως θα βρε­θεί σύ­ντο­μα μια λύση στο μεί­ζον εθνι­κό, πο­λι­τι­κό αλλά κυ­ρί­ως κοι­νω­νι­κό ζή­τη­μα του με­τα­να­στευ­τι­κού διότι η Κως αλλά και τα υπό­λοι­πα νησιά δεν μπο­ρούν να αντέ­ξουν άλλη μια τρα­γι­κή σεζόν, όπως αυτή που πέ­ρα­σε. Ο χει­μώ­νας θα είναι δύ­σκο­λος για όλους. Με­τρά­με τις πλη­γές του κα­λο­και­ριού και οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες θα πα­ρα­παί­ουν αι­μορ­ρα­γώ­ντας κάθε μέρα και πε­ρισ­σό­τε­ρο πε­ρι­μέ­νο­ντας την «πο­λυ­πό­θη­τη με­τα­μό­σχευ­ση» κατά την νέα του­ρι­στι­κή σεζόν.

Τέ­θη­καν σε εφαρ­μο­γή μέτρα για την ενί­σχυ­ση των επι­χει­ρή­σε­ων που έχουν πλη­γεί από το με­τα­να­στευ­τι­κό;

Η δη­μο­τι­κή αρχή προ­χώ­ρη­σε στην ψή­φι­ση μέ­τρων για τους επαγ­γελ­μα­τί­ες που πλή­γη­καν από το με­τα­να­στευ­τι­κό. Οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις που τέ­θη­καν προ­κει­μέ­νου να εντα­χθεί ένας επι­χει­ρη­μα­τί­ας ήταν δύ­σκο­λο να εφαρ­μο­στούν στην πράξη και δεν πι­στεύω πως θα υπάρ­ξει το ανά­λο­γο εν­δια­φέ­ρον. Το χει­ρό­τε­ρο είναι η υπο­κρι­τι­κή στάση του Δήμου αφού, μας ανα­κοι­νώ­νει μέτρα – ημί­με­τρα για την ανα­κού­φι­ση των επι­χει­ρη­μα­τιών που επλή­γη­σαν από το με­τα­να­στευ­τι­κό. Δια­χω­ρί­ζει τους επαγ­γελ­μα­τί­ες σε δυο κα­τη­γο­ρί­ες, απο­φα­σί­ζο­ντας ποιοι και σε ποιες πε­ριο­χές έχουν υπο­στεί ζημία και ποιοι όχι. Λες και το νησί είναι δύο τα­χυ­τή­των και δεν υπήρ­ξε ζημία σε όλη του την έκτα­ση. Τα μέτρα στή­ρι­ξης που ανα­κοί­νω­σε ο Δήμος αφο­ρού­σαν μόνο τις πε­ριο­χές γύρω από το Λι­μά­νι, ούτε καν για όλο το ιστο­ρι­κό κέ­ντρο της πόλης. Από αυτό και μόνο απο­δει­κνύ­ει πόσο εκτός πραγ­μα­τι­κό­τη­τας σε σχέση με την αγορά είναι τα ημί­με­τρα του Δήμου, από τα οποία οι επαγ­γελ­μα­τί­ες δεν έχουν πραγ­μα­τι­κή ανα­κού­φι­ση και όφε­λος. Είναι απλά μια επι­κοι­νω­νια­κή πο­λι­τι­κή του Δήμου.

Τα μη­νύ­μα­τα για την του­ρι­στι­κή σεζόν του 2016 δεν είναι τόσο θε­τι­κά εξαι­τί­ας του με­τα­να­στευ­τι­κού. Ποια θα είναι η αντί­δρα­ση των επι­χει­ρη­μα­τιών που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στην Κω;

Σοκ προ­κά­λε­σαν τα στοι­χεία που πα­ρου­σί­α­σε εκ μέ­ρους των του­ρι­στι­κών πρα­κτό­ρων ο Σ. Βου­κου­βα­λί­δης. Κα­τα­λά­βα­με πως η σεζόν του 2016 θα είναι η χει­ρό­τε­ρη για την Κω. Την τρέ­χου­σα πε­ρί­ο­δο οι προ­κρα­τή­σεις σε άλ­λους του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς, όπως η Κέρ­κυ­ρα, τα Χανιά, το Ηρά­κλειο και η Ζά­κυν­θος, πα­ρου­σιά­ζουν με­γά­λη αύ­ξη­ση.

Για την Κω οι προ­κρα­τή­σεις δεν πα­ρου­σιά­ζουν αύ­ξη­ση αλλά μεί­ω­ση. Συ­γκε­κρι­μέ­να από την κε­ντρι­κή Ευ­ρώ­πη είναι -42%, από τη Γερ­μα­νία -44%, από την Αυ­στρία -86%, από την Πο­λω­νία -19%, από την Ελ­βε­τία -20%, από την Ολ­λαν­δία -48%, από την Αγ­γλία -35%, από τη Σκαν­δι­να­βία -40%, από το Βέλ­γιο -26%. Και αν -όπως συ­μπλή­ρω­σε ο κ. Βου­κου­βα­λί­δης – μέχρι τις 15 Ια­νουα­ρί­ου που ολο­κλη­ρώ­νε­ται ο προ­γραμ­μα­τι­σμός των πτή­σε­ων, δεν υπάρ­ξει δια­φο­ρο­ποί­η­ση και ανά­καμ­ψη μετά δεν θα υπάρ­χουν αε­ρο­πλά­να για να με­τα­φέ­ρουν τους του­ρί­στες στην Κω. Σε ό,τι αφορά τη γε­νι­κή ει­κό­να των με­γά­λων τour operator για το νησί, ο κ. Βου­κου­βα­λί­δης δή­λω­σε “Ξε­χά­στε την Κω δεν πάει φέτος…” Οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες απαι­τούν πλέον μια διευ­θέ­τη­ση του προ­βλή­μα­τος από όλους, αλλά κυ­ρί­ως από τον Δήμο.

Κατά την τε­λευ­ταία συ­νε­δρί­α­ση της επι­τρο­πής δια­βού­λευ­σης στις 18 Νο­εμ­βρί­ου 2015 απο­φα­σί­στη­κε ομο­φώ­νως η συ­γκρό­τη­ση μιας επι­τρο­πής, μέλη της οποί­ας θα ήταν και οι εκ­πρό­σω­ποι των φο­ρέ­ων δη­λα­δή του ΕΒΕΔ, της Ένω­σης Ξε­νο­δό­χων Κω και των του­ρι­στι­κών πρα­κτό­ρων, προ­κει­μέ­νου να προ­χω­ρή­σουν σε συ­να­ντή­σεις και σε όλες τις απα­ραί­τη­τες ενέρ­γειες. Οι εκ­πρό­σω­ποι των φο­ρέ­ων είναι αντί­θε­τοι στη δη­μιουρ­γία ενός ανε­ξέ­λεγ­κτου hotspot με­τα­να­στών και προ­σφύ­γων. Δέ­χο­νται την εύ­ρε­ση ενός χώρου εκτός του αστι­κού ιστού της πόλης, σε πε­ριο­χή που να μην επη­ρε­ά­ζει την λει­τουρ­γία επι­χει­ρή­σε­ων και κα­τοι­κη­μέ­νων πε­ριο­χών, προ­κει­μέ­νου αφε­νός να πα­ρέ­χε­ται η απαι­τού­με­νη αν­θρω­πι­στι­κή βο­ή­θεια (ια­τρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή πε­ρί­θαλ­ψη, σί­τι­ση, στέ­γα­ση) αφε­τέ­ρου δε να πραγ­μα­το­ποιού­νται οι σχε­τι­κές ενέρ­γειες κα­τα­γρα­φής των με­τα­να­στών. Μετά να προ­ω­θού­νται άμεσα στην κε­ντρι­κή – ηπει­ρω­τι­κή Ελ­λά­δα.

Σε ποιες κι­νή­σεις θα προ­βούν οι φο­ρείς;

Θα συ­γκρο­τη­θεί άμεσα το συμ­βού­λιο, όπως απο­φα­σί­στη­κε στην επι­τρο­πή δια­βού­λευ­σης. Σε αυτό θα πρέ­πει να με­τέ­χει ο έπαρ­χος Κω καθώς είναι επι­βε­βλη­μέ­νο σε αυτές τις προ­σπά­θειες να λει­τουρ­γή­σου­με όλοι μαζί με ενό­τη­τα: Πε­ρι­φέ­ρεια-Δήμος-Φο­ρείς. Τέλος, οφεί­λου­με στις προς προ­γραμ­μα­τι­σμό συ­να­ντή­σεις να τη­ρή­σου­με μια ιε­ραρ­χία συ­να­ντώ­ντας πρώτα τον υπουρ­γό με­τα­να­στευ­τι­κής πο­λι­τι­κής κ. Μου­ζά­λα και τον αν. υπουρ­γό δη­μο­σί­ας τάξης κ. Τόσκα και με­τέ­πει­τα να προ­χω­ρή­σου­με –αν κρι­θεί απα­ραί­τη­το- σε συ­να­ντή­σεις με άλλα πο­λι­τι­κά πρό­σω­πα.

Θα γίνει πράξη η από­φα­ση της δη­μο­τι­κής αρχής Κω για την επι­βο­λή τέ­λους του­ρι­στι­κής ανά­πτυ­ξης; Ποιες είναι οι εξε­λί­ξεις για το θέμα που αφορά τους μειω­μέ­νους συ­ντε­λε­στές του ΦΠΑ;

Η δη­μο­τι­κή αρχή της Κω έβαλε σκοπό να επι­βά­λει ένα χα­ρά­τσι (ΝΕΟ ΔΗ­ΜΟ­ΤΙ­ΚΟ ΦΟΡΟ) σε όλους τους επαγ­γελ­μα­τί­ες του νη­σιού. Προ­σπα­θεί να βρει τους πό­ρους για να εκτε­λέ­σει έργα που έχει σχε­διά­σει και ψη­φί­σει.

Τώρα φα­νε­ρώ­νει τον αρ­χι­κό της σχε­δια­σμό, που δεν είναι άλλος από το να χτυ­πή­σει τους ήδη πνιγ­μέ­νους από φό­ρους επι­χει­ρη­μα­τί­ες, που αγω­νί­ζο­νται να επι­βιώ­σουν, επι­βάλ­λο­ντάς τους νέο φόρο σε αντι­κα­τά­στα­ση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. Κάνει λόγο για φόρο επί των ακα­θα­ρί­στων εσό­δων, χωρίς πρώτα να συ­να­ντη­θεί με τους εκ­προ­σώ­πους των φο­ρέ­ων του νη­σιού και να συ­ζη­τή­σει μαζί τους. Πι­στεύω ότι η συ­νερ­γα­σία σε θέ­μα­τα ανά­πτυ­ξης πρέ­πει να είναι ο πρω­ταρ­χι­κός σκο­πός και στό­χος της Το­πι­κής Αυ­το­διοί­κη­σης.

Δυ­στυ­χώς η δη­μο­τι­κή αρχή ου­δέ­πο­τε κά­λε­σε τους πα­ρα­γω­γι­κούς φο­ρείς του τόπου να συ­ζη­τή­σουν και να βρουν τρό­πους επί­λυ­σης των οι­κο­νο­μι­κών προ­βλη­μά­των και των απω­λειών στα έσοδα. Η διοί­κη­ση του ΕΒΕΔ και ει­δι­κό­τε­ρα η διοί­κη­ση του το­πι­κού πα­ραρ­τή­μα­τος με ομό­φω­νη από­φα­ση προ­χώ­ρη­σαν σε κα­τά­θε­ση προ­σφυ­γής. Η από­φα­ση δεν θα είναι εφι­κτό να εφαρ­μο­σθεί γιατί θα αντι­στα­θού­με με κάθε τρόπο στην άδικη φο­ρο­ε­πι­δρο­μή κατά των μελών μας.Το ζή­τη­μα των μειω­μέ­νων συ­ντε­λε­στών έχει πάρει τον δρόμο του με την εκ­δί­κα­ση της υπό­θε­σης στις 4 Μαρ­τί­ου 2016 στην Ολο­μέ­λεια στου ΣτΕ. Εί­μα­στε τυ­χε­ροί που έχου­με έναν ικα­νό­τα­το πε­ρι­φε­ρειάρ­χη, ο οποί­ος πα­ρα­κο­λου­θεί τις εξε­λί­ξεις σε όλα τα ζη­τή­μα­τα. Έτσι και σε αυτό ενήρ­γη­σε άμεσα για την επί­λυ­ση του προ­βλή­μα­τος προς όφε­λος της κοι­νω­νί­ας. Πι­στεύω πως θα έχου­με θε­τι­κό απο­τέ­λε­σμα.

Σας ανη­συ­χούν οι ρυθ­μί­σεις για τα δά­νεια που είναι στο «κόκ­κι­νο»; Πώς θα πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­στούν οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες, ει­δι­κά τώρα;

Τα κόκ­κι­να δά­νεια είναι πλέον πραγ­μα­τι­κό­τη­τα και σχε­δόν όλες οι επι­χει­ρή­σεις βρί­σκο­νται σε κρί­σι­μο ση­μείο και σε αδιέ­ξο­δο καθώς δεν υπάρ­χει σαφής τρό­πος αντι­με­τώ­πι­σης του προ­βλή­μα­τος. Δεν υπάρ­χει βού­λη­ση από την κυ­βέρ­νη­ση να στα­θεί δίπλα στην επι­χει­ρη­μα­τι­κή κοι­νό­τη­τα και να οδη­γή­σει τους χι­λιά­δες δα­νειο­λή­πτες σε ασφα­λή νερά. Απλώς εφαρ­μό­ζει τα όσα δια­τά­ζουν οι ονο­μα­ζό­με­νοι θε­σμοί χωρίς δια­πραγ­μά­τευ­ση και ρε­α­λι­στι­κές προ­τά­σεις. Δεν πι­στεύω πως θα μπο­ρέ­σου­με να αντε­πε­ξέλ­θου­με ως επι­χει­ρη­μα­τί­ες στο «τσου­νά­μι» των φο­ρο­ε­πι­δρο­μών. Πρέ­πει όλοι μαζί ενω­μέ­νοι σαν μια γρο­θιά να αντι­στα­θού­με με ομα­δι­κές προ­σφυ­γές κατά του ελ­λη­νι­κού κρά­τους με στόχο την επι­βί­ω­ση των επι­χει­ρή­σε­ών μας αλλά κυ­ρί­ως των οι­κο­γε­νειών μας.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.