ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Bloomberg: Η πανδημία κρατά τα «κλειδιά» της Ευρώπης – Τα lockdown από… τον Τζόνσον έως τον Μητσοτάκη

news room 6 λεπτά ανάγνωση
644

Μέχρι στιγμής, στην Ευρώπη έχουν πεθάνει πάνω από 215.000 άτομα και σχεδόν 7 εκα­τομ­μύ­ρια έχουν μολυν­θεί, κάνο­ντας για τους ηγέτες επι­τα­κτική τη λήψη νέων μέτρων – Τι ισχύει σε κάθε χώρα και ποιες είναι οι επό­με­νες κινή­σεις

Ο Βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός, Μπόρις Τζόνσον, έγινε ο τελευ­ταίος Ευρω­παίος ηγέτης που υπα­να­χω­ρεί από τη δέσμευσή του για αποφυγή ενός lockdown, καθώς τα δεκάδες χιλιά­δες καθη­με­ρινά κρού­σματα ανέ­τρε­ψαν τα κυβερ­νη­τικά σχέδια, εκτρο­χιά­ζο­ντας την ανά­καμψη της οικο­νο­μίας.

Το μέτρο καρα­ντί­νας για έναν μήνα για όλη την Αγγλία ενερ­γο­ποιεί­ται από την ερχό­μενη Πέμπτη, με την εξαί­ρεση των σχο­λείων, των πανε­πι­στη­μίων και των κατα­στη­μά­των που καλύ­πτουν βασικές ανάγκες, όπως ανα­κοί­νωσε το Σάββατο ο Τζόνσον, καθώς τα κρού­σματα συνο­λικά ξεπέ­ρα­σαν το 1 εκα­τομ­μύ­ριο στη χώρα.

Εντός της εβδο­μά­δας, ανάλογα μερικά lockdown επι­βάλ­λο­νται και σε Γερ­μα­νία και Γαλλία.

Αυστρία, Ελλάδα και Πορ­το­γα­λία ακο­λού­θη­σαν το παρά­δειγμα των δυο μεγάλων οικο­νο­μιών της ΕΕ με επέ­κταση των μέτρων περιο­ρι­σμού για τον Νοέμ­βριο, σε μια προ­σπά­θεια να τιθα­σεύ­σουν τον ιό πριν τις δια­κο­πές των Χρι­στου­γέν­νων. Σημειώ­νε­ται ότι, μέχρι στιγμής, στην Ευρώπη έχουν πεθάνει πάνω από 215.000 άτομα και σχεδόν 7 εκα­τομ­μύ­ρια έχουν μολυν­θεί.

«Τα Χρι­στού­γεννα θα είναι δια­φο­ρε­τικά φέτος, ίσως πολύ δια­φο­ρε­τικά», είπε κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου ο Τζόνσον. «Ελπίζω όμως και πιστεύω ειλι­κρινά ότι ανα­λαμ­βά­νο­ντας τώρα δράση, θα μπο­ρούμε να επι­τρέ­ψουμε στις οικο­γέ­νειες σε όλη τη χώρα να είναι ενω­μέ­νες».

Εστια­τό­ρια, μπαρ, κέντρα ψυχα­γω­γίας και πολι­τι­στι­κοί χώροι θα κλεί­σουν από Δευτέρα στη Γερ­μα­νία, ενώ σχολεία και τα περισ­σό­τερα κατα­στή­ματα θα παρα­μεί­νουν ανοιχτά. Η Γαλλία ξεκί­νησε από την Παρα­σκευή το δικό της μίνι lockdown.

Το Βέλγιο κλείνει όλα τα κατα­στή­ματα που δεν θεω­ρού­νται πρώτης ανάγκης, ενώ περιο­ρί­ζει τις οικο­γε­νεια­κές επι­σκέ­ψεις, με στόχο να απο­φύ­γει την ολική κατάρ­ρευση του συστή­μα­τος υγείας.

Ο Έλληνας πρω­θυ­πουρ­γός, Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, επι­διώ­κει να απο­φύ­γει ένα γενικό lockdown και το Σάββατο ανα­κοί­νωσε επέ­κταση των μέτρων οικο­νο­μι­κής βοή­θειας για τις επι­χει­ρή­σεις και τους εργα­ζο­μέ­νους, ενώ αύξησε τους περιο­ρι­σμούς στα σημεία μεγάλου συνω­στι­σμού.

Με τις δια­δη­λώ­σεις δια­μαρ­τυ­ρίας να πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νται και την πολι­τική σύμπνοια να ξεθω­ριά­ζει, οι ηγέτες των ευρω­παϊ­κών χωρών προ­σπα­θού­σαν να απο­φύ­γουν τους καθο­λι­κούς περιο­ρι­σμούς που έβαλαν ολό­κληρη την ήπειρο στη δίνη της ύφεσης την περα­σμένη άνοιξη.

 

Ακο­λου­θούν οι τελευ­ταίες εξε­λί­ξεις από το Ηνωμένο Βασί­λειο, την Ιταλία, τη Γερ­μα­νία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Πορ­το­γα­λία και την Αυστρία:

Ηνωμένο Βασί­λειο

Ο Τζόνσον ανα­κοί­νωσε ένα μερικό λουκέτο για την Αγγλία, επι­διώ­κο­ντας να συγκρα­τή­σει το νέο ξέσπα­σμα του κορω­νοϊού που εξα­πλώ­νε­ται γρη­γο­ρό­τερα κι από τις χει­ρό­τε­ρες προ­βλέ­ψεις της κυβέρ­νη­σης και απειλεί να εκτρο­χιά­σει το εθνικό σύστημα Υγείας.

Οι εργα­ζό­με­νοι που θα μπαί­νουν σε ανα­στολή συμ­βά­σεων θα καλύ­πτο­νται από το κράτος έως και στο 80% των μισθών τους για όσο θα διαρκεί το lockdown, δήλωσε ο Τζόνσον, επε­κτεί­νο­ντας το προ­γραμμα που επρό­κειτο να λήξει αυτό το Σαβ­βα­το­κύ­ριακο για να αντι­κα­τα­στα­θεί από ένα λιγό­τερο γεν­ναιό­δωρο πρό­γραμμα.

Το lockdown θα ξεκι­νή­σει την Πέμπτη, μετά από ψηφο­φο­ρία στο κοι­νο­βού­λιο και θα διαρ­κέ­σει του­λά­χι­στον ως τις αρχές Δεκεμ­βρίου.

«Δεν θα επι­στρέ­ψουμε στο γενικό lockdown του περα­σμέ­νου Μαρτίου και του Απρι­λίου», είπε ο Τζόνσον. «Τα μέτρα που έχω περι­γρά­ψει είναι λιγό­τερο απα­γο­ρευ­τικά, λιγό­τερο περιο­ρι­στικά. Αλλά φοβάμαι ότι, από την Πέμπτη, το βασικό μήνυμα είναι το ίδιο: μείνετε στο σπίτι, προ­στα­τεύ­στε το σύστημα υγείας και σώστε ζωές».

Τα κρού­σματα στο Ηνωμένο Βασί­λειο, όπου η πολι­τική παν­δη­μίας ελέγ­χε­ται ξεχω­ρι­στά στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλαν­δία, αυξή­θη­καν σχεδόν 22.000 το Σάββατο. Η χώρα έχει τον κορυ­φαίο στην Ευρώπη αριθμό θανάτων και υπερ­βαί­νει τους 46.000 έναντι περίπου 36.600 θανάτων στη Γαλλία, η οποία έχει παρό­μοιο πλη­θυ­σμό.

Γερ­μα­νία

Την Τετάρτη η Καγκε­λά­ριος Μέρκελ και επι­κε­φα­λής κορυ­φαίων επι­χει­ρή­σεων θα συζη­τή­σουν τρόπους να μειωθεί το βάρος που προ­κα­λεί­ται στη βιο­μη­χα­νία.

«Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπο­ρούμε για να ελέγ­ξουμε τους αριθ­μούς των κρου­σμά­των» προ­στα­τεύ­ο­ντας ταυ­τό­χρονα τις δου­λειές, ανέφερε η Μέρκελ.

Ανα­κοί­νωσε μέτρα αυτή την εβδο­μάδα για να περιο­ρί­σει σοβαρά την κυκλο­φο­ρία, δια­τη­ρώ­ντας παράλ­ληλα ανοιχτά τα σχολεία και την οικο­νο­μία. Η Γερ­μα­νία βρί­σκε­ται σε «δρα­μα­τική κατά­σταση», με τις υγειο­νο­μι­κές υπη­ρε­σίες να πλη­σιά­ζουν στο όριο και οι αρχές δεν είναι πλέον σε θέση να εντο­πί­ζουν την πηγή των κρου­σμά­των, δήλωσε η Μέρκελ.

Αν η χώρα περι­μέ­νει το σύστημα υγείας να εξα­ντλη­θεί, τότε θα είναι πολύ αργά, είπε, προει­δο­ποιώ­ντας ότι έρχο­νται τρεις δύσκο­λοι χει­με­ρι­νοί μήνες. Την Παρα­σκευή ανα­κοι­νώ­θη­καν 19.000 κρού­σματα – ο δεύ­τε­ρος μεγα­λύ­τε­ρος ημε­ρή­σιος απο­λο­γι­σμός.

Ο ΥΠΟΙΚ, Πέτερ Αλτμάιερ είπε ωστόσο ότι η χώρα εξα­κο­λου­θεί αν ανα­μέ­νει ανά­πτυξη 0,4% για το δ’ τρίμηνο.

Γαλλία

Ο στόχος της Γαλλίας είναι να περιο­ρι­στεί η συρ­ρί­κνωση της οικο­νο­μίας στο 15% κατά τη διάρ­κεια του νέου lockdown, από 30% που ήταν σε εκείνο που έγινε τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, Μπρυνό Λεμέρ.

Αυτό είχε συμβεί εν μέρει εξαι­τίας της παύσης των οικο­δο­μι­κών εργα­σιών. Αυτή τη φορά, οι κατα­σκευές και τα κατα­στή­ματα που πωλούν οικο­δο­μικά υλικά θα παρα­μεί­νουν ανοιχτά

Την Παρα­σκευή η χώρα ανα­κοί­νωσε τους περισ­σό­τε­ρους νέους θανά­τους από τις 20 Απρι­λίου, όταν τέθηκε σε ισχύ το πρώτο lockdown.

Ιταλία

Η Ιταλία που τέθηκε σε μερικό lockdown την περα­σμένη εβδο­μάδα, ίσως απα­γο­ρέ­υ­σει και τη μετα­κί­νηση μεταξύ περιο­χών, σύμφωνα με την Corriere della Sera. Μιλάνο, Νάπολη, Μπο­λό­νια, Τορίνο και Ρώμη είναι μεταξύ των πόλεων που ίσως βρεθούν αντι­μέ­τω­πες με λουκέτο σε τμήματα του μητρο­πο­λι­τι­κού τους κέντρου.

Η κυβέρ­νηση μελετά νέα μέτρα, ωστόσο, όπως είπε ο πρω­θυ­πουρ­γός Κόντε, το να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά θα είναι μια πρό­κληση. Ενδέ­χε­ται οπάντως η χώρα να τεθεί σε σχεδόν γενικό lockdown από τις 9 Νοεμ­βρίου ανάλογα με την πορεία των κρου­σμά­των.

Η Ιταλία έχει ήδη επι­βά­λει απα­γό­ρευση κυκλο­φο­ρίας απο τις 11 μ.μ., περιο­ρι­σμέ­νες ώρες λει­τουρ­γίας για εστια­τό­ρια και μπαρ, καθώς και κλειστά γυμνα­στή­ρια, πισίνες και χώρους δια­σκέ­δα­σης.

Τα νέα κρού­σματα που ανα­κοι­νώ­θη­καν ξεπέ­ρα­σαν τις 30.000 την Παρα­σκευή για πρώτη φορά από την έναρξη της παν­δη­μίας.

Ισπανία

Η πλειο­νό­τητα των 17 περι­φε­ρειών της Ισπα­νίας έχει ήδη κλείσει τα εσω­τε­ρικά σύνορα ή θα το πράξει αυτήν την εβδο­μάδα, εμπο­δί­ζο­ντας τα μη απα­ραί­τητα ταξίδια. Τα παρα­πάνω θα παρα­μεί­νουν σε ισχύ μέχρι τις 9 Νοεμ­βρίου.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός Πέδρο Σάντσεθ κήρυξε τη χώρα σε κατά­σταση έκτα­κτης ανάγκης στις 25 Οκτω­βρίου, οπότε οι αρχές μπορούν να λαμ­βά­νουν απο­φά­σεις για νέα μέτρα. Η Ισπανία αυτή την εβδο­μάδα ανα­κοί­νωσε περισ­σό­τερα από 9.000 κρού­σματα ημε­ρη­σίως για δύο συνε­χό­με­νες ημέρες.

Ελλάδα

Οι κάτοι­κοι της Ελλάδας θα βρεθούν αντι­μέ­τω­ποι με αυστη­ρό­τε­ρους περιο­ρι­σμούς τον Νοέμ­βριο, όπως δήλωσε ο Πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης το Σάββατο, καθώς η χώρα κατέ­γραψε ρεκόρ 2.056 νέων μολύν­σεων.

Η χώρα θα χωρι­στεί σε 2 ζώνες – υψηλού κιν­δύ­νου και επι­τή­ρη­σης. Στις περιο­χές υψηλού κιν­δύ­νου, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της πρω­τεύ­ου­σας της Αθήνας, θα κλεί­σουν εστια­τό­ρια, μπαρ, κινη­μα­το­γρά­φοι, μουσεία, θέατρα και γυμνα­στή­ρια, αν και θα επι­τρέ­πε­ται στους ανθρώ­πους να μετα­κι­νού­νται μεταξύ των περιο­χών. Η βιο­μη­χα­νία, τα σχολεία, τα κατα­στή­ματα λια­νι­κής, τα ξενο­δο­χεία και τα κομ­μω­τή­ρια θα παρα­μεί­νουν ανοιχτά σε εθνικό επίπεδο. Η νυχτε­ρινή απα­γό­ρευση κυκλο­φο­ρίας θα ξεκινά μισή ώρα νωρί­τερα και συγκε­κρι­μένα από τις 12 έως τις 5 το πρωί.

Πορ­το­γα­λία

Η Πορ­το­γα­λία επέ­κτεινε τους περιο­ρι­σμούς σε περισ­σό­τε­ρες περιο­χές, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της πρω­τεύ­ου­σας Λισα­βό­νας, καθώς η κυβέρ­νηση προ­σπα­θεί να περιο­ρί­σει την εξά­πλωση της παν­δη­μίας, δια­τη­ρώ­ντας παράλ­ληλα τα κατα­στή­ματα και τα εστια­τό­ρια ανοιχτά.

Από τις 4 Νοεμ­βρίου, οι περιο­ρι­σμοί που ισχύουν ήδη σε τρεις δήμους της βόρειας Πορ­το­γα­λίας θα ισχύουν για συνο­λικά 121 περιο­χές που έχουν ανα­φέ­ρει περισ­σό­τερα κρού­σματα, δήλωσε ο πρω­θυ­πουρ­γός Αντόνιο Κόστα σε συνέ­ντευξη Τύπου το βράδυ του Σαβ­βά­του στη Λισα­βόνα. Αυτές οι περιο­χές φιλο­ξε­νούν περίπου το 70% του πλη­θυ­σμού των 10 εκα­τομ­μυ­ρίων της Πορ­το­γα­λίας.

Τα κατα­στή­ματα θα πρέπει να κλεί­νουν έως τις 10 μ.μ. και τα εστια­τό­ρια έως τις 10:30 μ.μ. Επι­πλέον, οι εργα­ζό­με­νοι θα πρέπει να εργά­ζο­νται εξ απο­στά­σεως όταν είναι δυνατόν.

Αυστρία

Ο Αυστρια­κός Καγκε­λά­ριος Σεμπά­στιαν Κούρτς έδωσε το σήμα για μερικό lockdwon το Σάββατο, παρό­μοιο με της Γερ­μα­νίας, με ανοιχτά σχολεία και κατα­στή­ματα και περιο­ρι­σμούς, όπως απα­γό­ρευση κυκλο­φο­ρία τη νύχτα.

Εστια­τό­ρια, καφε­τέ­ριες και ξενο­δο­χεία θα κλεί­σουν, εκτός από takeawy και deliver. Τα γυμνα­στή­ρια, οι κινη­μα­το­γρά­φοι και τα θέατρα θα κλεί­σουν. Οι κανόνες τίθε­νται σε ισχύ την Τρίτη έως τα τέλη Νοεμ­βρίου.

Πηγή: newmoney.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.