Ειδήσεις

Μετωπική Τασούλα – ΣΥΡΙΖΑ: «Ορίστε τους αντικαταστάτες Πολάκη και Τζανακόπουλου» – «Παραβιάζετε το Σύνταγμα»

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζει η απόφαση της Προανακριτικής Επιτροπής να εξαιρεθούν από τις εργασίες της οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος. Και αυτό γιατί, μετά την απάντηση του Κωνσταντίνου Τασούλα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ότι δηλαδή η εν λόγω απόφαση δεν παραβιάζει κάποια απόφαση της ολομέλειας της Βουλής και το αίτημα για ορισμό αντικαταστατών, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέδρασε με σφοδρότητα κατηγορώντας τον πρόεδρο της Βουλής για παραβίαση του Συντάγματος.

Ανταλλαγή επιστολών

Η αρχή έγινε την Τετάρτη, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την απόφαση της Προανακριτικής έστειλε επιστολή στον κ. Τασούλα, χαρακτηρίζοντας την απόφαση για την εξαίρεση μελών παράνομη που «διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη», καθώς «παραβιάζει την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής».

Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει πως η επίκληση παλαιότερης γνωμοδότησης του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής που επικαλείται την αυτονόητη ισχύ της αρχής της μειοψηφίας κατά τη συγκρότηση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, είναι εμφανώς προσχηματική και σε κάθε περίπτωση «παντελώς αβάσιμη, δεδομένου ότι μόνο το αποφασίζον όργανο, η Ολομέλεια της Βουλής, θα μπορούσε να εξετάσει σχετικό ζήτημα πριν λάβει την απόφασή της για συγκρότηση της επιτροπής».

Απαντώντας σήμερα, ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως δεν παραβιάζεται η απόφαση της Ολομέλειας. «Δεν μου είναι κατανοητό κατά τι παραβιάσθηκε η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής από την απόφαση της επιτροπής περί εξαίρεσης δύο μελών της», γεγονός που αμφισβητεί τη βάση του επιχειρήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί απόφαση της Ολομέλειας. Σε άλλο δε σημείο αναφέρει χαρακτηριστικά πως η απόφαση της Ολομέλειας έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τη σύσταση-δημιουργία της επιτροπής. «Τα μέλη της εν λόγω επιτροπής, δηλαδή η σύνθεσή της ορίστηκαν όχι από την Ολομέλεια όπως γράφετε αλλά από την απόφασή μου έπειτα από υποδείξεις ονομάτων βουλευτών από τις ΚΟ. Μάλιστα η απόφαση της Ολομέλειας εν ετηρήθη εκ των πραγμάτων χωρίς αυτό να υπονομεύει το κύρος της επιτροπής γιατί η κοινοβουλευτική ομάδα της Μέρα25 επέλεξε να μην εκπροσωπηθεί».

Λίγη ώρα αργότερα, ο πρόεδρος της Βουλής έστειλε και νέα επιστολή στο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητάει από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ορίσει τους δύο βουλευτές που θα αντικαταστήσουν τους κ.κ. Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο. Μάλιστα, μιλώντας  σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Πρόεδρος της Βουλής ρωτήθηκε και πως θα εκλάβει τυχόν απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην προτείνει νέα μέλη. «Θα το εκλάβω ως πείσμα» απάντησε ο Κώστας Τασούλας.

Σε νέα ερώτηση τι θα γίνει αν δεν αντικατασταθούν τα δύο μέλη, ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε πως θα γίνει ότι ακριβώς και με το ΜέΡΑ25. Δηλαδή θα μείνουν κενές οι δύο θέσεις.

Στο ερώτημα τι θα γίνει αν στην επόμενη συνεδρίαση δώσουν το παρών οι Δ. Τζανακόπουλος και Π. Πολάκης επισημάνθηκε πως δεν θα υπάρχει νόμιμη σύνθεση και επομένως δεν θα μπορεί να προχωρήσει η συνεδρίαση.

Απαντώντας στα όσα λέει η αξιωματική αντιπολίτευση ο Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε πως η συγκρότηση της επιτροπής- που αποφασίστηκε από την Ολομέλεια- παραμένει «αλώβητη». Από εκεί και πέρα η σύνθεση είναι στα ίδια τα μέλη, με τον Πρόεδρο της Βουλής να λέει πως η επιτροπή με τις αρμοδιότητες που παίρνει είναι σαν να «δραπετεύει» από την πολιτική της ιδιότητα.

Παράλληλα υπογράμμισε πως εφόσον κάποιος ασκήσει καθήκοντα προανακριτικού υπαλλήλου ουσιαστικά «ακυρώνεται» ως μάρτυρας. Επομένως αυτό δεν μπορεί να γίνει, καθώς θα μπορούσε να δημιουργήσει μελλοντικά θέματα.

Ο Κ. Τασούλας απαντώντας σε νέο ερώτημα για το τι θα πράξει σε περίπτωση που τα δύο μέλη δεν αποχωρήσουν και αν τελικά υπάρχει ενδεχόμενο να κληθεί η φρουρά απάντησε πως «είναι πολύ μακρινό σενάριο αυτό. Ας μην προτρέχουμε. Είναι συλλογικό όργανο και πρέπει να προστατεύσουμε την ευταξία».

Τέλος σε νέο ερώτημα αν μπορεί μελλοντικά να κριθεί άκυρη η διαδικασία από το ανώτερο δικαστικό συμβούλιο λόγω της εξαίρεσης των δύο βουλευτών είπε πως «εκτιμώ ότι δεν θα γίνει αυτό. Αισθάνομαι ότι έχουν νομική στήριξη οι διαδικασίες».

Σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Αντιδρώντας τόσο στις επιστολές, όσο και στα όσα είπε ο κ. Τασούλας στους δημοσιογράφους, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση, τονίζοντας πως ο πρόεδρος της Βουλής «παραβιάζει το Σύνταγμα»:

«Ο Πρόεδρος της Βουλής δυστυχώς σήμερα επέλεξε να λειτουργήσει ως πρόεδρος της πλειοψηφίας και όχι ως Πρόεδρος του συνόλου της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

Αντί να αποκαταστήσει τη κοινοβουλευτική τάξη, επιλέγει να ευθυγραμμισθεί με μια καταφανώς παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής, που παραβιάζει και το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Ελπίζουμε να έχει συνυπολογίσει τις θεσμικές και πολιτικές συνέπειες της επιλογής του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση δεν θα καταστεί συνεργός σε παράνομες, αντικοινοβουλευτικές και αντιθεσμικές πρακτικές, αλλά θα παραμείνει προσηλωμένος στην τήρηση της νομιμότητας, του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, όπως επιτάσσει πάντα ο ρόλος και η παράδοση της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας».

πηγή newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου