Δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία η Ρόδος για τη δημιουργία οργανωμένων κέντρων γυμνιστών στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της υλοποίησης του νόμου για το θεματικό τουρισμό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας (ΣΕΤΚΕ) κ. Παναγιώτη Τοκούζη.
Με επιστολή του προς την Υπουργό Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά, προτείνει την ένταξη των μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων στο υπάρχον πλαίσιο του «Γυμνιστικού Τουρισμού» και εν συνεχεία την δημιουργία ενός νέου νομικού πλαισίου και την ένταξη του στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο που να προβλέπει την ίδρυση «Οργανωμένων Κέντρων Γυμνιστών» στα πρότυπα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών (η Γαλλία κρατά τα σκήπτρα φιλοξενώντας 4 εκατ. φυσιολάτρες το χρόνο), τα οποία θα περιλαμβάνουν ειδικές εγκαταστάσεις σε απόμερες παραλίες ή κόλπους και θα απευθύνονται αυστηρά στο κοινό αυτό.
Η εν λόγω μορφή τουρισμού υφίσταται εδώ και δεκαετίες στην χώρα μας, ειδικά στις τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές, όπου συγκεκριμένες παραθαλάσσιες τοποθεσίες καθιερώθηκαν ως «παραλίες γυμνιστών» χωρίς να υφίστανται όμως οι απαιτούμενες προδιαγραφές, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια η χώρα μας να δυσφημείται στους λάτρεις αυτού του είδους εναλλακτικού τουρισμού.
Όπως δήλωσε ο κ. Τοκούζης στη «δημοκρατική», παραμένει ανοδική η πορεία του γυμνισμού ανά την Ευρώπη με τη Ρόδο να μην καταφέρνει να προσελκύει το κοινό αυτής της ειδικής κατηγορίας διακοπών. Η μόνη επίσημη παραλία γυμνιστών που υπάρχει στη Ρόδο (στην περιοχή Μαντώματα στο Φαληράκι), δεν λειτουργεί σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές με αποτέλεσμα να εκφράζονται παράπονα απ’ όσους την επισκέπτονται. Παράλληλα, το κενό της νομοθεσίας, επιτρέπει σε τέτοιες περιπτώσεις να παρουσιάζονται φαινόμενα, όπως στην παραλία της Τσαμπίκας, όπου αυθαίρετα ένα τμήμα της έχει μετατραπεί σε χώρο για γυμνιστές.
«Τα οργανωμένα κέντρα γυμνιστών θα πρέπει να λειτουργούν με συγκεκριμένες προδιαγραφές, βάσει των οποίων θα φυλάσσονται τα προσωπικά αντικείμενα των επισκεπτών και θα καλύπτονται οι επισιτιστικές τους ανάγκες. Οι εγκαταστάσεις αυτές φυσικά θα πρέπει να βρίσκονται εντός περιφραγμένων χώρων έτσι ώστε οι θιασώτες αυτής της μορφής τουρισμού που επισκέπτονται τη χώρα μας και των οποίων το ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό, να έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές της, με την απαραίτητη σοβαρότητα και σεβασμό προς τους έτερους παραθεριστές αλλά και αντιστοίχως από αυτούς.
Όσον αφορά την ευθύνη λειτουργίας των κέντρων αυτών θα μπορούσαν να δοθούν οι ανάλογες αρμοδιότητες είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ά βαθμού είτε σε ιδιώτες», αναφέρεται στην επιστολή του ΣΕΤΚΕ στην υπουργό.
Και ο δήμος της Χάλκης έχει ταχθεί υπέρ του φυσιολατρικού τουρισμού και της λειτουργίας οργανωμένων κέντρων γυμνιστών. «Υπάρχει γενικότερα αναρχία γύρω από το φυσιολατρικό τουρισμό. Στο μικρό μας νησί, συμβαίνει συχνά να επιδίδονται κάποιοι σε γυμνισμό, οπότε δεν βλέπω τον λόγο να μη γίνεται συγκροτημένα και όχι άναρχα. Υπάρχουν μικρές παραλίες που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του φυσιολατρικού τουρισμού, εφόσον υπάρξει ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο. Όλα αυτά τα θέσαμε και στην γενική γραμματέα του Υπουργείου τουρισμού, κα Ευριδίκη Κουρνέτα κατά την επίσκεψή της στη Χάλκη την άνοιξη», δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού, κ. Μιχάλης Πατρός.
Στο μεταξύ, το ριάλιτι γυμνιστών, ο Αδάμ αναζητά την Εύα, που γυρίστηκε στη Ρόδο τον περασμένο Αύγουστο, έχει κάνει γνωστό το νησί μας πριν καν ξεκινήσει να προβάλλεται στη γερμανική τηλεόραση. Το γερμανικό ταξιδιωτικό σάιτ “travelbook.de“ φιλοξένησε άρθρο με τίτλο: «Αυτό είναι το νησί που φιλοξένησε την εκπομπή ο Αδάμ αναζητά την Εύα». Το άρθρο περιέχει πληροφορίες τουριστικού ενδιαφέροντος για τη Ρόδο και επισημαίνει ότι για πρώτη φορά η παραγωγή του ριάλιτι δεν επιλέγει κάποιο εξωτικό προορισμό στον Ειρηνικό Ωκεανό για τα γυρίσματα αλλά ένα νησί στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ