ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περιφερειάρχης & Δήμαρχος μιλούν στη “δ” για τις πρώτες 60 μέρες της θητείας τους

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
χατζημαρκος-χατζηδιακος

Εναν πρώτο απο­λο­γι­σμό έργου για τους δύο μήνες πο­λι­τι­κού βίου τους στην Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου και στον Δήμο Ρόδου, επι­χει­ρούν οι κ.κ. Γιώρ­γος Χα­τζη­μάρ­κος και Φώτης Χα­τζη­διά­κος, αντί­στοι­χα.

Πα­ρό­τι είναι εξαι­ρε­τι­κά δύ­σκο­λο να πα­ρου­σιά­σουν ακόμη απτά απο­τε­λέ­σμα­τα με δε­δο­μέ­νο ότι ακόμη δια­νύ­ουν πε­ρί­ο­δο προ­σαρ­μο­γής στα νέα τους κα­θή­κο­ντα, σε ένα εξαι­ρε­τι­κά δύ­σκο­λο οι­κο­νο­μι­κό πε­ρι­βάλ­λον, που πά­ντως δεν θα πρέ­πει να απο­τε­λέ­σει «άλ­λο­θι» για τυχόν απο­τυ­χία τους σε διά­φο­ρους το­μείς -κυ­ρί­ως της αντι­με­τώ­πι­σης θε­μά­των της κα­θη­με­ρι­νό­τη­τας και της εξυ­πη­ρέ­τη­σης του πο­λί­τη- και οι δύο άν­δρες έχουν δώσει ήδη ένα στίγ­μα της πο­ρεί­ας τους. Να θυ­μί­σου­με εξάλ­λου ότι η θη­τεία και των δύο αν­δρών έχει διάρ­κεια 5 ετών.

Κατά γε­νι­κή ομο­λο­γία ο πε­ρι­φε­ρειάρ­χης κ. Γ. Χα­τζη­μάρ­κος έχει εκ­πλή­ξει ακόμη και τους άσπον­δους φί­λους του αλλά και τους εκλο­γι­κούς αντι­πά­λους του. Όσοι θε­ω­ρού­σαν ότι θα έβρι­σκαν απέ­να­ντι τους έναν απρό­σι­το πο­λι­τι­κό, έναν δύ­σκο­λο χα­ρα­κτή­ρα, δια­ψεύ­στη­καν.

Ο κ. Χα­τζη­μάρ­κος είναι εξαι­ρε­τι­κά προ­σι­τός, φι­λι­κός και ευ­γε­νής, εξυ­πη­ρε­τεί τους πο­λί­τες, ενώ στα θε­τι­κά της μέχρι τώρα θη­τεί­ας του θα πρέ­πει να προ­στε­θεί και το γε­γο­νός ότι ερ­γά­ζε­ται αδιά­κο­πα και επι­διώ­κει να δίνει λύ­σεις σε όποιο πρό­βλη­μα ανα­κύ­πτει, αφού προη­γου­μέ­νως το με­λε­τή­σει μέχρι κο­πώ­σε­ως. Κι ας μην βια­στούν κά­ποιοι να ανα­θε­μα­τί­σουν την αξιο­λό­γη­ση αυτή αν δεν επι­διώ­ξουν να πά­ρουν μια «γεύση» της κα­θη­με­ρι­νό­τη­τας στο νη­σιω­τι­κό σύ­μπλεγ­μα της Πε­ρι­φέ­ρειας Νο­τί­ου Αι­γαί­ου.

Από την άλλη, η δη­μο­τι­κή αρχή και ο δή­μαρ­χος Ρόδου κ. Φώτης Χα­τζη­διά­κος, κα­τα­βάλ­λουν επί­πο­νες προ­σπά­θειες για να βρουν το βη­μα­τι­σμό τους. Τα συσ­σω­ρευ­μέ­να προ­βλή­μα­τα που κλη­ρο­νό­μη­σε ο νέος δή­μαρ­χος, για τα οποία δεν θα τον δείτε να μι­λά­ει, για ευ­νό­η­τους λό­γους, τον έχουν αγ­χώ­σει, κι αυτό γί­νε­ται αντι­λη­πτό από τους συ­νερ­γά­τες του.

Ο πάντα προ­σι­τός πο­λι­τι­κός, με το χα­μό­γε­λο, δεί­χνει επί του πα­ρό­ντος να χάνει το επι­κοι­νω­νια­κό πλε­ο­νέ­κτη­μά του.

Η αλή­θεια όμως είναι ότι με την ανά­λη­ψη των κα­θη­κό­ντων του στον Δήμο είχε να αντι­με­τω­πί­σει και τις «κο­ρώ­νες» της μεί­ζο­νος αντι­πο­λί­τευ­σης, που εξα­κο­λου­θεί να αμ­φι­σβη­τεί δι­κα­στι­κώς το απο­τέ­λε­σμα των εκλο­γών, ενώ άνοι­ξε ταυ­τό­χρο­να δε­κά­δες θέ­μα­τα επι­διώ­κο­ντας να συ­ντο­νί­σει τη δη­μο­τι­κή μη­χα­νή, που άλ­λα­ξε άρδην με την κα­τάρ­γη­ση των χω­ρι­κών αντι­δη­μάρ­χων και την ανά­θε­ση πρό­σθε­των κα­θη­κό­ντων στους θε­μα­τι­κούς αλλά και με την ανα­βάθ­μι­ση των προ­έ­δρων των το­πι­κών κοι­νο­τή­των.

Ο νέος δή­μαρ­χος κατά γε­νι­κή ομο­λο­γία δεν λει­τουρ­γεί ως «χαλί» για να κρύ­ψει τα κακώς κεί­με­να. Για όσους γνω­ρί­ζουν τον δή­μαρ­χο δεν θα πρέ­πει να λη­σμο­νούν ότι πρό­κει­ται για έναν πει­σμα­τά­ρη ερ­γα­σιο­μα­νή και ως εκ τού­του θα πρέ­πει να είναι αι­σιό­δο­ξοι.

Ας δούμε όμως, πως απο­τι­μούν το μέχρι τώρα έργο τους οι ίδιοι:

Γιώρ­γος Χα­τζη­μάρ­κος

«Η αρχή είναι το ήμισυ του πα­ντός. Από σή­με­ρα, ξη­με­ρώ­νει μια και­νούρ­για μέρα για το Αι­γαίο μας και τα νησιά μας. Πιά­νου­με δου­λειά για να αλ­λά­ξου­με όλα όσα μας πλή­γω­σαν, για να ανοί­ξου­με, με τόλμη κι απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα, τους δρό­μους που οδη­γούν σε ένα κα­λύ­τε­ρο μέλ­λον», είχε δη­λώ­σει με την ανά­λη­ψη των κα­θη­κό­ντων του ο κ. Χα­τζη­μάρ­κος που τό­νι­σε στην «δη­μο­κρα­τι­κή» τα εξής:

«Στις 60 πρώ­τες ημέ­ρες της νέας πε­ρι­φε­ρεια­κής αρχής ανοί­ξα­με όλα τα θέ­μα­τα σε μία λο­γι­κή πα­ράλ­λη­λης και ορι­ζό­ντιας δια­χεί­ρι­σης ανοι­χτών ζη­τη­μά­των ταυ­τό­χρο­να, κάτι που απο­δει­κνύ­ει πως αγνο­ού­με αυτό που μέχρι σή­με­ρα ήταν οδη­γός στην χά­ρα­ξη της πο­λι­τι­κής στρα­τη­γι­κής, την έν­νοια του πο­λι­τι­κού κό­στους».

Ο κ. Χα­τζη­μάρ­κος τό­νι­σε ότι «όλα τα ζη­τή­μα­τα γί­νο­νται θέ­μα­τα μιας σχε­δόν κα­θη­με­ρι­νής ατζέ­ντας».

Σε πα­ρα­τή­ρη­σή μας προς τον πε­ρι­φε­ρειάρ­χη, γι’ αυτήν την επι­λο­γή, η απά­ντη­σή του είναι ξε­κά­θα­ρη:

«Δεν έχου­με την πο­λυ­τέ­λεια, δου­λεύ­ο­ντας με έναν στόχο το πολύ ανά διε­τία. Η κοι­νω­νία και οι κα­τα­στά­σεις πιέ­ζουν αφό­ρη­τα για θέ­μα­τα που είναι χρό­νια βαλ­τω­μέ­να.

Ανα­βαθ­μί­ζου­με την κοι­νω­νι­κή μέ­ρι­μνα, τον αθλη­τι­σμό, τον πο­λι­τι­σμό, που μαζί με τον του­ρι­σμό γί­νο­νται η αιχμή της εξω­στρέ­φειας. Ανοί­γου­με τα διοι­κη­τι­κά συμ­βού­λια της Πε­ρι­φέ­ρειας στην κοι­νω­νία και τους φο­ρείς (Κοι­νω­νι­κό Πα­ντο­πω­λείο με Ερ­γα­τι­κό Κέ­ντρο –  Γα­λη­νός με τον Ια­τρι­κό και τον Φαρ­μα­κευ­τι­κό Σύλ­λο­γο).

Στή­νου­με δρά­σεις ερ­γα­σί­ας με τους επι­στη­μο­νι­κούς φο­ρείς (Δι­κη­γο­ρι­κός Σύλ­λο­γος, Οι­κο­νο­μι­κό και Τε­χνι­κό Επι­με­λη­τή­ριο), ενώ χτί­ζου­με πρό­γραμ­μα με τους φο­ρείς της αγο­ράς ( ΕΒΕΔ)».

Στα θε­τι­κά της μέχρι τώρα θη­τεί­ας του ο κ. Χα­τζη­μάρ­κος συ­μπε­ρι­λαμ­βά­νει και την κά­λυ­ψη της επί 4ετίας κενής θέ­σε­ως του εκτε­λε­στι­κού γραμ­μα­τέα της Πε­ρι­φέ­ρειας Νο­τί­ου Αι­γαί­ου με ένα από τα εμπει­ρό­τε­ρα στε­λέ­χη της δη­μό­σιας διοί­κη­σης σε εθνι­κό επί­πε­δο.

Ιδιαί­τε­ρη μνεία κάνει και στο γε­γο­νός ότι η Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου πήρε άμεσα επάνω της το βάρος και την πρω­το­βου­λία, βγαί­νο­ντας μπρο­στά, στο θέμα της αδειο­δό­τη­σης και της κα­τα­σκευ­ής υδα­το­δρο­μί­ων.

Το πρώτο δί­μη­νο της θη­τεί­ας του ο κ. Χα­τζη­μάρ­κος, όπως δή­λω­σε, κί­νη­σε τις δια­δι­κα­σί­ες για να προ­χω­ρή­σει άμεσα η δια­γω­νι­στι­κή δια­δι­κα­σία για τον πλήρη έλεγ­χο των 400 και πλέον τε­χνι­κών έργων μετά την δια­πί­στω­ση, στα πρώτα που ελέγ­χθη­σαν, της ύπαρ­ξης σο­βα­ρών τε­χνι­κών και νο­μι­κών ζη­τη­μά­των.

Ο πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Νο­τί­ου Αι­γαί­ου, τό­νι­σε εξάλ­λου ότι ήταν εκεί­νος που άνοι­ξε το θέμα της λα­θρο­με­τα­νά­στευ­σης, προ­σπα­θώ­ντας να πε­τύ­χει πα­ράλ­λη­λα την  ενί­σχυ­ση των δομών και των σω­μά­των ασφα­λεί­ας σε επί­πε­δο υπο­δο­μών και υλι­κο­τε­χνι­κής υπο­δο­μής και εξα­σφά­λι­σης των ελα­χί­στων απαι­του­μέ­νων εγκα­τα­στά­σε­ων προ­σω­ρι­νής κρά­τη­σης πα­ράλ­λη­λα με τον απαι­τού­με­νο ια­τρι­κό έλεγ­χο των με­τα­να­στών.

Ση­μα­ντι­κό είναι και το γε­γο­νός ότι έθεσε  σε εθνι­κό και ευ­ρω­παϊ­κό επί­πε­δο το θέμα της υπό­χρη­μα­το­δό­τη­σης της Πε­ρι­φέ­ρειας και για πρώτη φορά έβαλε σε τε­χνο­κρα­τι­κή βάση το ζή­τη­μα του μέσου ει­σο­δή­μα­τος της Πε­ρι­φέ­ρειας Νο­τί­ου Αι­γαί­ου.

Ανα­πλή­ρω­σε εξάλ­λου σε χρόνο ρεκόρ τους πό­ρους της τε­χνι­κής βο­ή­θειας για το κλεί­σι­μο του τρέ­χο­ντος ΕΣΠΑ, που η προη­γού­με­νη πε­ρι­φε­ρεια­κή αρχή φρό­ντι­σε να μη­δε­νί­σει πριν φύγει, ενώ έστη­σε γρή­γο­ρα τη δομή τε­χνι­κής στή­ρι­ξης των Δήμων με νέους μη­χα­νι­κούς και ει­δι­κό τμήμα κάτι που για χρό­νια προ­βαλ­λό­ταν ως αδύ­να­τον.

Σε ό,τι αφορά το του­ρι­στι­κό πλάνο προ­βο­λής αυτό σώ­θη­κε έως την 31η Δε­κεμ­βρί­ου 2014, πε­ρί­ο­δο για την οποία δεν πα­ρέ­λα­βε τί­πο­τε ου­σια­στι­κό από την απελ­θού­σα πε­ρι­φε­ρεια­κή αρχή και απο­φά­σι­σε να προ­κη­ρύ­ξει δια­γω­νι­σμό για τη χά­ρα­ξη της στρα­τη­γι­κής του 2015. Εντάσ­σει εξάλ­λου τα νησιά της Πε­ρι­φέ­ρειας στο ει­δι­κό πρό­γραμ­μα επι­μή­κυν­σης του του­ρι­σμού.

Ο κ. Χα­τζη­μάρ­κος ανα­φέρ­θη­κε και στην έντα­ξη νέων έργων στο κοι­μώ­με­νο  ει­δι­κό πρό­γραμ­μα (ΣΑΕΠ 767 – 300 εκατ. ευρώ) και στην ανα­βί­ω­ση του τμή­μα­τος της δια βίου μά­θη­σης.

Στο ίδιο χρο­νι­κό διά­στη­μα ανα­νε­ώ­θη­καν όλες οι προ­γραμ­μα­τι­κές συμ­βά­σεις των Νο­μι­κών Προ­σώ­πων που έλη­γαν με την ανά­λη­ψη των κα­θη­κό­ντων της νέας αρχής ενώ ολο­κλη­ρώ­θη­κε άμεσα το κοινό πλάνο προ­βο­λής με τη Διοί­κη­ση του Λού­βρου για την έκ­θε­ση με θέμα τη Ρόδο που ορ­γα­νώ­νε­ται από το ίδιο το μου­σείο τρέ­χο­ντας πα­ράλ­λη­λα το στόχο για τη με­τα­φο­ρά της στο νησί.

Φώτης Χα­τζη­διά­κος

«Θα μπο­ρού­σα­με να εί­χα­με κάνει πολλά πε­ρισ­σό­τε­ρα αν εί­χα­με το χρόνο από τον Ιού­λιο μέχρι τον Σε­πτέμ­βριο για να ενη­με­ρω­θούν οι συ­νά­δελ­φοι. Εμείς ξε­κι­νή­σα­με από την 15η Σε­πτέμ­βρη και μετά γιατί τότε έγινε η ανά­θε­ση των αρ­μο­διο­τή­των.

Θα μπο­ρού­σα­με να ζη­τή­σου­με και ζη­τού­με την συ­μπό­ρευ­ση όλων των πα­ρα­τά­ξε­ων αλλά πως να συ­ζη­τή­σεις όταν ακόμη αμ­φι­σβη­τού­νται με­τα­ξύ τους οι μειο­ψη­φί­ες και έμ­με­σα, αντα­να­κλα­στι­κά, επη­ρε­ά­ζε­ται και η υπό­στα­ση της δη­μο­τι­κής αρχής, όταν τον Γε­νά­ρη εκ­δι­κά­ζε­ται στο Συμ­βού­λιο της Επι­κρα­τεί­ας έν­στα­ση κατά του κύ­ρους των εκλο­γών», ήταν το πρώτο σχό­λιο του δη­μάρ­χου Ρόδου που ου­σια­στι­κά «έτρε­ξε» θέ­μα­τα του Δήμου σε διά­στη­μα 45 ημε­ρών.

Επε­σή­μα­νε πα­ρα­πέ­ρα ότι πρώτη στό­χευ­ση ήταν η αντι­με­τώ­πι­ση της εμ­φά­νι­σης της πόλης και των προ­τε­ραιο­τή­των που είχαν τα χωριά, μετά από μια 4 ετία με πολλά προ­βλή­μα­τα, αφού είχαν δη­μιουρ­γη­θεί πολλά θέ­μα­τα στις προ­μή­θειες, στο προ­σω­πι­κό και στον συ­ντο­νι­σμό των δρά­σε­ων.

Η πρώτη προ­τε­ραιό­τη­τα, όπως τό­νι­σε ο κ. Χα­τζη­διά­κος, αφού η δη­μο­τι­κή αρχή ήταν δέ­σμια ενός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού και ενός τε­χνι­κού προ­γράμ­μα­τος ήταν ανα­λαμ­βά­νο­ντας τα ηνία της δη­μο­τι­κής αρχής να μην δη­μιουρ­γη­θεί κα­νέ­να κενό επει­δή δια­νύ­α­με την του­ρι­στι­κή πε­ρί­ο­δο και οποια­δή­πο­τε αστο­χία ή πα­ρά­λη­ψη θα δη­μιουρ­γού­σε προ­βλή­μα­τα και θα δυ­σφη­μού­σε το νησί.

«Όλοι οι συ­νά­δελ­φοι με το που ανέ­λα­βαν τα κα­θή­κο­ντά τους, με υπερ­βο­λι­κό ζήλο θα έλεγα και αφιε­ρώ­νο­ντας ατε­λεί­ω­τες ώρες, φρό­ντι­σαν στα θέ­μα­τα που δεν είχαν ανά­γκη κον­δυ­λί­ων

(πε­ρι­βάλ­λο­ντος, κα­θα­ριό­τη­τας, εμ­φά­νι­σης της πόλης) να δεί­ξουν την πρό­θε­ση που έχου­με για βελ­τί­ω­ση της κα­θη­με­ρι­νό­τη­τας», τό­νι­σε ο κ. Χα­τζη­διά­κος και πρό­σθε­σε ότι προ­τε­ραιό­τη­τα δό­θη­κε στις ευ­πα­θείς ομά­δες…

«Πρό­κει­ται για τις κα­τη­γο­ρί­ες των υπο­στη­ρι­ζό­με­νων από την πρό­νοια, σε μια πε­ρί­ο­δο που εί­χα­με προ­βλή­μα­τα με χρη­μα­το­δο­τή­σεις, όταν στα­μα­τού­σαν προ­γράμ­μα­τα όπως το “Βο­ή­θεια στο Σπίτι”. Φρο­ντί­σα­με να στη­ρί­ξου­με τους βρε­φο­νη­πια­κούς σταθ­μούς για να λει­τουρ­γή­σουν από την 1η του Σε­πτέμ­βρη κα­νο­νι­κά, όπως και τα νη­πια­γω­γεία και οι λοι­πές δομές λει­τούρ­γη­σαν με τρόπο υπο­δειγ­μα­τι­κό. Το ίδιο συ­νέ­βη και με τη λει­τουρ­γία των σχο­λεί­ων και τη λει­τουρ­γι­κό­τη­τα των σχο­λι­κών μο­νά­δων».

Ο δή­μαρ­χος Ρόδου ανα­φέρ­θη­κε εν συ­νε­χεία στο ό,τι οι πρό­ε­δροι όλων των κοι­νο­τή­των, που «δεν επη­ρε­ά­στη­καν από τις εν­στά­σεις και τις κο­ρώ­νες της αντι­πο­λί­τευ­σης», λει­τούρ­γη­σαν συλ­λο­γι­κά, έδω­σαν και δί­νουν τον κα­λύ­τε­ρό τους εαυτό για να μην υπάρ­χει κα­νέ­να πρό­βλη­μα στις το­πι­κές κοι­νό­τη­τες πα­ρό­τι μά­λι­στα δεν έχουν αρ­χί­σει οι δια­δι­κα­σί­ες της κα­τα­βο­λής της πά­γιας προ­κα­τα­βο­λής, δη­λα­δή χωρίς κά­ποια χρη­μα­τι­κή υπο­στή­ρι­ξη.

Σε ό,τι αφορά τα θέ­μα­τα της ορ­γά­νω­σης του Δήμου, ο κ. Χα­τζη­διά­κος, τό­νι­σε ότι ήταν συ­νει­δη­τή η στό­χευ­ση να μην πάρει καμία προ­ε­δρία σε ορ­γα­νι­σμό ή εται­ρεία και δια­πι­στώ­νει ότι όλοι οι σύμ­βου­λοι που διό­ρι­σε κα­θη­με­ρι­νά, πρωί και βράδυ και Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κα (ΔΕΥΑΡ), αφιε­ρώ­νουν τον χρόνο τους για να αντι­με­τω­πί­σουν θέ­μα­τα που ανέ­κυ­πταν με δια­κο­πές της ΔΕΗ και έντο­νες και­ρι­κές συν­θή­κες.

«Βέ­βαια δεν μπορώ να πω ότι όλα είναι τέ­λεια, για να είναι τέ­λεια θα πρέ­πει να έχεις μη­χα­νο­λο­γι­κό και μη­χα­νι­κό εξο­πλι­σμό με πλήρη ανά­πτυ­ξη. Δυ­στυ­χώς δεν είναι τω­ρι­νό και δεν θέλω να θε­ω­ρη­θεί αιχμή στην προη­γού­με­νη δη­μο­τι­κή αρχή, τα μη­χα­νή­μα­τα, που είχαν όλοι οι κα­πο­δι­στρια­κοί δήμοι, επει­δή υπήρ­χε στρέ­βλω­ση στο σύ­στη­μα το Καλ­λι­κρα­τι­κό, ήταν πα­ρο­πλι­σμέ­να. Αριθ­μούν 340 εκ των οποί­ων ήταν 5 μη­χα­νή­μα­τα έργων σε ετοι­μό­τη­τα και άλλα 5 στις δη­μο­τι­κές κοι­νό­τη­τες, πε­ρι­φε­ρεια­κά. Με το να ανα­θέ­σου­με σε εντε­ταλ­μέ­νο σύμ­βου­λο τη λει­τουρ­γία αυ­τό­νο­μης δομής άρ­χι­σαν κα­θη­με­ρι­νά να βγαί­νουν ένα ένα τα μη­χα­νή­μα­τα για να κα­λύ­ψου­με το κενό σε ερ­γα­τι­κό δυ­να­μι­κό», δή­λω­σε ο κ. Χα­τζη­διά­κος.

Για τις διοι­κη­τι­κές υπη­ρε­σί­ες τό­νι­σε ότι έγινε μια πρώτη κα­τα­γρα­φή των υπαλ­λή­λων και μέχρι τα Χρι­στού­γεν­να θα δια­πι­στω­θεί που υπάρ­χουν οι ανά­γκες και που ένα πλε­ό­να­σμα υπαλ­λή­λων για να γίνει σωστή ανα­κα­τα­νο­μή του προ­σω­πι­κού.

Για τα με­γά­λα έργα, ο δή­μαρ­χος Ρόδου, επε­σή­μα­νε ότι ανοί­γουν ένας ένας οι φά­κε­λοι των έργων, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας ότι ασχο­λή­θη­κε από την 9η Σε­πτεμ­βρί­ου, μετά την απόρ­ρι­ψη της αί­τη­σης Κα­ρί­κη, για την αντι­με­τώ­πι­ση του θέ­μα­τος των ΡΟΜΑ.

«Η θέση η δική μας είναι ότι πρέ­πει χθες να κα­θα­ρί­σει το θέμα των αθιγ­γά­νων και ο Γε­νι­κός Γραμ­μα­τέ­ας της Απο­κε­ντρω­μέ­νης Διοί­κη­σης είπε ότι δεν μπο­ρούν να εκτε­λε­στούν τα πρω­τό­κολ­λα, αν δεν υπο­δει­χθεί κά­ποιος χώρος. Εχου­με συ­νερ­γα­σία με την Κτη­μα­τι­κή Υπη­ρε­σία του Δη­μο­σί­ου και όχι αυτά που λένε περί αγο­ράς από ιδιώ­τη αλλά πριν από όλα αυτά θα γίνει συ­νεν­νό­η­ση με τις το­πι­κές κοι­νω­νί­ες προ­κει­μέ­νου να δη­μιουρ­γη­θούν μι­κροί χώροι εγκα­τά­στα­σης των Ρομά και όχι ένας με­γά­λος».

Σε ό,τι αφορά το ενερ­γεια­κό ο κ. Χα­τζη­διά­κος τό­νι­σε ότι είναι στις προ­τε­ραιό­τη­τες του Δήμου και έχουν ήδη γίνει επα­φές με τους αρ­μο­δί­ους της ΔΕΔ­ΔΗΕ και της ΔΕΗ για να δοθεί άμεση λύση.

«Από την πρώτη στιγ­μή κυ­νη­γή­σα­με την εξω­στρέ­φεια και την επα­να­σύν­δε­ση μας με τους διά­φο­ρους ορ­γα­νι­σμούς, κυ­ρί­ως με την UNESCO, γιατί η προ­βο­λή της Ρόδου έχει άμεσα οφέλη και στην προ­ώ­θη­ση του του­ρι­στι­κού προ­ϊ­ό­ντος.

Εί­μα­στε έτοι­μοι για την προ­βο­λή της Ρόδου τόσο στο Λον­δί­νο, και στην έκ­θε­ση στο Λού­βρο, όσο και για τη συ­νά­ντη­σή μας με τους Αυ­στρια­κούς, που θα φέ­ρουν τους συ­ντα­ξιού­χους, ενώ ανα­κοι­νώ­νω ότι από 5 έως 15 Δε­κεμ­βρί­ου θα έλ­θουν 3.000 μα­θη­τές στα πλαί­σια των μα­θη­τι­κών εκ­δρο­μών στη Ρόδο» είπε ο κ. Χα­τζη­διά­κος, που εν συ­νε­χεία ανα­φέρ­θη­κε στο μέχρι τώρα έργο των τε­χνι­κών υπη­ρε­σιών:

«Στα πλαί­σια της κα­τάρ­τι­σης του τε­χνι­κού προ­γράμ­μα­τος έχουν γίνει επα­φές με τις το­πι­κές κοι­νό­τη­τες και πέρα από τα συ­νε­χι­ζό­με­να έργα θα δια­τε­θεί ένα ποσό της τά­ξε­ως των 2 εκατ. ευρώ για έργα άμε­σης προ­τε­ραιό­τη­τας στις κοι­νό­τη­τες. Για την πόλη της Ρόδου έχουν γίνει δύο επα­φές για το υδα­το­δρό­μιο και για τη δη­μιουρ­γία λι­με­νι­κών εγκα­τα­στά­σε­ων για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των λι­με­νι­κών υπο­δο­μών».

Τό­νι­σε εξάλ­λου ότι στο ίδιο διά­στη­μα των 45 ημε­ρών από την ανά­λη­ψη των κα­θη­κό­ντων του έκανε τρείς επι­σκέ­ψεις στην Αθήνα, που δεν είχαν εθι­μο­τυ­πι­κό χα­ρα­κτή­ρα αλλά ου­σια­στι­κό.

«Ανα­δεί­ξα­με το θέμα της Ρο­δια­κής Έπαυ­λης, έχου­με το με­γά­λο πρό­βλη­μα του ΔΗ­ΦΟ­ΔΩ, που μόνο αυτό θα μπο­ρού­σε να μας απα­σχο­λεί επί δύο μήνες, το οποίο βάλ­λε­ται όχι μόνο δι­κα­στι­κά όχι μόνο από το ΕΒΕΔ και εμπό­ρους, αλλά και μέσω της κυ­βέρ­νη­σης και της τρόι­κας και τέλος για το θέμα της ανα­κύ­κλω­σης των απορ­ριμ­μά­των», είπε ο δή­μαρ­χος Ρόδου.

Ει­δι­κή μνεία έκανε και στη δρα­στη­ριό­τη­τα της δη­μο­τι­κής αρχής στη Με­σαιω­νι­κή Πόλη, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι από την πρώτη μέρα έγινε πα­ρέμ­βα­ση κα­θα­ρι­σμού στο βο­τσα­λω­τό, που είχε να κα­θα­ρι­στεί για 10 χρό­νια και με την ενη­μέ­ρω­ση των αντι­δη­μάρ­χων και των εντε­ταλ­μέ­νων ψη­φί­στη­κε και ο κα­νο­νι­σμός των κοι­νο­χρή­στων χώρων.

Ο δή­μαρ­χος Ρόδου ανα­φέρ­θη­κε και στη συ­νά­ντη­ση που είχε με τους εκ­προ­σώ­πους του κα­ζί­νο προ­κει­μέ­νου να βρε­θεί τρό­πος για να επα­νέλ­θει η υπο­χρέ­ω­ση της εκτέ­λε­σης του έργου των 20 δις. δρχ σε έργα αντα­πο­δο­τι­κού χα­ρα­κτή­ρα.

«Μια πρώτη σκέψη είναι να ολο­κλη­ρώ­σου­με τη με­λέ­τη του Εθνι­κού Θε­ά­τρου, που θεωρώ ότι είναι έργο σύμ­βο­λο για τη Ρόδο».

Εξήρε εξάλ­λου τη συ­νερ­γα­σία του Δήμου Ρόδου με την Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου, ενώ ανα­φέρ­θη­κε και στις πρω­το­βου­λί­ες που ανέ­λα­βε για την ολο­κλή­ρω­ση του έργου της νέας Μα­ρί­νας της Ρόδου.

Ανα­φέρ­θη­κε εν συ­νε­χεία και στην προ­σπά­θεια που έγινε για τη μη­χα­νορ­γά­νω­ση των χω­ριών ώστε να εκ­δί­δο­νται άμεσα όλα τα πι­στο­ποι­η­τι­κά αλλά και στη μη­χα­νορ­γά­νω­ση όλων των μη­χα­νη­μά­των.

«Υπάρ­χουν δε­κά­δες ανοι­κτά θέ­μα­τα τόσο στην προ­ώ­θη­ση των με­γά­λων έργων όσο και στα θέ­μα­τα της ορ­γά­νω­σης των χω­ριών. Μπο­ρεί κά­ποιοι να θε­ω­ρή­σουν ότι η κα­τάρ­γη­ση των χω­ρι­κών είναι ένα πεί­ρα­μα εγώ επι­μέ­νω πει­σμα­τι­κά ότι πρέ­πει η διοί­κη­ση να γί­νε­ται σε επί­πε­δο θε­μα­τι­κών. Βρή­κα­με δε­κά­δες ανοι­κτά μέ­τω­πα. Εγώ δεν πα­ρα­γνω­ρί­ζω την προ­σπά­θεια που έγινε στα τριά­μι­σι χρό­νια για να συ­νε­νω­θούν οι κα­πο­δι­στρια­κοί δήμοι, να ορ­γα­νω­θούν, να βρού­με τις δομές συ­γκρο­τη­μέ­νες, από εκεί και πέρα όμως δεν προ­λα­βαί­νει κα­νείς να κα­λύ­ψει αυτά τα ανοι­κτά μέ­τω­πα στην κα­θη­με­ρι­νό­τη­τα και στα με­γά­λα έργα» τό­νι­σε ο κ. Χα­τζη­διά­κος, ερω­τη­θείς αν πα­ρέ­λα­βε προ­βλή­μα­τα από τη θη­τεία Κου­σουρ­νά.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.