Με τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, συναντήθηκαν χτες το μεσημέρι οι ασκούμενοι δικηγόροι στο πλαίσιο της γνωμοδότησης που έχει καταθέσει η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Ρόδου για θέματα όπως η καταπάτηση κοινόχρηστων χώρων και η άγρα πελατών στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

Όπως ανέφεραν οι νέοι δικηγόροι σε δηλώσεις τους: «Πρόκειται για μια εθελοντική δράση που γίνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου ώστε να καταγράψουμε την υπάρχουσα νομοθεσία σχετικά με το ζήτημα αυτό, να αναλύσουμε ακριβώς τα προβλήματά της, να κάνουμε έρευνα σχετικά με την υπάρχουσα νομολογία στα ελληνικά δικαστήρια και πώς έχουν χειριστεί το ζήτημα αυτό και να εντοπίσουμε βέβαια, πιθανά προβλήματα ώστε να προτείνουμε κάποιες λύσεις για τα ζητήματα που αφορούν όλους στην Μεσαιωνική Πόλη και να τακτοποιήσουμε τα ζητήματα».
Όπως είπαν, στην γνωμοδότησή τους, καταλήγουν σε συμπεράσματα σχετικά με τα προβλήματα στην υπάρχουσα νομοθεσία που χρήζουν τροποποιήσεων, καθώς οι περισσότεροι νόμοι είναι αρκετά παλαιοί και αποσπασματικοί με συνέπεια να μην είναι αποτελεσματική η απόδοση της δικαιοσύνης.
«Θα συνεργαστούμε με τον Δήμο Ρόδου για να δημιουργηθεί ένα νέο νομικό πλαίσιο (με νομοσχέδιο) ώστε να επιλυθεί το σημαντικό αυτό ζήτημα» όπως ειπώθηκε ενώ ένα πολύ σοβαρό σημείο είναι το πώς εμπλέκονται το ποινικό σκέλος, το διοικητικό και η εφαρμογή του νόμου.
«Ως επί το πλείστον, η κατάληψη κοινόχρηστων χώρων τιμωρείται από τις διοικητικές αρχές και κατόπιν από την διοικητική δικαιοσύνη. Όμως επικουρικά υπάρχει και το ποινικό δίκαιο το οποίο στην πράξη δεν έχει τόση ισχύ στις συγκεκριμένες διατάξεις όσο το διοικητικό δίκαιο. Π.χ. οι περισσότερες διοικητικές κυρώσεις συνοδεύονται από ένα πταίσμα. Γι αυτό και ενδεχομένως οι αρχές να μην επιλέγουν αυτή την οδό. Αυτό νομολογιακά έχει εξεταστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην καθημερινή πρακτική, αυτό σημαίνει πως όσες παραβάσεις κι αν έχουμε, εάν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί δεν μπουν στην διαδικασία να ελέγξουν και να κινήσουν την ποινική διαδικασία δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος» όπως είπαν.
Στη Μεσαιωνική Πόλη υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα: η άγρα πελατών και η κατάληψη κοινόχρηστων χώρων. Στην μελέτη – γνωμοδότηση από την Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Ρόδου, προτείνεται η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και η υλοποίηση ενός νέου δημοτικού κανονισμού.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ