Πολύ δύσκολα θα έρθουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους κρουαζιερόπλοια στην Ρόδο, δήλωσε χτες στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Παπαοικονόμου.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, αν και είχαν αναγγελθεί προσεγγίσεις, φαίνεται ότι λόγω της αναστάτωσης που επικρατεί στον χώρο της κρουαζιέρας με την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, τίποτε δεν είναι σίγουρο.
«Όπως όλοι γνωρίζουμε όλους τους καλοκαιρινούς μήνες μέχρι και τώρα που έκλεισε ο Αύγουστος, δεν είχαμε καμία προσέγγιση κρουαζιερόπλοιου στην Ρόδο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η οικονομική κατάσταση του Λιμενικού Ταμείου δεν είναι και τόσο εύκολη λόγω της μεγάλης πτώσης στα έσοδα που επίσης αντανακλούν στην τοπική αγορά. Οι τουρίστες που ταξιδεύουν με τα κρουαζιερόπλοια είναι καλής ποιότητας και τις ημέρες προσέγγισης που βγαίνουν έξω, ξοδεύουν αρκετά για αγορές τόσο στην Μεσαιωνική Πόλη όσο και σε άλλα σημεία του νησιού της Ρόδου. Για το υπόλοιπο του έτους δεν υπάρχει ακόμη κάτι συγκεκριμένο. Είναι πιθανόν να έχουμε κάποιες προσεγγίσεις, όμως τίποτε δεν είναι σίγουρο αφού ενδέχεται να υπάρξουν και ακυρώσεις. Καταγράφεται κάποιο ενδιαφέρον αλλά αυτό δεν μπορεί να μεταφραστεί σε κάτι έμπρακτο –προς το παρόν. Κι εμείς βρισκόμαστε εν αναμονή.
»Όλο το καλοκαίρι, ασχοληθήκαμε με συντηρήσεις, με βελτιωτικές παρεμβάσεις στα λιμάνια και τις υποδομές στην περιοχή ευθύνης μας ενώ τηρούνταν όλα τα αυστηρά πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας –ακολουθώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης- στα λιμάνια και στα πλοία της ακτοπλοΐας.
»Επιπλέον, ετοιμαζόμαστε να συντάξουμε μία μελέτη δράσης ώστε σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου κρούσματος σε πλοίο (ή κρουαζιερόπλοιο) να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε και πώς θα το αντιμετωπίσουμε άμεσα», υπογράμμισε.
ΤΑ ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο κ. Παπαοικονόμου, στην πρόσφατη ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την καλύτερη προετοιμασία σχετικά με την κατάθεση προτάσεων στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων κ. Αντώνης Καμπουράκης συμφώνησαν να εντάξουν τα λιμενικά έργα που είναι μεγάλης κλίμακας.
«Αυτή η πρόταση είναι πολύ σοβαρή, καθώς τα έργα μεγάλης κλίμακας που έχει στο πρόγραμμά του το Λιμενικό Ταμείο, έχουν υψηλούς προϋπολογισμούς και δεν θα μπορέσουμε να τα χρηματοδοτήσουμε εμείς. Για παράδειγμα, το λιμενικό καταφύγιο στις Φάνες, βρίσκεται συνεχώς στην ίδια κατάσταση. Είχαμε πρόσφατα συνάντηση με τον υπεύθυνο που έχει αναλάβει να εκπονήσει την μελέτη για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Καταλαβαίνουμε όλοι μας πως δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει γιατί όσο κι αν προβαίνουμε σε καθαρισμούς, η κατάσταση είναι η ίδια. Πρέπει να βρεθεί οριστική λύση και να γίνει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση. Η πρόταση για να εντάξουμε στις προτάσεις της περιοχής μας, μεγάλα λιμενικά έργα, για να χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, μας λύνει τα χέρια. Θα προτείνουμε να ενταχθεί και το λιμανάκι των Φανών (αφού ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε πάνω από 10εκ. ευρώ) ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα.
Το ίδιο θα κάνουμε και με άλλα έργα, όπως η Κάμειρος, οι λιμενικές εγκαταστάσεις στα τρία λιμάνια της νήσου Ρόδου –με βελτιώσεις, παρεμβάσεις κ.λπ. Είναι σίγουρο ότι το Λιμενικό Ταμείο από μόνο του δεν μπορεί να εκτελέσει έργα τέτοιας κλίμακας» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Λ.Τ.
Όσον αφορά το έργο για τον ξύλινο πεζόδρομο, στις αρχές Αυγούστου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης – χρωματισμού του δαπέδου του υφιστάμενου ξύλινου πεζόδρομου από την πύλη Αποστόλου Παύλου μέχρι το Τουριστικό Λιμάνι Ρόδου, ένα έργο που άλλαξε σημαντικά την όψη του παραλιακού μετώπου της πόλης περιμετρικά των τειχών. Οι εργασίες που υλοποίησαν συνεργεία του Λιμενικού Ταμείου, εντάσσονται στις ετήσιες συντηρήσεις των λιμενικών εγκαταστάσεων – υποδομών δικαιοδοσίας του: «Με αυτό τον τρόπο, βελτιώνουμε την εικόνα της πόλης μας, με έργα και παρεμβάσεις που εκτελούν οι Υπηρεσίες και οι Οργανισμοί του Δήμου Ρόδου. Οι εργασίες θα συνεχιστούν αυτό το μήνα αφού λόγω των διακοπών του Δεκαπενταύγουστου, σημειώθηκε μικρή καθυστέρηση. Ωστόσο, θα προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς αφού έχει σκυροδετηθεί ένα μεγάλο μέρος του τοιχίου και θα προχωρήσουμε στην επόμενη φάση» ανέφερε ο κ. Παπαοικονόμου.
-Να σημειωθεί ότι χθες το πρωί, πραγματοποιήθηκε πολύωρη ευρεία σύσκεψη στο Λιμενικό Ταμείο με την παρουσία κλιμακίου από το υπουργείο Οικονομικών παρόντων των μελών του διοικητικού συμβουλίου με αντικείμενο τον έλεγχο του συστήματος ασφαλείας που έχει εγκατασταθεί στο λιμάνι της Ρόδου.
-Επιπλέον, το Λιμενικό Ταμείο ετοιμάζεται να προχωρήσει στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την ανάδειξη εταιρείας φύλαξης (σεκιούριτι) για τα επόμενα δύο χρόνια καθώς λήγει η σύμβαση με την υπάρχουσα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ