Συνεντεύξεις

Σ. Σκιαδόπουλος: «Οι νησιώτες αρχιτέκτονες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πληθώρα τεράστιων προβλημάτων»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Ένας πραγματικά δραστήριος φορέας από τους πλέον σημαντικούς της περιοχής μας είναι ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου. Ο πρόεδρός του, κ. Γιώργος Σκιαδόπουλος μιλάει σήμερα στην «δημοκρατική» για τις προτεραιότητες του διοικητικού συμβουλίου με αφορμή τις συνεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη με τα μέλη του σε όλα τα νησιά της περιοχής ευθύνης του καθώς και για μια σειρά θεμάτων, όπως η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της συνεργασίας του Συλλόγου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για μια σειρά από Διαγωνισμούς, για τα επόμενα βήματα του Συλλόγου ενώ ξεκαθαρίζει πως αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική με την υπερφορολόγηση, το επάγγελμα του μηχανικού θα οδηγηθεί σε αφανισμό.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Σκιαδόπουλε, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από τις προτεραιότητές σας αυτή την περίοδο. Είναι σε εξέλιξη οι επαφές σας με τους συναδέλφους σας σε άλλα νησιά και πώς εξελίσσεται η συνεργασία σας;
Είμαστε πρόσφατα αφιχθέντες από το νησί της Καρπάθου, όπου ξεκινήσαμε κύκλο συνεδριάσεων, θεσμικών και επιστημονικών συνεργασιών. Οι συνεργασίες μας αυτές ξεκίνησαν κατόπιν των αντίστοιχων που θέσαμε στην Αστυπάλαια, την Κω και την Κάλυμνο.
Ο βασικός στόχος των ενεργειών μας αυτών ισομοιράζεται σε δύο άξονες: Αφενός μεν να έλθει η Διοίκηση του Συλλόγου σε άμεση και κατ΄ ιδίαν επαφή με όλους τους Αρχιτέκτονες της Δωδεκανήσου, αφετέρου δε να ξεκινήσουν εποικοδομητικές και επιστημονικές συνεργασίες με τους Δήμους όλων των νησιών.
Σχετικά με τον πρώτο άξονα, η επαφή μας με τους Δωδεκανήσιους συναδέλφους μας είναι επιβεβλημένη για πολλούς λόγους. Οι νησιώτες Αρχιτέκτονες βρίσκονται αντιμέτωποι με μία πληθώρα τεράστιων προβλημάτων τα οποία –αντί να μειώνονται- διογκώνονται με το πέρασμα του χρόνου. Τα αιτήματά τους φαίνεται πως δεν βρίσκουν ανταπόκριση από την Πολιτεία και τους κεντρικούς φορείς. Επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω ένα από τα οξύτερα κοινά προβλήματα μεταξύ των νησιωτών:Είναι τραγικό το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής εποχής που λέγεται ότι επιθυμούμε και επιδιώκουμε την ανάπτυξη στον τόπο μας, να υπάρχουν υποστελεχωμένες υπηρεσίες ή ακόμα και υπηρεσίες δόμησης ή τεχνικών έργων στα νησιά στις οποίες να μην εργάζεται ούτε ένας Αρχιτέκτονας συνάδελφος. Το φαινόμενο είναι τραγελαφικό και δεν μπορεί να συνεχιστεί σε βάρος της εξέλιξης και της βιωσιμότητας των νησιών μας. Η παρουσία, ο λόγος και η σημασία ύπαρξης του Αρχιτέκτονα είναι όχι απλώς σημαντική, αλλά θα έλεγα επιβεβλημένη σε κάθε φάση ανάπτυξης ενός τόπου. Είτε πρόκειται για τη συμβολή του Αρχιτέκτονα σε δημόσιο, είτε σε ιδιωτικό έργο.
Πάντως, θα ήθελα επίσης να σας μεταφέρω, ότι παρόλα τα οξεία προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας στα νησιά, μας έχει συγκινήσει το πάθος και η αγάπη που τρέφουν για την Αρχιτεκτονική, καθώς και για τον ίδιο τους τον τόπο. Σας διαβεβαιώνω με κάθε ειλικρίνεια πως οι νησιώτες συνάδελφοί μας είναι διαθέσιμοι να προσφέρουν -μέσα από την επιστήμη τους- για τον τόπο τους, αρκεί αυτό να τους ζητηθεί.
Μιας και ανέφερα την διάθεση για προσφορά, ένας από τους καλύτερους τρόπους επίτευξής της, είναι η συμμετοχή σε Αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Αυτό αφορά τον δεύτερο άξονα. Στόχος μας, λοιπόν, είναι να μεταλαμπαδεύσουμε στους νησιωτικούς Δήμους την τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχουμε συλλέξει μέσα από τους 10 Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς που έχουμε συμπροκηρύξει στα τελευταία χρόνια με τοπικούς φορείς, ώστε αφενός να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του κάθε νησιού, και αφετέρου να δοθεί μεγαλύτερο κίνητρο και αντικείμενο προς τους συναδέλφους μας.
Σχετικά με τις υπόλοιπες άμεσες προτεραιότητές μας συνοπτικά θα σας αναφέρω τις εξής:
-Η εξέλιξη των ήδη πετυχημένων Συνεδρίων Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού.
Μέσα από τις συναντήσεις και συνεργασίες μας στην Αθήνα με τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Γιώργο Στασινό, καθώς και με τις κοινές μας συνεδριάσεις με το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ανοίγει πλέον ένα νέο κεφάλαιο για τα Συνέδρια αυτά. Δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε Έλληνα Μηχανικό να καταθέσει και να δημοσιοποιήσει τις προτάσεις, την έρευνα, το όραμα, καθώς και τις ανακοινώσεις του, για τα θέματα που διαπραγματεύεται το Συνέδριο. Η Αρχιτεκτονική και ο Τουρισμός είναι οι 2 κεντρικές έννοιες που θα πρέπει να διαπραγματευτούν έντεχνα όλοι οι Εισηγητές του Συνεδρίου, θέτοντας τις βάσεις για μία διάδραση μεταξύ των παραπάνω εννοιών οι οποίες θα πρέπει να εξελίσσονται ταυτόχρονα και από κοινού.
-Η ανάπτυξη και η εγκαινίαση της Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου.
Η συμμετοχή των συναδέλφων μας είναι συγκινητική. Πλέον έχει συλλεχθεί ένας πολύτιμος και ξεχωριστός όγκος 700 βιβλίων που συγκεντρώθηκαν από δωρεές συναδέλφων μας. Μέσα στο φθινόπωρο θα συντονιστούν και θα δημιουργηθούν αντίστοιχες ομάδες εργασίας με σκοπό την καταγραφή και την κατηγοριοποίηση των βιβλίων αυτών. Έπειτα θα προβούμε στις αντίστοιχες ανακοινώσεις. Στόχος μας είναι να δομηθεί μία από τις πληρέστερες επιστημονικές βιβλιοθήκες στην χώρα μας, στην οποία θα μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι οι συμπολίτες μας. Στο θέμα αυτό έχουμε μία άριστη συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το οποίο και ευχαριστούμε θερμά.
• Πρόσφατα βγήκαν τα αποτελέσματα της συνεργασίας του Συλλόγου σας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για μια σειρά από Διαγωνισμούς. Είστε ικανοποιημένος εσείς και οι συνάδελφοί σας από αυτά;
Ασφαλώς και είμαστε ικανοποιημένοι, καθότι πλέον θέσαμε από κοινού γερά θεμέλια για την απαρχή μίας νέας εποχής σχετικά με τη δυνατότητα που θα έχουν στο εξής οι επιστήμονες του τόπου μας να συμμετέχουν στην ανάπτυξη του Νοτίου Αιγαίου. Τα 3 τελευταία χρόνια ξεπεράσαμε τεράστια γραφειοκρατικά εμπόδια που οφείλονται στην δύσχρηστη ελληνική νομοθεσία που διέπει τους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς. Πλέον όμως, έχουμε ως πολύτιμο κεκτημένο την εμπειρία, την γνώση και σαφώς την υλοποίηση 4 Πανελλήνιων Διαγωνισμών.
Οι συμμετοχές και κυρίως οι βραβευθείσες προτάσεις των 5 Πανελλήνιων Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών Αστικού Εξοπλισμού που πραγματοποιήθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα της Δωδεκανήσου μπορούν να χαρακτηριστούν ως υψηλής αισθητικής και ιδιαίτερου Αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Κατόπιν 3 ετών ιδιαίτερα δύσκολης εργασίας και άψογης συνεργασίας που είχε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Τεχνικό ΕπιμελητήριοΔωδεκανήσου, οι 30 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, τα 12 βραβεία και οι 5 εξαγορές, καταδεικνύουν έμπρακτα την απόλυτη επιτυχία αυτού του συνολικού εγχειρήματος. Πρόκειται για 9 συνολικά Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς Ιδεών που έχουν ως στόχο την αναζήτηση πρωτότυπων σχεδιαστικών προτάσεων που αφενός μεν θα συμβάλουν στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων, αφετέρου θα αποτελέσει χαρακτηριστικό στοιχείο σηματοδότησης των νησιών στο Νότιο Αιγαίο.
• Ποια είναι τα επόμενα σχέδια για διαγωνισμούς; Υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή και ανταπόκριση;
Τα επόμενά μας σχέδια κατηγοριοποιούνται σε τρία σκέλη:
Αρχικά η υλοποίηση των ήδη ολοκληρωμένων Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών. Ο κόπος και ο μόχθος των συναδέλφων που τίμησαν τους συνδιοργανωτές με την συμμετοχή τους στους Διαγωνισμούς, έχει έρθει η ώρα να μετουσιωθεί σε πράξη. Πρέπει να κοινωνηθεί σε όλους τους Δήμους η δέσμευση της Περιφέρειας σχετικά με την χρηματοδότηση από πλευράς της, όσων Δήμων επιλέξουν την υλοποίηση εκ των βραβευθέντων προτάσεων. Έχουμε πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον δήμαρχο Κω κ. Γιώργο Κυρίτση, τον δήμαρχο Καλύμνου κ. Γιάννη Γαλουζή και πρόσφατα τον δήμαρχο Καρπάθου κ. Ηλία Λάμπρο.
Οι τέσσερις νέοι Πανελλήνιοι Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί Αστικού Εξοπλισμού στις Κυκλάδες. Είμαστε κοντά ώστε να προχωρήσουμε από κοινού στις αντίστοιχες επίσημες ανακοινώσεις.
Ο Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την πλατεία Νομαρχίας και τον Ναυτικό Όμιλο Ρόδου. Μόλις ολοκληρωθούν οι Διαγωνισμοί για τις Κυκλάδες, σειρά έχει ο αναμενόμενος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός της Πλατείας Νομαρχίας. Αποτελεί ένα έργο που σαφώς δύναται να αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή, καθώς και την πόλη της Ρόδου.
• Ο κλάδος των αρχιτεκτόνων, μηχανικών κ.λπ. επλήγη ιδιαίτερα τόσο από τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, όσο και από την στασιμότητα πέρσι λόγω του νόμου 4412/2016 που ‘πάγωσε’ τα έργα, τους διαγωνισμούς και τις διαδικασίες. Βλέπετε να υπάρχει βελτίωση σταδιακά;
Όπως γνωρίζετε ο κλάδος μας στηρίζει πολλά επαγγέλματα. Η ελάχιστη βελτίωση που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο στον χώρο της κατασκευής, δεν δύναται σε καμία περίπτωση να αντισταθμίσει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας. Οι Έλληνες Μηχανικοί αποτελούν διαχρονικά βασικό τμήμα του παραγωγικού τομέα της Ελλάδας με σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη της χώρας, ενώ η περαιτέρω διάλυση και ο αφανισμός τους δεν αφήνει άλλα περιθώρια για ανάκαμψη της οικονομίας και έξοδο από την κρίση.Το 2018 οι επιστήμονες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται μπροστά σε μία πρωτοφανή επίθεση στα εισοδήματά τους. Με τις ασφαλιστικές εισφορές και τις φορολογικές επιβαρύνσεις που καλούνται να πληρώσουν, η συνολική επιβάρυνση είναι συντριπτική.
Οι μηχανικοί κυριολεκτικά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της εξαφάνισης από την εφαρμογή των πρόσφατων μέτρων για το Ασφαλιστικό. Το αποτέλεσμα είναι το 95% των ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών να μην έχει σήμερα ασφαλιστική ενημερότητα, αφού δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Ως εκ τούτου δεν μπορεί σχεδόν κανένας μηχανικός να ασκήσει ελεύθερο επάγγελμα αφού δεν μπορεί να συμμετέχει και να αναλαμβάνει Μελέτες & Έργα Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, ενώ παράλληλα μειώνονται τα έσοδα για το Ταμείο.
Το εξοντωτικό καθεστώς του εφαρμοζόμενου ασφαλιστικού Νόμου που αποτελεί ουσιαστικά ένα καθαρά φοροεισπρακτικό μηχανισμό, μαζί με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των Ελευθέρων Επαγγελματιών, επιδεινώνει το ήδη ασφυκτικό κλίμα για τους συναδέλφους και οδηγεί ουσιαστικά εκτός επαγγέλματος το σύνολο των εναπομεινάντων επαγγελματικά δραστηριοποιούμενων Μηχανικών. Συγχρόνως, αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των Μηχανικών που ήδη βρίσκονται σε δυσμενή θέση και δεν μπορούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Το γεγονός ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι χαμηλόμισθοι, όσοι έχουν περιορισμένα εισοδήματα και έχουν φτάσει στο όριο της φτώχειας, επιβαρύνονται με νέες ασφαλιστικές εισφορές με δημευτικά χαρακτηριστικά, αποδεικνύει ότι πρόκειται για μία καταστροφική πολιτική χωρίς διέξοδο και λύσεις. Η υπερφορολόγηση και οι υπερβολικές εισφορές (ουσιαστικά πρόκειται για δεύτερη φορολόγηση) δημεύουν τα ετήσια εισοδήματα των μηχανικών με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάποιος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Ανεξάρτητα αν έχει κάποιος ένα μικρό, μεσαίο ή μεγάλο ετήσιο εισόδημα, τα χρήματα που του απομένουν βρίσκονται σε παρόμοιο επίπεδο. Άρα όχι μόνο δεν δίνεται κίνητρο σε κάποιον να δουλέψει περισσότερο και να αναπτυχθεί, αλλά παρακινείται να δουλεύει όσο το δυνατόν λιγότερο.
Αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική το επάγγελμα του μηχανικού θα οδηγηθεί σε αφανισμό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου