Ρεπορτάζ

Συμβολική κατάληψη της ΔΟΥ από δασκάλους της Ρόδου

Με συμβολική… κατάληψη της Δ.Ο.Υ. Ρόδου «εγκαινίασαν» χτες τη νέα σχολική χρονιά οι δάσκαλοι της περιοχής μας, αντιδρώντας αφενός στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και αφετέρου, δίνοντας το ‘στίγμα’ για την περαιτέρω στάση που θα τηρήσουν.
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών της περιοχής μας κ. Γιώργος Γκουτζιαμάνης, το… ‘πρώτο κουδούνι’ για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα σημάνει μαζί με μια σειρά από προβλήματα τα οποία έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια και απαιτούν μόνιμες λύσεις:
«Σήμερα ξεκινήσαμε με μια κινητοποίηση στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου (στην Δ.Ο.Υ.) με μοναδικό σκοπό να εμποδίσουμε την διαδικασία τοποθέτησης των υπεράριθμων εκπαιδευτικών στο ΠΥΣΠΕ.
Να υπενθυμίσω όμως ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, η νέα σχολική χρονιά, βρίσκει την περιοχή μας με πολλά κενά για όλες τις ειδικότητες (δασκάλους, νηπιαγωγούς, φυσικής αγωγής, αγγλικών, καλλιτεχνικών, γερμανικών, γυμναστών, μουσικής, θεατρικής αγωγής κ.ά.) που ξεπερνούν τα 560. Με την δική μας εκτίμηση, πρέπει να ξεπερνούν τα 610-620 κενά ενώ συνεχώς αυξάνουν, λόγω των αιτήσεων για άδειες, αποσπάσεις, επαπειλούμενες κ.λπ.»
Όπως είπε ο κ. Γκουτζιαμάνης έχει σταλεί υπόμνημα εδώ και καιρό προς το Υπουργείο Παιδείας με το οποίο ενημερώνει για την υπάρχουσα κατάσταση στα νησιά μας, ζητώντας την έγκαιρη κάλυψη των κενών πριν από την έναρξη της σχολικής περιόδου:
«Ελπίζουμε, ο υπουργός Παιδείας να μας λάβει υπόψη του και να το κάνει φέτος έγκαιρα, ώστε να μην έχουμε να αντιμετωπίσουμε την περσινή κατάσταση που ξεκινήσαμε με 31 σχολεία κλειστά λόγω των μεγάλων κενών που υπήρχαν. Οι σχολικές μονάδες άνοιξαν τελικώς στις αρχές Οκτωβρίου και υπολειτουργούσαν μέχρι και τον Δεκέμβριο. Το μόνο για το οποίο δεσμεύτηκε είναι ότι θα γίνουν προσλήψεις αναπληρωτών σύντομα».
Αλλά και πάλι, υπάρχει ένα επιπλέον πρόβλημα: από φέτος δεν θα υπάρχει ολοήμερο τμήμα καθώς έχει αλλάξει το σύστημα και υπάρχει πλέον ο τύπος ενιαίου σχολείου στο οποίο δεν υπάρχει υπεύθυνος δάσκαλος, αλλά οι ώρες καλύπτονται από τις ώρες που περισσεύουν σε κάθε εκπαιδευτικό!
Αυτό δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα και προκαλεί δυσλειτουργίες στο εκπαιδευτικό σύστημα για τα δημοτικά σχολεία και το ολοήμερο, δεν εξυπηρετεί κανένα παιδαγωγικό ρόλο, ούτε και αγγίζει τους εκπαιδευτικούς στόχους που είχαν τεθεί αρχικώς.
Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Ρόδου: «Δεν είναι παιδαγωγικά ορθό το να αλλάζουν οι μαθητές κάθε ώρα –σχεδόν- και άλλον εκπαιδευτικό. Όλες αυτές οι αλλαγές που ανακοινώνονται από τον υπουργό Παιδείας, έχουν έναν στόχο. Την εξοικονόμηση εκπαιδευτικού προσωπικού για δημοσιονομικούς και μόνον λόγους. Είναι ξεκάθαρο, άλλωστε τόσο στις αποφάσεις όσο και στις δηλώσεις που κάνει κάθε τόσο ο κ. Φίλης σχετικά με την λειτουργία και το νέο σύστημα που θέλει να εισάγει στο εκπαιδευτικό σύστημα».
Όπως λένε οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί όλες αυτές οι αλλαγές που προωθούνται προς ψήφιση, δεν αποτελούν προϊόν διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα που είναι αρνητική αφού θεωρούν πως δεν έχει αντίκρισμα.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ
ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
Το Υπουργείο Παιδείας, ανακοίνωσε μόλις πρόσφατα μια σειρά από αλλαγές στο πρόγραμμα του ολοήμερου Νηπιαγωγείου με το σκεπτικό ότι θα συμβάλουν στην αναβάθμιση του παιδαγωγικού και εκπαιδευτικού του χαρακτήρα, ώστε όλα τα νηπιαγωγεία μετατρέπονται εν δυνάμει σε ολοήμερα και εναρμονίζεται το ωρολόγιο πρόγραμμά τους με εκείνο των δημοτικών σχολείων.
Κληθείς να σχολιάσει τις αλλαγές, ο κ. Γκουτζιαμάνης, επισήμανε τα εξής: «Με αυτές τις αλλαγές που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, δεν ικανοποιείται, ουσιαστικά η 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση καθώς δεν ικανοποιείται το αίτημά μας για την υποχρεωτική φοίτηση στα προνήπια. Ακόμη, δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των γονέων από την στιγμή που αλλάζουν οι ώρες προσέλευσης. Να σημειώσουμε, ότι δεν ξέρουμε μέχρι τώρα πώς θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά αφού ο μέχρι τώρα προγραμματισμός που είχε γίνει από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, είχε δρομολογηθεί με τα προηγούμενα δεδομένα. Καταλαβαίνετε, ότι οι αλλαγές αυτές δεν είναι δρομολογημένες και δεν εξασφαλίζουν την βελτίωση της κατάστασης. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι η κοινωνία έχει ανάγκη από μελλοντικούς πολίτες με υψηλής ποιότητας Παιδεία και Μόρφωση. Όλες αυτές οι αλλαγές γίνονται με έναν και μοναδικό στόχο: για εξοικονόμηση εκπαιδευτικού προσωπικού. Η μόνη λύση είναι η πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών ειδάλλως δεν μπορούμε πια να μιλάμε για ένα σταθερό πρόγραμμα».
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα σημειώθηκε κι άλλη αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας με συνέπεια το ολοήμερο τμήμα να μεταβάλλεται σε προαιρετικό.
Όσον αφορά τις προσλήψεις, οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι φέτος θα είναι πολύ περιορισμένες και θα έχουν ως συνέπεια την παροχή κακής ποιότητας εκπαίδευσης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου