Ειδήσεις

Τουρκία: Με ρωγμές στη βάση ο πυρηνικός αντιδραστήρας στο Ακούγιου!

Την αδιαφορία της Κομισιόν, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Τουρκία προχωρεί στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην σεισμογενή περιοχή του Ακούγιου, στηλιτεύει, με προχθεσινή του γραπτή ερώτηση, ο Κύπριος ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου, επικαλούμενος, παράλληλα, αναφορές διακεκριμένων σεισμολόγων ότι το Ακούγιου βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή και σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να εγκατασταθεί εκεί πυρηνικός αντιδραστήρας.

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής επικαλείται ακόμη, δημοσιεύματα σε διεθνή ΜΜΕ, με βάση τα οποία αποδεικνύεται ότι η βάση στην οποία θα τοποθετηθεί τον επόμενο Μάιο ο πυρηνικός αντιδραστήρας στο Ακούγιου παρουσιάζει ρωγμές!

Όπως δε υποστηρίζει, λαμβανομένων υπόψη, της πολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, της δεδομένης αδυναμίας της Τουρκίας, μιας χώρας με ελλείψεις σε επίπεδο τεχνογνωσίας, οικονομικών και επιστημονικών δυνατοτήτων, να αντιδράσει σε περίπτωση ατυχήματος, του γεγονότος  ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπογράψει την σύμβαση Espoo, καθώς και της επίμονης άρνησής της  να ενημερώσει, όπως επιβάλλουν οι διεθνείς πρακτικές, τις γειτονικές της χώρες, ρωτάει την Κομισιόν:

-Αν λαμβάνει υπόψη τις δυσμενείς διασυνοριακές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου και ιδιαίτερα τις ανησυχίες στην Κύπρο και στην Ελλάδα λόγω της εγγύτητας του σταθμού με τις χώρες αυτές

-Σε τι ενέργειες έχει προβεί για να (α) αποτρέψει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού (β) υπογράψει η τουρκική κυβέρνηση τη σύμβαση του Espoo, βάσει της οποίας η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεργαστεί ή τουλάχιστον να διαβουλευτεί με τις γειτονικές της χώρες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, για οιανδήποτε μελλοντική εξέλιξη στο έργο του σταθμού και (γ) προγραμματίσει νέα αποστολή ελέγχου στην Κύπρο (όπως το 2015) με σκοπό την αξιολόγηση των επιβαλλόμενων μέτρων έκτακτης ανάγκης για την παρακολούθηση ακτινοβολιών.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

 

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου