Τοπικές Ειδήσεις

“Να εξασφαλιστεί η ένταξη των απολυμένων του “Philos” στις δημόσιες δομές υγείας των νησιών”

Από την Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Όπως είναι ήδη γνωστό, από τις υποσχέσεις και τα υπονοούμενα του Υπουργού Υγείας για τρίμηνες και εξάμηνες παρατάσεις στους 450 περίπου εργαζόμενους στα προγράμματα Philos, έφτασε ξαφνικά με ένα e-mail να τους πετά στο δρόμο από τις 30/06/2024!

Είναι εργαζόμενοι που βρίσκονται ήδη πάνω από 5 χρόνια στην πρώτη γραμμή της μάχης της υγειονομικής περίθαλψης των κυνηγημένων και κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών, προσφέροντας υπηρεσίες ακόμα και στα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ!

Παραμένει αναπάντητο το κρίσιμο ερώτημα, πως θα καλύπτονται οι μεγάλες ανάγκες των μεταναστών και των προσφύγων από 01/07 και μετά! Κάτι που αντικειμενικά δημιουργεί μια κρίσιμη και επικίνδυνη κατάσταση σε όλες τις τοπικές κοινωνίες!

Δεδομένου ότι αυτοί που πρόκειται να αντικαταστήσουν τους εργαζόμενους που φεύγουν, θα είναι έτοιμοι μετά τις 15/9, άρα για διάστημα μεγαλύτερο των 2 ½ μηνών, με ποιο τρόπο θα καλυφθούν τα κενά;

Περίπου 49.000 άνθρωποι έφτασαν στη χώρα το 2023 και 18.000 το πρώτο πεντάμηνο του 2024, με τον αριθμό να αναμένεται να διπλασιαστεί τους καλοκαιρινούς μήνες. Η υγειονομική τους περίθαλψη αντί να ενισχυθεί με την κάλυψη των τεράστιων κενών από το Υπουργείο Υγείας, τώρα δέχεται το τελικό χτύπημα! Υπουργείο Υγείας και Ε.Ο.Δ.Υ. έδωσαν μάχη, όχι για να την ενισχύσουν, αλλά για να την “πετάξουν όπως όπως από πάνω τους” και να την παραδώσουν ζεστό φιλέτο στους ιδιώτες μέσω του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου!

Έτσι, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, αντί να ασχολείται με όλα τα ζητήματα που αφορούν τις μεταναστευτικές ροές, την παροχή ασύλου κλπ, γίνεται dealer του ξεπουλήματος της υγείας των μεταναστών και των προσφύγων, σε ιδιωτικά μεγαθήρια της υγείας και Μ.Κ.Ο.! Με Δούρειο Ίππο, το πρόγραμμα Ιπποκράτης από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης!

Η εμπειρία των εργαζομένων του Philos, η εμπειρία χιλιάδων συμβασιούχων στα νοσοκομεία, ανθρώπων δηλαδή με πολυετή εμπειρία και συμμετοχή σε κρίσιμους χώρους, που εν μια νυκτί βρίσκονται στο δρόμο για να αντικατασταθούν από ιδιώτες, εργολάβους κλπ, διδάσκει! Διδάσκει ότι δεν χωράει κανείς συμβιβασμός, καμία αυταπάτη, όταν η υγεία του λαού από τη μια είναι κόστος για το κράτος και από την άλλη φιλέτο για τα κέρδη του ιδιωτικού τομέα!

Παράλληλα, με τους πάνω από 1000 εργαζόμενες και εργαζόμενους με Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) στις ΚΟΜΥ, που κανείς δε ξέρει τίποτα, κανείς δεν είναι αρμόδιος, κανείς δεν απαντάει, στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου (μπλοκάκι)!

Επειδή ο χρόνος δεν περισσεύει ούτε επιτρέπει παιχνίδια στην πλάτη των εργαζόμενων, καλούμε την περιφερειακή αρχή να πιέσει την κυβέρνηση, για την άμεση απορρόφηση όλων των απολυμένων του προγράμματος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ στις αντίστοιχες Υ.Π.Ε.

Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου υπάρχουν τραγικές ελλείψεις στις δημόσιες δομές υγείας και απαιτείται η ενίσχυσή τους με προσωπικό.

Δεν πάει άλλο! Δεν χωρά καμιά δικαιολογία. Σε πρωτοβουλίες για την προώθηση των στόχων για κερδοφόρες επενδύσεις τουριστικών και πράσινων ομίλων η περιφέρεια έχει διακριθεί.

Είναι πρόκληση να στοιχίζει μέχρι και το οργανόγραμμα της περιφέρειας στις νέες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και την ίδια στιγμή ν’ απαξιώνει τις λαϊκές ανάγκες.

Διεκδικούμε:

Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.

Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν περίθαλψη του μεταναστευτικού και του προσφυγικού πληθυσμού υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας! Να μην υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης και του Υπουργείου Μετανάστευσης για την παράδοση αυτού του κρίσιμου τομέα σε Μ.Κ.Ο. και ιδιώτες μέσω του προγράμματος «Ιπποκράτης». Να μην κατακερματιστεί η δημόσια υγεία (πρόληψη, περίθαλψη, αποκατάσταση, επιδημιολογική επιτήρηση) μέσω των προγραμμάτων Ιπποκράτης Ι και Ιπποκράτης ΙΙ σε μια πανσπερμία ιδιωτικών ομίλων, ΜΚΟ, διεθνών και άλλων οργανισμών.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλες και όλους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι στο πλευρό των εργαζομένων από την πρώτη στιγμή και ζητά την άμεση ικανοποίηση των υπό εργασιακή ομηρεία εργαζομένων.

2/07/2024/

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου