Ειδήσεις

Θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη οι Βρετανοί που έχουν εμβολιαστεί με το AstraZeneca… made in India;

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν εγκρίνει την ινδική εκδοχή του εμβολίου
Πέντε εκατομμύρια Βρετανοί ταξιδιώτες θα μπορούσαν να φάνε… πόρτα από την Ε.Ε. επειδή έχουν εμβολιαστεί με το ενέσιμο σκεύασμα AstraZeneca που έχει παρασκευαστεί στην Ινδία.

Kι αυτό γιατί, όπως εξηγεί δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail», ο Ευρωπαικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δεν εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca-Covishield που έχει παρασκευαστεί στη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου.

Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα στους Βρετανούς που έχουν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο ενέσιμο σκεύασμα και ανυπομονούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Πριν από δύο ημέρες, η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρώπης είχε ανακοινώσει ότι η ινδική εκδοχή του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού δεν είναι εγκεκριμένη στην Ε.Ε. καθώς ενδέχεται να «διαφέρει» από το πρωτότυπο..

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει εγκρίνει την ινδική εκδοχή του AstraZeneca (Covishield) εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι κάποια κράτη δεν δέχονται τη χρήση του.

Στην Ινδία, τo AstraZeneca παρασκευάζεται από το ινστιτούτο «Serum Institute» και, όπως επισημαίνει το βρετανικό δημοσίευμα, το εμβόλιο made in India δεν είναι λιγότερο αποτελεσματικό από τo εμβόλιo που παρασκευάζεται στην Ευρώπη.

Ωστόσο, με βάση την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), οι ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με τη συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίων, θα μπορούσαν να μην είναι ευπρόσδεκτοι στην Ε.Ε. κατά τον έλεγχο των ψηφιακών διαβατηρίων Covid.

Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid της ΕΕ επιτρέπει σε όλους όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, να μετακινηθούν στην Ευρώπη χωρίς να υποχρεούνται να τεθούν σε καραντίνα ή να υποβληθούν σε περαιτέρω τεστ κατά του κορωνοϊού
.

Ωστόσο, το πιστοποιητικό αυτό αναγνωρίζει μόνο τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Eυρωπαικό Οργανισμό Υγείας (ΕMA): δηλαδή, τα Pfizer-BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson και το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca που παρασκευάζεται στην Ευρώπη.

Οι Βρετανοί μπορούν να ενημερωθούν για την πατρίδα του εμβολίου τους από τον αριθμό που αναγράφεται στο πιστοποιητικό εμβολιασμού τους.

Όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca… made in India, έχουν τους αριθμούς 4120Z001, 4120Z002 ή 4120Z003, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Telegraph».

Πηγή protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου