Ειδήσεις

Χρ. Σταϊκούρας: Μέχρι 8% η ύφεση φέτος

Σταθερό παραμένει το Υπουργείο Οικονομικών στην πρόβλεψή του για συρρίκνωση της οικονομίας έως 8% φέτος, δήλωσε ο Υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Σκάι, ανακοινώνοντας και ότι την επόμενη εβδομάδα επίκειται η εκταμίευση της β’ φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις.

«Εμείς αυτή τη στιγμή μένουμε σταθεροί στις εκτιμήσεις που είχαμε τέλος Απριλίου για ύφεση μέχρι 8%. Αυτές είναι οι δικές μας πρώτες εκτιμήσεις χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορούν να μεταβληθούν ανάλογα με το πώς εξελιχθεί η κατάσταση στον τουρισμό το καλοκαίρι», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι για ύφεση 9,7% φέτος.

Ο υπουργός επισήμανε ότι θα εκταμιευτούν πάνω από 1 δισεκ. ευρώ την επόμενη εβδομάδα σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη δεύτερη φάση του προγράμματος χαμηλότοκων δανείων, που είναι σημαντικό γιατί γίνεται άμεσα, χωρίς τη μεσολάβηση τραπεζών, όπως υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

Υπήρχαν και χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα αλλά δεν ήταν ζημιογόνες, παρά κερδοφόρες, είπε ο υπουργός, κι έτσι δε θα συμμετάσχουν. Επανέλαβε ότι μελετάται και τρίτη φάση του προγράμματος, με στόχο κυρίως τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Στόχος της κυβέρνησης, είπε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, είναι να καλυφθούν και όσοι δεν έτυχαν στήριξης μέχρι σήμερα από το κράτος αλλά έχουν και αυτοί υποστεί πλήγμα από την πανδημία.

Αυτό θα γίνει, πρόσθεσε, χάρη στην πρόσθετη ρευστότητα που δεν υπήρχε τον Απρίλιο, κατά το προηγούμενο κύμα μέτρων, καθώς τώρα η Ελλάδα έχει αποκομίσει από τις αγορές ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 7 δισεκ. ευρώ από εκδόσεις ομολόγων και έντοκων γραμματίων του Δημοσίου.

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε επίσης ότι μέχρι την Παρασκευή περισσότεροι από 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα λάβουν το ποσό που τους αναλογεί για τον Μάιο, όπως και ακόμη 2.000 δικαιούχοι από την προηγούμενη φάση.

Πηγή: skai.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου