Τοπικές Ειδήσεις

Χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα οι πρώτες αφίξεις τουριστών στη Ρόδο! Oλα λειτούργησαν άψογα

Ανοιξε χτες το πρωί η αυλαία για την νέα τουριστική περίοδο στη Ρόδο με τις αφίξεις των πρώτων πτήσεων τσάρτερ.
Ο διεθνής αερολιμένας «Διαγόρας» άνοιξε τις πύλες του για τους πρώτους ξένους επισκέπτες του νησιού μας, που ήρθαν από την Λειψία (Γερμανία), Ελβετία, Τσεχία και Ολλανδία.
Οι πρώτοι τουρίστες αφίχθησαν ακολουθώντας τις νέες διαδικασίες εισόδου με το bar code που θα πρέπει να έχουν στο κινητό τους και το smart testing επιβατών για Covid-19 με τη χρήση αλγορίθμου. Ωστόσο, στο αεροδρόμιο Ρόδου υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για εξέταση τυχόν ύποπτων κρουσμάτων ενώ είναι σε επιφυλακή όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες και δομές υγείας στο νησί μας.
Στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 και μία άσκηση προσομοίωσης με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων. Με την άφιξη των επισκεπτών θα ξεκινήσουν και οι στοχευμένοι έλεγχοι για τον εντοπισμό ενδεχόμενων κρουσμάτων κορονοϊού στον ειδικό χώρο που έχει προβλεφθεί για το σκοπό αυτό στην αίθουσα αφίξεων. Καθημερινά θα γίνονται 605 τέτοιοι έλεγχοι.


Οι προγραμματισμένες πτήσεις ήταν οι εξής:
-Στις 10.05 της εταιρείας Freebird Airlines από τη Λειψία της Γερμανίας.
– Στις 10.25 της εταιρείας TUI Fly από τη Φραγκφούρτη της Γερμανίας.
– Στις 10.25 της εταιρείας Edelweiss από τη Ζυρίχη Ελβετίας.
– Στις 10.58 της εταιρείας Ryanair από την Πράγα της Τσεχίας.
– Στις 2 το μεσημέρι της εταιρείας Corendon Airlines από το Μάαστριχτ και από το ‘Αμστερνταμ της Ολλανδίας.

Ο ΣΠ. ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δημοκρατική» ο προϊστάμενος της Κρατικής Αρχής στο αεροδρόμιο κ. Σπύρος Δεληγιάννης:
«Το αεροδρόμιο ‘Διαγόρας’ Ρόδου είναι πανέτοιμο και υποδέχτηκε τους πρώτους ξένους επισκέπτες. Εφαρμόζουμε όλα τα πρωτόκολλα τα οποία έχει δώσει η Πολιτική Προστασία μέσω του ΕΟΔΥ –τα οποία ακολουθούν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας- και ξεκινάμε. Οι πτήσεις αυξάνονται σιγά σιγά και σταδιακά. Θα έρθει κόσμος, αυτό είναι σίγουρο κι εμείς είμαστε έτοιμοι να τους υποδεχτούμε, εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Την Τετάρτη 1η Ιουλίου 2020 περιμέναμε 11 πτήσεις τσάρτερ συνολικά. Αν και είχαμε ένα άλλο πρόγραμμα, αργά το βράδυ της Τρίτης άλλαξε. Δυστυχώς, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε επακριβώς τις πτήσεις σε καθημερινή βάση. Όλα είναι εντελώς ρευστά διότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα γίνει. Κατά την διάρκεια της ημέρας, από ώρα σε ώρα, αλλάζουν τα δεδομένα. Άλλες πτήσεις καθυστερούν, άλλες ακυρώνονται. Για την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020 περιμένουμε (κανονικά 48 πτήσεις) αλλά δεν είναι τίποτε σίγουρο. Μπορεί να αλλάξει μία πτήση, να ακυρωθεί μια άλλη ή να προστεθεί κάποια άλλη. Εν πάση περιπτώσει, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, έχουμε φροντίσει για όλα αλλά υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες. Έχουν ακυρωθεί πολλές πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί από την Μεγάλη Βρετανία και την Σουηδία.
Ο κ. Δεληγιάννης υπογράμμισε πάντως, ότι τα έργα στο αεροδρόμιο ολοκληρώνονται και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του, από εδώ και στο εξής. Για τις συγκρίσεις θα πρέπει να αναφέρουμε πως τα τελευταία χρόνια ο Ιούλιος ήταν ο καλύτερος μήνας της σεζόν και στις μέρες αιχμής οι πτήσεις που έφθαναν κατά μέσο όρο στο νησί άγγιζαν τις 80. Αυτά τα ρεκόρ άφιξης πτήσεων στη Ρόδο, ωστόσο, οφείλονταν κατά κύριο λόγο στις πτήσεις από Βρετανία που φέτος δεν υπολογίζονται, τουλάχιστον, μέχρι 15 Ιουλίου. Η «εξαφάνιση» (μέχρι νεωτέρας) της βρετανικής αγοράς από τα συστήματα κρατήσεων γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στη Ρόδο καθώς ήταν πέρυσι η υπ’ αριθμόν ένα «δεξαμενή» άντλησης τουριστών με 480.000 επισκέπτες, έναντι 430.000 Γερμανών.

Ο Μ. ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΚΑΙ
Ο Γ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ
Το πρωί μετέβησαν στον διεθνή αερολιμένα «Διαγόρας» ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ενώ παρών από νωρίς ήταν ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Ταρασλιάς που συντόνιζε την υποδοχή των πρώτων ξένων επισκεπτών μας, ενώ το απόγευμα αναμενόταν να αφιχθεί στη Ρόδο και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί σε αεροδρόμια τουριστικών περιοχών της χώρας.
«Ανοίγει και επίσημα η φετινή τουριστική σεζόν για την Ελλάδα. Θα είναι μια δύσκολη σεζόν. Όμως προσδοκούμε να κατακτήσουμε μέρος της μικρής πίτας και η Ρόδος όπως και τα Δωδεκάνησα να έχουν το μερίδιό τους. Στείλαμε το μήνυμα του ασφαλούς προορισμού. Και σε αυτό το πλαίσιο, είναι η περίοδος – γέφυρα που διανύουμε τώρα. Διότι η έπανεκκίνηση’ για τον ελληνικό τουρισμό, προσδοκούμε να είναι το 2021. Η ελληνική κυβέρνηση θεμελιώνει όλα τα εργαλεία, ενισχύει τους εργαζόμενους, δίνει κίνητρα στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες του Τουρισμού, προκειμένου αυτή την δύσκολη περίοδο να σταθούν όρθιοι. Ο Τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και θα συνεχίσουμε να στέλνουμε το μήνυμα του ασφαλέστερου προορισμού. Καθημερινά, σχεδιάζουμε. Κάθε 15 μέρες θα ανοίγουμε σε νέες χώρες. Η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις προτίμησης για τους δυνητικούς επισκέπτες, υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον (και στην google) αλλά δεν έχουμε εικόνα για τις κρατήσεις» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Μ. Κόνσολας.  Από την πλευρά του, ο κ. Γ. Χατζημάρκος δήλωσε στην «δ» τα εξής: «Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από το να βλέπεις αυτούς τους ανθρώπους, τους επισκέπτες μας, που έφτασαν σήμερα με τις πρώτες διεθνείς πτήσεις στο αεροδρόμιο της Ρόδου –όπως και στα άλλα διεθνή περιφερειακά αεροδρόμια των νησιών μας. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά ομαλή, υπάρχει τάξη, γίνονται οι μοριακοί έλεγχοι χωρίς προβλήματα. Αυτό που έχει σημασία είναι να βρουν οι ξένοι επισκέπτες μας, ένα ωραίο και ζεστό χαμόγελο, να αισθανθούν ότι είναι καλοδεχούμενοι μέσα σε ένα φιλόξενο κλίμα. Ξεκινήσαμε καλά και συνεχίζουμε με την ίδια αγάπη, αφοσίωση και υπευθυνότητα για το διάστημα που έχουμε μπροστά μας. Ο αγώνας είναι κοινός και πιστεύω ότι η κοινωνία είναι στο πλευρό μας. Καλή δύναμη σε όλους».

ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ
ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
Σε ερωτήσεις της «δ» σε αρκετούς από τους πρώτους επισκέπτες μας, απάντησαν όλοι ότι είτε έχουν ξανάρθει (repeaters) και περίμεναν να ανοίξουν τα αεροδρόμια για να επισκεφτούν ξανά το νησί μας, είτε είναι η πρώτη τους φορά. Ωστόσο τόσο οι Γερμανοί όσο και οι Τσέχοι και οι Ολλανδοί, δήλωσαν άπαντες ότι γνωρίζουν τους κινδύνους με την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά ήταν αποφασισμένοι να κάνουν τις διακοπές τους και να μην τις χάσουν. Όλοι οι επισκέπτες μας, τηρούσαν τα μέτρα προστασίας, ήταν ψύχραιμοι και συνειδητοποιημένοι για την κατάσταση που επικρατεί. Επιπλέον, πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά (ή μωρά) δήλωσαν πως βρήκαν πολύ καλές τιμές είτε σε καταλύματα, είτε σε ξενοδοχεία είτε και σε ολόκληρα σπίτια –οπότε ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να έρθουν στην Ρόδο τώρα, που μόλις άνοιξε ο τουρισμός αφού το νησί, θεωρείται πολύ ασφαλής προορισμός (χωρίς πολλά κρούσματα, θανάτους, κ.λπ.)

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Γ. Χατζημάρκος: «Σήμερα, από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Περιφέρειάς μας, καλωσορίζουμε τους επισκέπτες μας, χαρίζοντάς τους το πιο μεγάλο, πιο ζεστό χαμόγελό μας»
Οι πύλες των νησιών του Νότιου Αιγαίου άνοιξαν από χθες για τους τουρίστες και ήδη στα πέντε διεθνή αεροδρόμια της χώρας καταφθάνουν επισκέπτες από το εξωτερικό, προκειμένου να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στα νησιά του Νότιου Αιγαίου, καθώς θεωρούνται από τους πιο ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς την εποχή του κορωνοϊού.
«Ποδαρικό» για το αεροδρόμιο της Ρόδου, έκανε στις 10:05, η πτήση FHM1724 από τη Λειψία της Γερμανίας, μεταφέροντας 142 επιβάτες. Οι επιβάτες βγήκαν από το αεροπλάνο με τους ανθρώπους του αεροδρομίου να τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας και τις αποστάσεις που προβλέπονται. Η υποδοχή μάλιστα ήταν εντυπωσιακή, καθώς για τους επιβάτες της πτήσης είχε προγραμματιστεί μουσική υποδοχή με παραδοσιακούς χορούς, τοπικά εδέσματα και αναμνηστικά δώρα.
Οι επόμενες προγραμματισμένες πτήσεις χθες στη Ρόδο έφθασαν από Γερμανία, Ελβετία, Ολλανδία, Τσεχία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με περισσότερους από 1500 τουρίστες. Παράλληλα, ξεκίνησαν οι προγραμματισμένες μοριακές εξετάσεις, που σύμφωνα με την υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ανέρχονται σε 605 ημερησίως. Από το Αεροδρόμιο της Ρόδου, όπου βρέθηκε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου για να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες στο νησί, δήλωσε: «Σήμερα, είναι μια σημαντική μέρα για τον ελληνικό τουρισμό και φυσικά για τα νησιά του Νότιου Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες. Από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Περιφέρειάς μας, της Ρόδου, καλωσορίζουμε τους επισκέπτες μας χαρίζοντάς τους το πιο μεγάλο, πιο ζεστό χαμόγελό μας. Το αξίζουν όλοι, και οι επισκέπτες μας και εμείς οι ίδιοι».

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

 • Χαρά Γ.    03.07.2020 05:13

  Εδώ βλέπουμε ότι ήρθαν στη Ρόδο Σουηδοί τουρίστες ενώ περιμέναμε δημοσιογράφους !
  Εδώ ήρθε στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία ο άγγλος πατέρας του Άγγλου Πρωθυπουργού την ώρα που οι πτήσεις από Αγγλία απαγορεύονται ! Δεν θέλω να φανταστώ αν και πόσοι το κάνουν αυτό…..
  Στην Κάρπαθο έχουν όπως διαβάζουμε στις ειδήσεις, 2 νέα κρούσματα κορονοιού (άντρας που έφτασε από αμερική και κόλλησε και η γυναίκα του) !
  Έχετε το νού σας όλοι εσείς οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι καλοί οι τουρίστες αλλά προσέξετε τι κάνετε….. πάνω απ όλα η υγεία των Ελλήνων.
  Και τέλος πάντων 2-3 μήνες σεζόν δεν θα λύσει το βιοποριστικό πρόβλημα των χιλιάδων ανέργων, πρέπει η κυβέρηση να δωσει χρηματα από το Σεπτέβρη οπωσδήποε σε όλους όσοι είναι γραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ για να μπορέσουν να ζήσουν το φθινόπωρο και το χειμώνα, απλή λογική.

 • Νίκος    02.07.2020 16:35

  Ο κ. Τσιόδρας έχει κάνει δώρο τους Άγγλους και τους Σουηδούς τουρίστες στην Τουρκία, στην Ισπανία και την Ιταλία. Ενώ στους ανταγωνιστές του Ελληνικού τουρισμού είναι ευπρόσδεκτοι, στην Ελλάδα είναι «επικίνδυνοι».. Ποιοί κερδίζουν και ποιοί χάνουν; Κερδίζουν Τούρκοι, Ισπανοί και Ιταλοί και εν μέρει οι Βρετανοί και Σουηδοί διότι ένα μέρος των εκδιωχθέντων θα κάνει εσωτερικόν τουρισμόν στις χώρες τους.
  Η καταστροφή της Ελληνικής οικονομίας δεν θα είναι τόσο σύντομη όσον νομίζουν πολλοί. Ειδικά στο αρνητικό αλλά ορατό σενάριο να διατάξει ο κ. Τσιόδρας ένα γενικό κλείσιμο π.χ. για 200 νέα κρούσματα, η καταστροφή θα είναι τρομακτική και πολλοί θα πεινάσουν.

Σχολιασμός άρθρου