Συνάντηση Δημάρχου Ρόδου με αντιπροσωπεία Κινέζων Διπλωματών

 Την Κυριακή 1η Ιουλίου 2018 ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Ένωσης για το Δρόμο του Μεταξιού και Διευθυντή του Κινέζικου Κέντρου Σύγχρονων Διεθνών Σπουδών (CCCWS) Wang Liyong.

To CCCWS είναι το Ινστιτούτο που διαμορφώνει την κινεζική εξωτερική πολιτική και είναι ο επίσημος σύμβουλος σε θέματα διεθνών σχέσεων του Κουμουνιστικού Κόμματος Κίνας και του Προέδρου της Κίνας. Στη συνάντηση συμμετείχε η Wang Qi, πρώτη γραμματέας της Πρεσβείας της Κίνας στην Αθήνα, υπεύθυνη για θέματα εξωτερικής οικονομικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο του Συμποσίου της Σύμης που διοργανώνει ο Δήμος Ρόδου σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου» και τον πρόεδρό του, πρώην Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου στη Ρόδο, με θέμα την Παγκοσμιοποίηση.

Θέμα της συνάντησης ήταν η σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας, και ειδικά Ρόδου-Κίνας, αφού η Ρόδος κατέχει στρατηγική γεωπολιτική θέση στο Νέο Δρόμο του Μεταξιού, στην ένωση τόσο των χερσαίων όσο και των θαλάσσιων οδών. Μεγάλος στόχος μακροπρόθεσμα είναι να ενταχθεί η Ρόδος στα λιμάνια-σταθμούς του Νέου Δρόμου.

Η Ρόδος σύμφωνα με τον Wang Liyong έχει την εξαιρετική ευκαιρία να αναπτύξει στενές σχέσεις τόσο με την Κινέζικη Οικονομία και Κοινωνία αλλά και με όλα τα συμμετέχοντα κράτη στο Νέο Δρόμο του Μεταξιού. Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησε με το Δήμαρχο, το επόμενο μεγάλο διεθνές συνέδριο της Ένωσης για το Νέο Δρόμο του Μεταξιού να γίνει στη Ρόδο, αφού το νησί έχει εξαιρετικές υποδομές, πλούσιο πολιτιστικό υπόβαθρο και απαράμιλλη φυσική ομορφιά που θα επιτρέψουν ένα απολύτως πετυχημένο συνέδριο.

Με ειδική μνεία για τον Τουρισμό, ο κος. Wang ενημέρωσε ότι 130.000.000 κινέζοι τουρίστες πραγματοποιούν πλέον ταξίδια στο εξωτερικό ετησίως. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι η Ρόδος έχει τη δυνατότητα να υποδεχτεί Κινέζους τουρίστες, αφού ως ναυαρχίδα του Ελληνικού Τουρισμού, προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο ποιοτικής διαμονής στους επισκέπτες.

Ο κος. Χατζηδιάκος και ο κος. Wang συμφώνησαν να εμπλουτίσουν τη μελλοντική ατζέντα συζήτησης με θέματα επενδύσεων σε υποδομές και αναπτυξιακά σχέδια, στο πλαίσιο του συνεδρίου με την παρουσία σημαντικών οικονομικών παραγόντων του Νέου Δρόμου του Μεταξιού. «Προτεραιότητα έχει η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης και κατανόησης μεταξύ των λαών, ενώ οι εμπορικές συνεργασίες έρχονται σαν φυσικό επακόλουθο» δήλωσε ο Δήμαρχος.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και  ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ευγένιος Κορναρόπουλος, ο Κωνσταντίνος Φουτζόπουλος, συνεργάτης του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου», και οι Sun Binghui, Zhao Minghao, και Tan Wei, υψηλόβαθμα στελέχη του CCCWS.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ