Ρεπορτάζ

Συντάσσεται μελέτη για την Νέα Αγορά

Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύνταξη μελέτης για την αποκατάσταση του συγκροτήματος της Νέας Αγοράς Ρόδου, αρχικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 2.500.000,00 ευρώ. Η μελέτη συντάσσεται από υπηρεσιακούς της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου του Υπουργείου Πολιτισμού.
Με σεβασμό στα αρχικά σχέδια κατασκευής της Νέας Αγοράς και της Ιχθυαγοράς, σύμφωνα με την οδηγία της δημοτικής αρχής του Αντώνη Καμπουράκη και του αρμοδίου αντιδημάρχου Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρα. Στέφανου Δράκου, επιδιώκεται η αποκατάσταση του Μνημείου και η ανάκτηση της χαμένης αίγλης του.
Η μελέτη, η οποία συντάσσεται με τη συνεργασία ομάδας μελετητών της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής πόλης και Μνημείων και συγκεκριμένα αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, μηχανολόγων μηχανικών και ηλεκτρολόγων μηχανικών, με τη συνεργασία του αντιδημάρχου, περιλαμβάνει ενδεικτικά: ιστορικά στοιχεία, αναφορά στην αναγνώριση/χαρακτηρισμό του μνημείου, στοχοθεσία κανονισμού λειτουργίας, κωδικοποίηση των χώρων σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό, πρόταση επέμβασης, εξειδίκευση της πρότασης επέμβασης κ.ά.
Οι εργασίες που σχεδιάζεται να εκτελεστούν, με την ολοκλήρωση της μελέτης, την έγκριση αυτής από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και την ολοκλήρωση όλων των νόμιμων και απαιτούμενων ενεργειών, ενδεικτικά αφορούν σε:
1. Αποκατάσταση δομικών στοιχείων και φέροντος οργανισμού.
2. Αντικατάσταση κουφωμάτων.
3. Αποκατάσταση των δαπέδων των περιστυλίων, των κλιμακοστασίων και των ορόφων.
4. Ανακατασκευή χώρων υγιεινής.
5. Αποκατάσταση και συντήρηση ιχθυαγοράς.
6. Αποκατάσταση χάλκινης κάλυψης θόλου πρόσοψης.
7. Διαμόρφωση υπαίθριου χώρου.
8. Αναδιάταξη πρασίνου.
9. Ηλεκτρομηχανολογική αναβάθμιση του κτηρίου με:
• Απομάκρυνση όλων των καλωδιώσεων από τις όψεις.
• Τακτοποίηση όλων των μετρητών.
• Εγκατάσταση φωτισμού ανάδειξης.
• Εγκατάσταση θυροτηλεφώνου και επανεγκατάσταση σιδηρών θυρών σε όλες τις εισόδους.
• Εγκατάσταση εσωτερικού συστήματος ασφαλείας.
• Εγκατάσταση συστήματος πυρόσβεσης.
Σε ό,τι αφορά στον εξωτερικό φωτισμό του κτηρίου, για τον τρούλο πχ. θα χρησιμοποιηθούν φωτιστικά, όπως παρουσιάζονται στο κάτωθι σχήμα:


Με την ολοκλήρωση της μελέτης, την έγκρισή της και του συνόλου των σχετικών διαδικασιών, θα πραγματοποιηθεί επίσημη ενημέρωση από τη δημοτική αρχή και τους μελετητές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου