Ειδήσεις

Ανοικτή συζήτηση – εκδήλωση για το νομοσχέδιο για τον Αιγιαλό και την Παραλία

Με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή συζήτηση-εκδήλωση που διοργάνωσε το ΤΕΕ Δωδεκανήσου την Παρασκευή 30 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Eργατικού Kέντρου με θέμα «το νομοσχέδιο για τον Αιγιαλό και την Παραλία».

Η πρωτοβουλία αυτή είχε ως κύριο στόχο την ενημέρωση των εκπροσώπων του τόπου μας, των τοπικών φορέων αλλά και των πολιτών, για τις εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την ενδεχόμενη ψήφιση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου όπως αυτό έχει κατατεθεί.

Οι κύριες εισηγήσεις έγιναν από τους: Γρύλλη Ιάκωβο πρόεδρο του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, Καραβασίλη Μαργαρίτα πρόεδρο του CISD (παρατηρητήριο πολιτών για την αειφόρο ανάπτυξη) τ. Ειδική Γραμματέα ΥΠΕΚΑ, Νάντσου Θεοδότα υπεύθυνη πολιτικής WWF Ελλάς.

Στην συνέχεια έγινε πληθώρα από ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις –παρεμβάσεις και αναπτύχθηκε εξαιρετικά γόνιμος διάλογος. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από 3,5 ώρες περίπου οπότε και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε, παρέμενε στην αίθουσα μεγάλος αριθμός από ακροατές.

Παραβρέθηκαν οι Βουλευτές Δωδεκανήσου Υψηλάντης Βασίλης, Γάκης Δημήτρης,
Ιατρίδη Μίκα, ο Δήμαρχος Ρόδου Κουσουρνάς Στάθης, ο Αντιπεριφερειάρχης και νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ρόδου Χατζηδιάκος Φώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χατζηιωάννου Αντώνης, ο Δήμαρχος Λειψών Σπύρου Μπενέτος, ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης ‘’Ρόδος πορεία ανατροπής’’ Υψηλάντης Γιώργος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σαντορινιός Νεκτάριος και Περδικάρης

Γιάννης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πάππου Γιάννης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου
Χατζησάββας Σάββας, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Κωνσταντινίδης Κώστας και πληθώρα άλλων εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, φορέων, μηχανικών και ενεργών πολιτών. Λόγω απουσίας τους εκτός Ρόδου, έστειλαν χαιρετισμό και τις απόψεις τους επί του θέματος οι βουλευτές Κόνσολας Μάνος, Κρεμαστινός Δημήτρης και ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Χατζημάρκος Γιώργος.

Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση στην συντριπτική τους πλειοψηφία συμφώνησαν ως προς τις κύριες διαπιστώσεις σε σχέση με το εξεταζόμενο νομοθέτημα.

– Το σχέδιο νόμου όπως έχει κατατεθεί είναι εξόχως αντιπεριβαλλοντικό και αντιαναπτυξιακό, θα πρέπει λοιπόν να αποσυρθεί και να γίνει η εκ βάθρων ανασύνταξή του.

– Το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών για την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση στην παραλία θα πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλιστεί.

– Η θεώρηση με καθαρά εισπρακτικές λογικές του αιγιαλού και της παραλίας, αγνοώντας την περιβαλλοντική διάσταση της παράκτιας ζώνης, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη λογική για την αειφόρο ανάπτυξη της χώρας μας

– Το σχέδιο νόμου θα πρέπει εκτός από το υπουργείο Οικονομικών να συνταχθεί και από το αρμόδιο υπουργείο για θέματα περιβάλλοντος ΥΠΕΚΑ.

– Η επιβράβευση για μία ακόμη φορά των πρακτικών της καταπάτησης της νομιμότητας, με την πρόταση για νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κατασκευών επί του αιγιαλού και της παραλίας θα πρέπει να καταδικαστεί.

– Το σχέδιο νόμου δεν εξυπηρετεί τους πολλούς, ούτε καν την τοπική επιχειρηματικότητα στον ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά μόνο πολύ μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τους σχεδιασμούς του ΤΑΙΠΕΔ, που ειδικά στη Ρόδο διαχειρίζεται τεράστιες παραθαλάσσιες εκτάσεις.

– Ο Κτηματολογικός κανονισμός Δωδεκανήσου αποτελεί ένα νομοθέτημα υψίστης σημασίας για τον τόπο. Θα πρέπει να αντιληφθούμε τη σπουδαιότητά του και θα πρέπει να αποτρέψουμε συντεταγμένα κάθε πιθανή προσπάθεια κατάργησής του.

– Η πρόσφατη μετατροπή της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου από αυτόνομη διεύθυνση σε απλό τμήμα, λαμβάνοντας υπόψιν ότι αποτελεί την υπηρεσία που μεταξύ άλλων έχει την αρμοδιότητα για τις χαράξεις των αιγιαλών και την προστασία και διαχείριση της παράκτιας ζώνης, αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της υποβάθμιση της σημασίας του θέματος.

Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου λόγω της υψηλής σπουδαιότητας του ζητήματος θα παρακολουθεί με αυξημένη προσοχή τις τυχόν νομοθετικές εξελίξεις. Ανάλογα με τα νέα δεδομένα θα παρέμβει εκ νέου με τεκμηριωμένες προτάσεις και αν απαιτηθεί σε στενή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους θεσμικούς φορείς και τους ενεργούς πολίτες, θα αγωνιστούμε για να προασπίσουμε το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας καθώς και το δικαίωμά μας να το βιώνουμε και να το απολαμβάνουμε στο παρόν και το μέλλον.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά, όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους στην εκδήλωση, τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου για τη φιλοξενία, καθώς και όσους συναδέλφους συνέβαλαν με κάθε τρόπο για την επιτυχή οργάνωση της εκδήλωσης.

Για τη Δ.Ε. του ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου

Ιάκωβος Γρύλλης
Πρόεδρος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου