Ειδήσεις

ΠΟΞ: Άμεση διευθέτηση για μείζονα θέματα της ξενοδοχίας

Με επίσημο προσκεκλημένο τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση και αθρόα συμμετοχή Προέδρων και αντιπροσώπων Ενώσεων Ξενοδόχων από όλη την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, η Ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.
Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έγιναν από την πλευρά του Υπουργείου το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι το πλέγμα των μεταρρυθμίσεων που έχουν υλοποιηθεί ή προωθούνται στο Ασφαλιστικό σύστημα και στο καθεστώς των Εργασιακών ζητημάτων είναι οι μεγαλύτερες που έχουν επιχειρηθεί ποτέ στη χώρα.
Ο κ. Βρούτσης, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία του τουρισμού και του ξενοδοχειακού κλάδου ειδικότερα για την εθνική οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση, επισήμανε ότι η μείωση κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων – με πιθανότητα, μάλιστα, σύντομα και περαιτέρω μείωσης – μπορεί να έχει ακόμα περισσότερα οφέλη για την οικονομία, την απασχόληση αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι τηρηθεί ο μέγιστος δυνατός βαθμός συμμόρφωσης με τα προβλεπόμενα από το νέο πλαίσιο.
Τόνισε ότι η ολοκλήρωση της μηχανοργάνωσης και των νέων εφαρμογών πληροφορικής θα οδηγήσουν σύντομα σε θεαματικό περιορισμό της γραφειοκρατίας, διευκολύνοντας σημαντικά τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις και προανήγγειλε ότι στα μέσα του 2016, θα θεσμοθετηθεί ύστερα από μακρά σχετική διαδικασία, ο Κατώτατος Μισθός, μία εξέλιξη που θα μεταβάλει άρδην το τοπίο στην Αγορά Εργασίας.
Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι ο τουρισμός είναι η μεγάλη ελπίδα της χώρα στην πορεία προς την ανάκαμψη και την έξοδο από την κρίση και επισήμανε ότι η διασφάλιση της πολιτικής ομαλότητας είναι ο πλέον καθοριστικός παράγοντας για την σταθερά ανοδική τροχιά του τομέα.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΞ Γιάννης Α. Ρέτσος έκανε τον απολογισμό των πεπραγμένων του τελευταίου δωδεκάμηνου και τόνισε ότι κατά το διάστημα αυτό υπήρξαν αρκετές ικανοποιητικές εξελίξεις και εύστοχες νομοθετικές παρεμβάσεις με τις οποίες, αφενός μεν διευθετούνται χρόνια ζητήματα που απασχολούν τον Ξενοδοχειακό κόσμο, αφετέρου δε αντιμετωπίζονται αγκυλώσεις που δυσχεραίνουν τη λειτουργία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και αποτελούν τροχοπέδη για την επιχειρηματικότητα. Ο κ. Ρέτσος επισήμανε πως καθοριστικό ρόλο στην προώθηση αυτών των παρεμβάσεων, διαδραμάτισε το πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ της ΠΟΞ και των αρμόδιων υπουργείων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Υπογράμμισε, όμως, ότι η μεταρρυθμιστική πολιτική που βρίσκεται σε εξέλιξη θα πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα και να ολοκληρωθεί χωρίς παρέκκλιση από τους στόχους που έχουν τεθεί, προκειμένου να επισπευσθεί η έξοδος από την κρίση και να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές προσπάθειες που καταβάλλονται από τομείς όπως ο Τουρισμός, ο οποίος είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην πορεία προς την ανάκαμψη. ‘Όλα τα μέχρι στιγμής μηνύματα και στοιχεία που υπάρχουν για το 2014, προδιαγράφουν μία ακόμα καλύτερη χρονιά για τα βασικά μεγέθη του τουρισμού, μία νέα χρονιά-ρεκόρ, με αύξηση αφίξεων από σχεδόν όλες τις κύριες τροφοδότριες αγορές και ανάλογη αύξηση και των εισπράξεων”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΠΟΞ.
Ωστόσο, προκειμένου να εξασφαλιστεί αυτή η ανοδική τροχιά του τουρισμού και να μπορέσουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τις απώλειες και τα αρνητικά απόνερα της τελευταίας εξαετίας, θα πρέπει, μεταξύ άλλων:
Να αποκατασταθεί επειγόντως η ρευστότητα και η διευκόλυνση της κίνησης κεφαλαίων από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η πολιτική των συστημικών Τραπεζών εξακολουθεί να προκαλεί συνθήκες ασφυξίας στην αγορά και να υπονομεύει άμεσα τη βιωσιμότητα και τις ανάγκες ανάπτυξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Οι Τράπεζες έχουν αποκτήσει πλέον μεγάλη κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά θα πρέπει αυτή να φανεί και στην αγορά και να υποβοηθηθεί έμπρακτα η επανεκκίνηση της οικονομίας και των επενδύσεων.
Να ρυθμιστούν με ρεαλιστικό τρόπο οι δανειακές υποχρεώσεις των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
Να ολοκληρωθεί τάχιστα ο Χωροταξικός σχεδιασμός και να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατόν οι προβλέψεις για ριζική απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων.
Να ρυθμιστεί χωρίς άλλη καθυστέρηση το θέμα της παραχώρησης απλής χρήσης Αιγιαλού, για το τρέχον έτος.
Γενικά, η ΠΟΞ θεωρεί ότι τα σχετικά νομοσχέδια που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση προ ημερών για το καθεστώς Αιγιαλού-Παραλίας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Να διευθετηθεί, επιτέλους, με τρόπο δίκαιο και ρεαλιστικό η μεγάλη εκκρεμότητα του ζητήματος των πνευματικών-συγγενικών δικαιωμάτων που ταλανίζει επί σειρά ετών την πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
Να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η υλοποίηση του νέου μοντέλου χορήγησης θεωρήσεων (visa πολλαπλών εισόδων, ηλεκτρονική visa κ.λπ.) προκειμένου να διευκολυνθεί η ροή επισκεπτών από τις μεγάλες, εκτός Σέγκεν, αγορές.
Να υιοθετηθεί και να θεσμοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση της ΠΟΞ για τη δημιουργία “σχολικής ανάπαυλας” τη χειμερινή περίοδο που θα συμβάλλει στην ανάδειξη των πολιτιστικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών της ελληνικής υπαίθρου στη μαθητιώσα νεολαία και ταυτόχρονα στην ενίσχυση των τοπικών οικονομικών και κοινωνιών.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, συζητήθηκαν επίσης θέματα που απασχολούν τις Τοπικές Ενώσεις και ζητήματα ευρύτερου τουριστικού ενδιαφέροντος.

Ο Γρηγόρης Τάσιος

«Πουθενά και κανένας, δεν θα πρέπει να λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο!»
O υποψήφιος ευρωβουλευτής και αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γρηγόρης Τάσιος χαιρετίζοντας τη σημερινή γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας τόνισε μεταξύ άλλων:
«Όλοι αναγνωρίζουν σήμερα πως ο τουρισμός, το ελληνικό ξενοδοχείο, ο έλληνας ξενοδόχος, πήρε στην πλάτη του την τύχη της Ελλάδας. Και τα κατάφερε. Τόλμησε. Ρίσκαρε. Κέρδισε. Άλλαξε το κλίμα, άλλαξε τα δεδομένα, άλλαξε την ψυχολογία και σήμερα μπορεί η πατρίδα μας να προσδοκά βάσιμα την οριστική έξοδο από την κρίση. Εμείς, οι ξενοδόχοι φέραμε πιο κοντά «επόμενη μέρα». Φέραμε πιο κοντά τη Νέα Ελλάδα.».
Αναφερόμενος ο κ. Τάσιος στην υποψηφιότητά του σημείωσε: Το καθήκον του ευρωβουλευτή, στη δική μου αντίληψη, είναι η μάχη, η διεκδίκηση, η συγκροτημένη πρόταση, η τεκμηρίωση. Δεν πάει για να κάνει προσωπικές δημόσιες σχέσεις. Πάει με μια αποστολή. Να κερδίζει πλεονεκτήματα για την πατρίδα του. Για τους τομείς της οικονομίας της, όπως ο τουρισμός, που συνιστούν πραγματικά συγκριτικά πλεονεκτήματα ανταγωνιστικότητας και μπορούν να φέρουν τζίρους, εισοδήματα, θέσεις απασχόλησης.».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του προς τους συναδέλφους του ο κ. Τάσιος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: Μεταξύ μας δεν χρειαζόμαστε συστάσεις. Με ξέρετε και σας ξέρω. Εγώ είμαι εσείς. Ζητώ να μου δώσετε τη δύναμη για να περάσω ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα: Πουθενά και κανένας δεν θα πρέπει να λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο.».
Πηγή: Χρήμα και Τουρισμός

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου