Τοπικές Ειδήσεις

Καίριο πλήγμα σε δύο κανάλια διακίνησης ναρκωτικών στην Κάλυμνο

Σημαντικά στοιχεία περιλαμβάνει η ογκώδης δικογραφία που αφορά στην εξάρθρωση δύο ανεξάρτητων μεταξύ τους κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνταν παράλληλα και συστηματικά στην οργανωμένη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Κάλυμνο από μεθοδική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Καλυμνίων.
Οι δύο σπείρες είχαν συγκεκριμένο πελατολόγιο ενώ για να δυσκολεύουν τον εντοπισμό τους στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη αργκό με λέξεις όπως: «Βούτυρο, λευκή – πράσινη μπογιά, λάδι».
O Eισαγγελέας Υπηρεσίας της Κω άσκησε την 31η Μαρτίου 2021 εις βάρος τους διώξεις για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, για οπλοφορία και οπλοκατοχή.
Στο μεταξύ, την 30 Μαρτίου 2021 το βράδυ στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διερεύνησης της υπόθεσης, εντοπίστηκε σε περιοχή της Αττικής και συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής άλλος ένας κατηγορούμενος.
Πρόκειται για τον βασικό προμηθευτή της δεύτερης εγκληματικής ομάδας, ο οποίος εξασφάλιζε τις ναρκωτικές ουσίες, τις αποθήκευε σε «καβάτζες» στην Αττική και στη συνέχεια τις έστελνε αποκρύπτοντάς τες μέσα σε δέματα στην Κάλυμνο, για παραπέρα διαμοιρασμό.
Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητα κάνναβης και ένα κινητό τηλέφωνο.
Συνολικά έχουν συλληφθεί εννέα βασικά μέλη των δυο κυκλωμάτων που εξαρθρώθηκαν, μεταξύ των οποίων και τα άτομα με αρχηγικό ρόλο.
Οι εμπλεκόμενοι συνελήφθησαν, όπως έγραψε η «δημοκρατική», την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021, κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης σε Κάλυμνο και Αττική.
Επτά μέλη (αρχηγοί και πυρήνες) των εγκληματικών ομάδων που συγκροτούσαν τα δύο κυκλώματα συνελήφθησαν στην Κάλυμνο και ένα άτομο στην Αττική, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνει συνολικά είκοσι εννέα (29) άτομα, όλοι τους ημεδαποί ηλικίας από 20 έως 52 ετών.
Οι περισσότεροι έχουν απασχολήσει τις αρχές και στο παρελθόν για υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ ένας από αυτούς είχε περιορισμό διαμονής σε άλλο μέρος της Ελλάδας αλλά το είχε παραβλέψει και έκανε εμπόριο ναρκωτικών στην Κάλυμνο.
Αυτές οι δυο ομάδες είχαν το ίδιο τρόπο δράσης. Καθένα από τα μέλη είχε συγκεκριμένο ρόλο. Κάποιοι προμήθευαν τις ουσίες, άλλοι τις αποθήκευαν και άλλοι τις «έσπρωχναν».
Όπως προέκυψε, τα μέλη των δυο κυκλωμάτων είχαν αναπτύξει μεγάλο δίκτυο διακίνησης, με παράλληλη δράση που χρονολογείται τουλάχιστον από το Δεκέμβριο του 2020, ήταν διαρθρωμένοι ιεραρχικά και οργανωμένοι σε υποομάδες με ξεχωριστή αποστολή, στόχευαν σε συγκεκριμένο «πελατολόγιο», χρησιμοποιώντας ιδιωτικά οχήματα (αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες), καθώς και κωδικοποιημένη ορολογία για τις συναλλαγές τους.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες της «δημοκρατικής», από την Α’ εγκληματική ομάδα συνελήφθησαν τέσσερα μέλη, μεταξύ των οποίων κι ένας 27χρονος με καταγωγή από την Ρόδο, που διαμένει στην Κάλυμνο, τα οποία διακινούσαν κυρίως ακατέργαστη κάνναβη και κοκαΐνη στην νήσο Κάλυμνο και από την Β’ εγκληματική ομάδα άλλα τέσσερα μέλη τα οποία διακινούσαν κυρίως ακατέργαστη και κατεργασμένη κάνναβη, στην νήσο Κάλυμνο.
Εκτός από τα 8 μέλη των εγκληματικών ομάδων, εκ των οποίων ο ένας στην Αττική, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος επιπλέον 17 ατόμων, τα οποία αντιμετωπίζουν κατηγορίες, κατά περίπτωση, για προμήθεια, κατοχή, διακίνηση ναρκωτικών κ.λπ.
Διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ταυτόχρονων – συντονισμένων αστυνομικών ερευνών σε οικίες και οχήματα των συλληφθέντων, σε περιοχές της Καλύμνου και της Αθήνας.
Κατασχέθηκαν ναρκωτικά, χρήματα, όπλα,, ζυγαριά ακριβείας και οκτώ οχήματα.


Αναλυτικότερα: Όσον αφορά στην Α’ Εγκληματική Ομάδα:
Συνελήφθησαν τέσσερις ημεδαποί.
Η δράση της συγκεκριμένης συμμορίας χρονολογείται τουλάχιστον από τις αρχές Φεβρουαρίου του έτους 2021. Τα μέλη της δραστηριοποιούνταν στην διακίνηση κυρίως ακατέργαστης κάνναβης και κοκαΐνης, σε εξαρτημένους χρήστες της ευρύτερης περιοχής της νήσου Καλύμνου, αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη.
Όπως προέκυψε, είχαν αναπτύξει μεγάλο δίκτυο διακίνησης, αποτελούμενο από συγκεκριμένο «πελατολόγιο», ενώ για την διευκόλυνση της εγκληματικής τους δραστηριότητας, χρησιμοποιούσαν τα ιδιωτικά τους οχήματα (αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες). Επίσης χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένες λέξεις –κωδικούς για τις συναλλαγές τους, όπως πράσινη μπογιά, τσιμέντα, εργαλεία, μεροκάματα, άσπρη μπογιά.
Στο πλαίσιο της έρευνας, κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση ενός προμηθευτή ναρκωτικών ουσιών της Α’ Εγκληματικής Ομάδας και συγκεκριμένα ενός ημεδαπού ο οποίος αναζητείται για να συλληφθεί, σε περιοχή της Αττικής.
Συνολικά, η 1η εγκληματική οργάνωση, από τις 1/02/2021 έως τις 30/03/2021, ακολουθώντας την ως άνω μεθοδολογία, τεκμαίρεται ότι διακίνησε (προμήθεια, αποθήκευση, κατοχή, διάθεση κ.λπ.) τουλάχιστον δύο χιλιάδες γραμμάρια (2.000g) κάνναβη και εκατό γραμμάρια (100,00 g) κοκαΐνη, αποκομίζοντας συνολικά κέρδος άνω των 44.000 ευρώ, προβαίνοντας σε τετρακόσιες περίπου συναλλαγές στο διάστημα αυτό.
Αναφορικά με τη Β’ Εγκληματική Ομάδα: Συνελήφθησαν 5 μέλη της, όλοι ημεδαποί. Η δράση της συγκεκριμένης συμμορίας, η οποία χρονολογείται τουλάχιστον από τις αρχές Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, προσδιορίζεται στην διακίνηση κατεργασμένης και ακατέργαστης κάνναβης σε εξαρτημένους χρήστες της νήσου Καλύμνου.
Όπως προέκυψε, είχαν αναπτύξει μεγάλο δίκτυο διακίνησης, αποτελούμενο από συγκεκριμένο «πελατολόγιο», ενώ για την διευκόλυνση της εγκληματικής τους δραστηριότητας, χρησιμοποιούσαν τα ιδιωτικά τους οχήματα (αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες). Επίσης χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένες λέξεις –κωδικούς για τις συναλλαγές τους, όπως ρολάκι, λάδι, βούτυρο.
Στο πλαίσιο της έρευνας, κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση δύο προμηθευτών ναρκωτικών ουσιών της Β’ Εγκληματικής Ομάδας και συγκεκριμένα δύο ημεδαπών.
Συνολικά, η 2η εγκληματική οργάνωση, από τις 1/02/2021 έως τις 30/03/2021, ακολουθώντας την ως άνω μεθοδολογία, τεκμαίρεται ότι διακίνησε (προμήθεια, αποθήκευση, κατοχή, διάθεση κ.λπ.) τουλάχιστον δύο κιλά και τριακόσια πενήντα γραμμάρια (2.350g) κάνναβη, αποκομίζοντας συνολικά κέρδος άνω των 28.200 ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

• (8) οχήματα, εκ των οποίων (4) Ι.Χ.Ε και (4) δίκυκλα.
• Μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.
• Ηρωίνη βάρους 8,00 γραμμαρίων
• Άγνωστη λευκή σκόνη βάρους 41,64 γραμμαρίων.
• Κάρτες κινητών τηλεφώνων, βιβλιάρια τραπέζης, κάρτες τραπεζών, σημειώσεις.
• 4 τρίφτες κάνναβης.
• 16,5 δισκία LEXOTANIL.
• 2 δισκία ΧΑΝΑΧ .
• 5 μαχαίρια.
• 16 κινητά τηλέφωνα.
• 2200,9 ευρώ.
• 115,6 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου