Ρεπορτάζ

Εγινε συζήτηση για τεστ σε λιμάνια και αεροδρόμια στο περιφερειακό συμβούλιο

Παρά τις επιμέρους αντιπαραθέσεις, συμφώνησαν ομοφώνως στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, που έγινε με τηλεδιάσκεψη να προωθηθεί αίτημα προς την κυβέρνηση για την προμήθεια rapid tests προκειμένου να διατεθούν για ελέγχους στα αεροδρόμια.

Αυτό ήταν και το κύριο συμπέρασμα της πολύωρης συζήτησης που έγινε ύστερα από αίτημα της μείζονος μειοψηφίας:
«Για την αγορά ικανού αριθμού rapid tests ώστε να μπορεί να καλυφθεί ο αριθμός εισερχομένων από τις πύλες εισόδου των νησιών» (ένα θέμα από αναβολή).
Στην τοποθέτησή του, ο εισηγητής κ. Γιώργος Λεονταρίτης, αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, εκτίμησε πως η πρόταση δεν είναι ρεαλιστική καθώς η διενέργεια των rapid tests σε αεροδρόμια και λιμάνια, απαιτεί μια σειρά από προϋποθέσεις όπως πολύ προσωπικό αλλά και καθυστέρηση στις πύλες εισόδου.
«Δεν μπορώ να οδηγηθώ σε ένα λογικό συμπέρασμα. Είναι θεμιτό να καταθέτετε προτάσεις, αλλά να έχουν και το στοιχείο του ρεαλισμού» ανέφερε μεταξύ άλλων, κάνοντας λόγο για αντικρουόμενες συμπεριφορές από την παράταξη της μειοψηφίας και παρουσίασε έναν αναλυτικό πίνακα με τις αφίξεις σε λιμάνια και προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων -στοιχεία του 2020.
«Με 5.000 αφίξεις μόνο στην Σαντορίνη, απαιτούνται τουλάχιστον 2,5 ώρες για να γίνουν τεστ σε όλους τους επισκέπτες. Θεωρώ ότι η πρόταση είναι ανεφάρμοστη. Ωστόσο, από την αρχή της πανδημίας, εμείς ως ΠΝΑι πήραμε πρωτοβουλίες και τις υλοποιήσαμε» είπε μεταξύ άλλων.
Στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, σχολιάζοντας την πρόταση ανέφερε ότι ο αριθμός είναι τεράστιος ενώ διερωτήθη: «Οι χιλιάδες του προσωπικού που απαιτούνται στα λιμάνια, πού θα βρεθούν; Παράλληλα ‘τρέχουν’ οι εμβολιασμοί. Πώς θα καταφέρουμε να βρούμε τόσο κόσμο για να διενεργούν αυτά τα τεστ;»
Μέλη της μειοψηφίας επικαλέστηκαν την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη Ρόδο, ζητώντας τη θωράκιση των νησιών μας από την πανδημία του κορωνοϊού, και καταθέτοντας τις προτάσεις ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου. Μία από τις προτάσεις ήταν να συνεργαστεί η ΠΝΑι με τον Δήμο Ρόδου και τους Δήμους των υπολοίπων νησιών, ώστε να γίνονται τα τεστ σε αεροδρόμια και λιμάνια.
Απαντώντας ο κ. Χατζημάρκος ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων πως η διενέργεια των rapid tests -όπως την ζητάει η μειοψηφία- στα λιμάνια, αφορά στους Δήμους οπότε η ΠΝΑι θα πρέπει να μιλάει για ελέγχους μόνο στα αεροδρόμια των νησιών.
«Οι Δήμοι θα συζητήσουν αυτά που τους αφορούν. Εμείς να συζητήσουμε την αγορά τεστ για τα αεροδρόμια των νησιών και τις πτήσεις εσωτερικού.
Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις αρκεί να είναι ρεαλιστικές» είπε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε πως «απαιτείται ΠΝΠ για να γίνει κάτι. Να συμφωνήσουμε ώστε να ζητήσουμε την ψήφιση της ΠΝΠ και μετά να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Είναι γεγονός πως δεχόμαστε αιτήματα για να προμηθεύσουμε τα νησιά με εξοπλισμό, όπως γάντια, τεστ κ.λπ.
Συμφωνούμε να προωθήσουμε αίτημα προς την κυβέρνηση για έκδοση ΠΝΠ και να προμηθευτούμε rapid tests για τους μηχανισμούς ελέγχου στα αεροδρόμια».
Ο κ. Λεονταρίτης ζήτησε από την μειοψηφία να φέρει αναλυτικές προτάσεις για όλα όσα ζητούνται λέγοντας πως απαιτείται και η συναίνεση των αεροδρομίων ενώ πρέπει να εξευρεθούν και οι κατάλληλοι χώροι που θα διαμορφωθούν αλλά και πολύ προσωπικό.
Το συμπέρασμα ήταν να διενεργεί η ΠΝΑι, rapid tests στα αεροδρόμια για πτήσεις εσωτερικού και να ζητηθεί από την κυβέρνηση να εκδώσει ΠΝΠ για να προχωρήσει αλλά και να βρεθούν οι ανθρώπινοι πόροι για την υλοποίησή του.
Το θέμα εγκρίθηκε ομοφώνως αλλά με αστερίσκους, καθώς θα πρέπει να επανέλθει προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο που θα επανεξετάσει τα δεδομένα όπως π.χ. τι θα ισχύσει για πτήσεις εσωτερικού, τι θα ισχύσει για πτήσεις εξωτερικού, εάν θα υπάρχουν πιστοποιητικά εμβολιασμών, προσωπικό που θα χρειαστεί από τον ΕΟΔΥ και μια σειρά από παραμέτρους που θα καθιστούν τα νησιά, ασφαλείς προορισμούς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου